Jump to content

Pravo sluznosti ukoliko ne postoji realna potreba za istim


belcher

Preporučene objave

Pozdrav, molim pomoc, jer mi odvjetnik ostavlja dojam nesigurnosti oko toga sto i kako dalje.

Kupio sam parcelu (neizgrađenu) u Sibensko-Kninskoj zupaniji pokraj drzavne ceste Zagreb-Split. Na parceli nema nikakvog upisanog tereta. Međutim prvi susjed, cija parcela je isto tako odmah uz drzavnu cestu, ali na uzvisini od par metara, je pristupao svojoj ilegalno sagrađenoj, pa legaliziranoj, nekretnini preko moje parcele, jer tako nije morao kopati vlastiti izlaz na cestu. Njegova legalizacija ne obuhvaca nikakav prikljucak na cestu. Susjedu je također (ova sad moja) parcela bila ponuđena na otkup, ali je odbio kupit ju. Susjed koristi takav pristup vec duzi niz godina, doduse mislim da mu je to bila vikendica.

E sad, Hrvatske Ceste uvjetuju moju gradnju sa legalnim prikljuckom koji se sastoji od izgradnje zaustavnog traka uz nase obe parcele, sto ce u startu porusit tu uzbrdicu preko moje parcele koju je susjed koristio (dio uzbrdice je na drzavnoj zemlji, dio na mojoj). HC također potpuno negira uopce postojanje bilo kakvog prikljucka tu (jer naravno, prikljucak nikad nije izveden legalno). Sama uzbrdica je 1/1 ilegalna i realno opasan nacin za ukljucit se na drzavnu cestu, i HC odbija ideju da ja istu, postojecu, uzbrdicu/prikljucak koristim za svoju novu kucu. Sve je to meni okej i razumno. Međutim susjed inzistira na tome da ja njemu svejedno moran omogucit da se "penje" na svoju parcelu preko mog, i odbija ideju da si otkopa direktan i legalan pristup svojoj parceli preko tog novog zaustavnog traka. Njegovo inzistiranje, odnosno eventualni pokusaj upisa u moju cesticu, se svodi na to da zeli dodatno oduzet prostora, van postojece uzbrdice (jer ce dio porusit zaustavni trak), da si on moze popet auto gore, sto cini zapravo nesrazmjerno veliku stetu mojoj parceli zbog same konfiguracije terena.

Ja evo ne znan sto dalje. Odvjetnik kaze "mozes mu zagorcat zivot ovako i onako", ali nije mi to cilj ni najmanje; da se on uspije upisat u moju parcelu, odnosno da me sud eventualno prisili da mu dozvolim gradnju novog puta preko moje parcele, cini cijelu parcelu izrazito neatraktivnom jer mi i znacajno poskupljuje gradnju i oduzima prijeko potrebna parking mjesta, i nikakva kolicina "zagorcavanja zivota" mi ne pomaze tu. 

Mislim da je moje pravo pitanje - ako susjed realno moze izgradit sebi legalan prikljucak na cestu, bez da koristi moju parcelu, ima li on pravnih osnova da meni blokira legalnu gradnju i kuce i prikljucka? Cemu se ja ovdje mogu nadat u najgorem/najboljem slucaju, ako zavrsimo na sudu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija