Jump to content

Uznemiravanje dronovima


GoldMar

Preporučene objave

Pozdrav svima.  

Nisam sigurna na koji nacin rijesiti ovaj problem pa bih zamolila ako je netko upucen u taj dio zakona, da mi i pomogne. 

Situacija je sljedeca. Zivim u mjestu koje je blizu granicnog prijelaza sa BiH. Da situacija bude jos "bolja" kuca se nalazi na kraju ulice, a nakon nas "industrijska zona" na kojoj nema bas nicega, znaci zapustena livada. Svima je jasno da je granicna policija u stalnom nadzoru ovih prostora zbog migranata i svega. Ali sto uciniti kad ti dronovi vise borave u prostoru oko nase kuce, na udaljenosti svega par metara? Sa sigurnoscu mogu reci da jesu policijski jer sa svakom pojavom drona nalazi se u blizini parkirano policijsko auto. Osobno sam isla na glavnu ulicu, prosla kraj njih da se uvjerim da oni stoje tu. Jednom prilikom sam uspjela i snimiti na kratko dron koji se odmah udaljio nakon toga. Sad imamo aplikaciju koja nam detektira svako priblizavanje drona, ali iskreno nisam sigurna da su podatci tocni i da bih mogla poduzeti sa njima kao dokazom. Zanima me dali oni imaju ovlasti raditi to, dali ima smisla ici u postaju razgovarati sa nadređenima? Moze li se uopce utvrditi njihovo kretanje, da nebi bilo moja rijec protiv njihove? Ovo traje mjesecima i dovelo nas je do toga da stalno zamracivamo prozore jer znamo da su tu negdje, postalo je naporno. I jos mi je manje jasno zasto su tu jer ama bas nitko od nas ne radi nista protiv zakona.  Ako imate neki pametan savjet bit cu zahvalna 🙂

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi moguce samo kad bi postavili kamere na kucu, ovako ako se pojavim sa mobitelom vani on se udalji istog trena. I da ih snimimo sto dalje? Kako dokazati ciji je? Moram napomenuti da nismo jedini u gradu kojima se to desava.

Postoji li neki nadzor nad njima? Dali oni stvarno smiju doslovce doci na prozor kako im padne na pamet? Ili ipak postoje propisi npr. na kojoj udaljenosti od privatnog posjeda smiju biti i tome slicno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , GoldMar je napisao:

Postoji li neki nadzor nad njima? Dali oni stvarno smiju doslovce doci na prozor kako im padne na pamet?

Naravno da ne smiju, pravo na privatnost jedno je od osnovnih osobnih ljudskih prava zajamčeno Ustavom RH.

Sivko je dao dobru sugestiju, iako kako napominjete da se to dešava većem broju stanovnika na vašem području, zajednički istup prema Ministarstvu unutarnjih poslova (ili u čijoj god nadležnosti jesu službe koje upravljaju dronovima) bio bi moguć i bez snimaka.

Ukoliko niste sigurni o čijim dronovima se radi, onda bi bilo dobro podnijeti zajedničku kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja radi neovlaštenog slikovnog snimanja iz čl. 144. KZ-a mjesno nadležnom općinskom DORH-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija