Jump to content

Kuća je upisana na krivom broju kat.čestice


Boro11

Preporučene objave

Dobar dan.Molim vas pomoć!  Problem je sljedeći, moja šogorica živi u kući 40 godina sa djecom  unučadima  i bratom a ja živim 7 godina samo u toj kući ,moj brat je umro 2018 godine ,nakon ostavine je ona zakonski nasljednik iza mog pokojnog brata,naslijedila je 4/12 , kuća je u jednoj cjelini sa ključom veličine max 70 m2  5 prostorija po 10 m2   ima 12- tina i ima 7 suvlasnika uključujući i mene, ja imam 2/12 nasljednog dijela iz 1998 godine što sam naslijedio iza pokojnog oca i saznao za to u petak ,uopće nisam znao,ja smatram da je 1/3 te kuće moje vlasništvo  odnosno ključ kuće sa 3 prostorije- 2 sobe i kuhinja i to želim zaključati da nitko osim mene ne ulazi ,jel u tom ključi pokraj moje sobe živi sin moje šogorice njegova žena i troje djece koje želim da iselim da nisu tamo više i da su te tri prostorije moje samo..

Šogorica i njezin sin tvrde da je moje samo 6 m2 rekli su mi da se računa kvadratura  kuće sa 12 dvanajstina 70 m2 podjeljeno sa 12 dvanajstina i da ja imam samo to sobu i ništa više .Planiram pokrenuti postupak utvrđivanja mog djela suvlasništva da znam šta je moje točno,odnosno dijela koji sam nasljedio- 2/12 i da sud iziđe na mjesto i utvrdi te tri prostorije mog vlasništva i zabrani im ulazak drugima ,ali saznao sam da kuća je upisana na tuđoj čestici u tuđem vlasništvu a nalazi se na drugoj čestici također u tuđem vlasništvu.U katastru su mi rekli  da se mora uspostaviti stanje vlasništva jel kuća je u gruntu čestica 321 a u katastru na planu je je na susjedovim borovima u njegovom vlasništvu 300 metara niže drugi broj čestice,također mi kažu da se gleda tko je duže živio u toj kući i koliko je u posjedu,te da moram imati suglasnost ostalih suvlasnika kuće kada pokrenem postupak i kada sud bude išao na mjesto utvrđivanja i da sud gleda na djecu koja žive od rođenja u kući.

Pitanje je dali se stvarno gleda tko je duže živio u kući ukljućujući i maloljetnu djecu, dali ostali suvlasnici moraju dati suglasnost i dali će sud moći utvrditi moju 1/3 vlasništva bez ostalih suvlasnika  pošto je kuća na tuđoj čestici,i dali se tako mjeri kako su oni rekli? Hvala

uređeno: od Boro11
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idealni dio suvlasništva bi se u vašem slučaju računao na način (70/12)x2 što bi iznosilo otprilike 12 m2. Ili u prijevodu 1/6, nikako 1/3.

Kod suvlasništva u idealnim omjerima se smatra da je taj dio neodređen, dakle pravno ste suvlasnik (kao i ostali) cijele nekretnine u svome omjeru, ne neke sobe, kuhinje ili bilo čega drugog. Stoga, ukoliko to sami ne uredite na način npr. etažiranjem pri čemu se uspostavlja vlasništvo posebnog dijela nekretnine, ne vidim način da bi vam sud u nekom postupku odredio da je baš ta i ta soba vaša. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle imam manje od 1/3,a dali je istina da sud gleda tko je duže živio u toj kući i koliko je bio dugo  u posjedu obzirom da ja živim samo 7 godina a šogorica 40 godina i ona je darovnim ugovorom darovala svoje  2/12 malodobnom djetetu, i dali sud gleda na djecu koja žive od rođenja u toj kući odnosno njezin sin  njegova žena i njihova maloljetna djeca. jeli točno da moram imati suglasnost ostalih suvlasnika kuće kada pokrenem postupak uspostavlja prava vlasništva posebnog dijela nekretnine. I dali mogu uopće   pokrenuti postupak obzirom da maloljetna djeca žive u istoj kući a i  kuća  je upisana na tuđoj čestici u tuđem vlasništvu a nalazi se na drugoj čestici također u tuđem vlasništvu i koji je postupak kod takve situacije? Hvala.

uređeno: od Boro11
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Boro11 je napisao:

Dakle imam manje od 1/3

Duplo manje.

prije 15 sati , Boro11 je napisao:

da moram imati suglasnost ostalih suvlasnika kuće kada pokrenem postupak uspostavlja prava vlasništva posebnog dijela nekretnine. I dali mogu uopće   pokrenuti postupak obzirom da maloljetna djeca žive u istoj kući a i  kuća  je upisana na tuđoj čestici u tuđem vlasništvu

Da, treba vam suglasnost svih suvlasnika (ili zakonskog zastupnika pošto spominjete maloljetno dijete) za etažiranje i to ne možete napraviti bez sređivanja stanja s česticama. Ukoliko je negdje podatak o čestici točan trebali bi provesti postupak usklađivanja. 

prije 15 sati , Boro11 je napisao:

dali je istina da sud gleda tko je duže živio u toj kući i koliko je bio dugo  u posjedu obzirom da ja živim samo 7 godina a šogorica 40 godina i ona je darovnim ugovorom darovala svoje  2/12 malodobnom djetetu

Pošto i dalje spominjete sudski postupak utvrđivanja točno određenog su/vlasništva vjerovatno mislite na dosjelost no za to nemate zakonom određeni rok a ni ono važnije,  barem poštenje kada govorimo o suvlasništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija