Jump to content

Odluka o nasljeđivanju prije ostavinske rasprave


matek95

Preporučene objave

Poštovani, 

 

Već smo tri godine u procesu razdjeljivanja nekretnine. Upisana su tri vlasnika u omjeru 1/6, 1/6 i 4/6. Iako je prvotni usmeni dogovor glasio kako se na mene prebacuju 3/6, s vremenom je došlo do promjene mišljenja trenutačnih vlasnika. Vlasnik u omjeru 1/6 je moj otac te svoj dio prenosi na mene darovnim ugovorom. Vlasnik u omjeru 4/6 je moja baka koja će 2/6 nakon svoje smrti ostaviti mom ocu. Obzirom da otac ne želi u budućnosti prihvatiti dio koji bi trebao naslijediti, postoji li način da izjavom ili ugovorom potvrdi da svoj dio nasljeđa (u vidu te određene nekretnine) daruje meni nakon što se održi ostavinska rasprava? Jasno mi je da trenutno ne može raspolagati imovinom koja nije njegova, no postoji li mogućnost nekog pisanog dogovora u kojem isključivo dio te nekretnine prenosi na mene kada dođe do rasprave nakon bakine smrti? Sav dio te nekretnine u njegovom vlasništvu bi prenio na mene ukoliko doista u tom trenutku nešto naslijedi. Obzirom da bakina oporuka još uvijek nije definirana, u ugovoru ne bi bio naznačen točan dio nekretnine. Do sad smo iz više izvora dobili odgovor da takvo  nešto nije moguće napraviti, pa me zanima postoji li neka opcija da se osiguramo obzirom da smo nakon usmenog dogovora uložili puno sredstava u nekretninu.

 

Unaprijed se svima zahvaljujem,

Lijepi pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , matek95 je napisao:

no postoji li mogućnost nekog pisanog dogovora u kojem isključivo dio te nekretnine prenosi na mene kada dođe do rasprave nakon bakine smrti

Možete vi napraviti sporazum, no isti neće obvezivati vašeg oca na ispunjenje, ovo iz razloga što je takav sporazum ništav. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija