Jump to content

Ordinacija obiteljske/opće medicine u stanu


Mrvac123

Preporučene objave

Poštovani, zamolio bih Vas za savjet u vezi sljedeće situacije.

Stanar sam u zgradi u kojoj je prije par dana počela sa radom ordinacija opće medicine.

Ordinacija je privremeno izmještena iz lokalnog Doma zdravlja u našu zgradu.

O početku rada ordinacije u našoj zgradi smo saznali od pacijenata koji su se počeli skupljati na ulazu u zgradu i raspitivati za dotičnu doktoricu.

Nitko o tome nije prethodno obavijestio niti predstavnika stanara niti nikoga od stanara te smo svi to jutro ostali prilično zatečeni situacijom.

Stan u kojem se je smjestila ordinacija je iznajmljen od privatnog vlasnika koji ne živi u našoj zgradi već posjeduje taj stan kojeg iznajmljuje.

Predmetni stan je manje kvadrature sa jednom manjom odvojenom sobom + dnevni boravak/kuhinja i jednim sanitarnim čvorom, te pošto postoji javno dostupni Pravilnik o minimalnim uvijetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti - letimičnim pregledom mogu zaključiti da neke od tih stavaka predmetni stan ne zadovoljava.

Trenutno ne raspolažem sa informacijom da li je predmetni stan iznajmljen izravno dotičnoj doktorici ili lokalnom Domu zdravlja.

Naravno, uslijedilo je negodovanje i ne odobravanje od strane velike većine suvlasnika i predstavnika stanara. Svaki naši upiti prema dotičnom vlasniku stana i doktorici koja ga koristi nisu rezultirali gotovo nikakvim odgovorima.

Predmetni stan je u prizemlju, ali da bi se došlo do njega mora se ući kroz jedan jedini zajednički ulaz koji zgrada posjeduje, proći dvoja zajednička ulazna vrata i koristiti zajednički hodnik.

Neki pacijenti čekaju pred ulaznim vratima zgrade, neki u zajedničkom hodniku, a neki šetaju od podruma do potkrovlja dok ne nađu ordinaciju.

Izravno se mješaju stanari i pacijenti. Zgrada ima preko 40 stanova - ima jako male djece, tinejdžera, starijh osoba, osoba jako narušenog imunološkog/zdravstvenog stanja.

Nalazimo se usred pandemije korona virusa - ne poštuju se apsolutno nikakve epidemiološke mjere (gotovo nitko od pacijenata (pa čak i osoblja ordinacije) ne nosi masku, nema sredstva za dezinficiranje ruku, razmak se ne drži, nema trijaže pacijenata, apsolutno ništa ...) Međutim, bez obzira na pandemiju, pacijenti dolaze sa koje kakvim zdravstevnim tegobama.

Do sada smo naravno obavijestili sva nadležna tijela za epidemiologiju, stožer civilne zaštite, Ministarstvo zdravstva, te još neke dodatne službe.

Međutim, poučeni svakodnevnim iskustvom u okolini u kojoj živimo, smatramo da to neće rezultirati konkretnim rezultatom kojeg očekujemo a to je iseljenje ordinacije sa naše lokacije.

Ono što sada sve suvlasnike zanima je što se može učiniti sa pravne strane?

1) Da li je vlasnik predmetnog stana ili njegov najmoprimac trebao tražiti suglasnost suvlasnika za korištenje zajedničkog djela zgrade (ulaz, hodnik, itd..) u slučaju otvaranja ordinacije?

2) Može li se vlasnik stana ili njegov najmoprimac tužiti nekim sudskim postupkom? Ako da kojim? Nalazimo se u situaciji gdje se osjećamo zdravstveno i materijalno ugroženi.

3) Može li u ovoj situaciji pomoći sklapanje međuvlasničkog ugovora (kojeg još nemamo) u kojem bi se na neki način ograničilo obavljanje ovakvih djelatnosti u zgradi? 

 

Unaprijed hvala na odgovorima, svaka informacija je dobro došla.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija