Jump to content

Napustio sam Švicarsku sa dugovima


Tajopajo80

Preporučene objave

Molim da mi netko pomogne oko ovoga pitanja. Prije nekoliko godina sam podigao kredit u Švicarskoj od 25000chf (mislim 2007). U to vrijeme sam radio i normalno otplaćivao kredit. 2011 godine sam doživio saobraćajnu nesreću i dobio IV Rente 2015. U to vrijeme je bio napravljen Verlustschein jer nisam bio u mogućnosti vraćati dug. Krajem 2019 sam napustio Švicarsku, uredno se odjavio bez ikakvih problema. Poslije nekoliko mj mi se javio netko iz Švicarske da potražuju dug koji iznosi 17000chf. Uglavnom s njima sam se dogovorio da ne mogu plaćati više od 50chf i oni su se s tim složili a ja uredno plaćao. Radi se o naplatnoj kući Viseca. Nemam nikakve nekretnine, ali imam devizni račun otvoren u HR. Sad su proslijedili dug navodno nekome drugome. Zanima me dali oni uopće mogu se prisilno naplatiti od mene ( pošto su mi na samom početku rekli da mogu, da imaju partnere i u HR). 50chf još mogu plaćati, ali ako slučajno bude nešto veće, ili potražnja u cijelosti dali to mogu sprovesti? Molio bih Vas za savjet jer stvarno mi nije svejedno da mi to legne na mirovinu. Ja sam iskreno mislio da je to sve u redu pošto su mi poništili vizu u jednome danu. Ja sam u svemu tome i zaboravio na taj kredit u tome trenutku. Hvala svima tko nešto zna o tome da mi da neki savjet!? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači koliko sam razumio sad iz toga što ste mi rekli da Švicarska ima u Hrvatskoj partnere i da bi me mogli ovršiti u slučaju da im ne plaćam redovno? Do sada sam plaćao Viseci i sve je funkcioniralo. Ali u međuvremenu su oni prodali dug nekome drugome, zato se bojim da se Ta druga strana ne složi samo sa 50chf nego da mi idu na cijelosti potraživanja od 17000chf. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još ništa takvo mi nije došlo kao sudska presuda. Uglavnom je još sve na tome da su mi rekli na taj način da ukoliko ne platim da će pokrenuti postupak preko HR partnera. Kao što sam naveo 50chf mogu još nekako podmiriti, ali se bojim toga što su dosadašnji potražioci prodali dug drugome i sada strijepim i iščekujem kakva će situacija se dalje razviti. Bojim se da se desi to da dug ode u cijelosti na naplatu. A iskreno kakve sporazume Hrvatska ima sa Švicarskom neznam. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako o ovom dugu već nije donesena sudska odluka u Švicarskoj, novi vjerovnik bi u RH trebao pokrenuti sudski postupak, ishoditi pravomoćnu sudsku presudu u svoju korist i onda u ovršnom postupku pokrenuti prisilnu naplatu. Do tada imate mogućnost kontaktirati novog vjerovnika i s njim dogovoriti obročnu otplatu, jer dogovor koji ste imali sa prijašnjim vjerovnikom njega uopće ne obvezuje, a i pitanje je u korist čijeg računa ste Vi nastavili izvršavati mjesečne uplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno za objašnjenje!

Stvarno me kao i svakoga drugoga državljanina HR strah više kako to ide, jer se zakoni iz dana u dan mjenjaju. A to je stvarno puno duga u pitanju. Da se nije desilo to što se desilo, mislim na saobraćajku bilo bih već i odplačeno. Ali nezna nitko šta će ga u životu zadesiti. Još jednom puno hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija