Jump to content

Uzdržavanje punoljetnog djeteta


tintan

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima, imam pitanje vezano za uzdržavanje punoljetnog djeteta koji je redoviti student. Naime, situacija je sljedeća, roditelji su rastavljeni, imaju dvoje djece, jedno dijete ima 26 godina i završeno fakultetsko obrazovanje, dok drugo dijete ima 19 godina i na prvoj godini je studija. Majka ima teških financijskih problema i teško joj je podmiriti troškove na mjesečnoj razini. Otac ne plaća nikakvo uzdržavanje za djecu. Zanima me sljedeće, ima li majka pravo tražiti uzdržavanje od strane oca za dijete koje je na prvoj godini studija jer se dijete još uvijek redovito školuje i redovno ispunjava sve svoje obaveze? Prema Obiteljskom zakonu, članak 290, stavak 1,  roditelj je dužan uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi stručni ili sveučilišni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršene 26 godine života djeteta. Jasno mi je da dijete koje je završilo fakultetsko obrazovanje nema pravo na uzdržavanje, ali me zanima može li majka zatražiti uzdržavanje za dijete koje se još uvijek školuje budući da ne može sve troškove sama podmiriti? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Borbena7 Nije donesena nikakva odluka, roditelji su se rastali kad je to dijete koje se i dalje školuje navršilo 18 godina stoga otac nije plaćao nikakvo uzdržavanje, dijete živi s majkom i bratom, dakle u kućanstvu ih je troje, jedino majka ima prihode koji su ispod 5,000 kn i teško joj je samoj podmiriti troškove.

uređeno: od tintan
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To dijete je punoljetno te mu nije potrebna majka kao zakonski zastupnik u sudskom postupku, a što znači da dijete samostalno podnosi tužbu kao tužitelj i to pred nadležnim općinskim sudom. Tužbom radi uzdržavanja punoljetnog djeteta traži od suda da utvrdi određeni zahtjev za uzdržavanje, a u tužbi navodi sve činjenice na kojima temelji svoje traženje. Sud je taj koji će u postupku utvrditi potrebe uzdržavane osobe, te prilike uzdržavatelja, a potom se donosi odluka o postavljenom tužbenom zahtjevu. Ne bi bilo loše da za početak zatražite besplatnu pravnu pomoć, radi zašite svojih prava pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija