Jump to content

Hrvatska-SAD izručenje


thegreen_zebra

Preporučene objave

Nije baš identični stari ugovor ali se temelji na njemu. Naime, "kako je moguće" proizašlo je iz jednostavne činjenice da je Republika Hrvatska kao članica Europske unije dužna slijediti utvrđeni pravni okvir Europske unije, a Sporazumom o izručenju između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država od 25. lipnja 2003. (SL L 181/27, 19.7.2003.) predviđeno je da će države članice rješenja iz postojećih dvostranih međunarodnih ugovora o izručenju, koje imaju sklopljene sa Sjedinjenim Američkim državama prilagoditi navedenom tzv. „krovnom Sporazumu“ izmjenom postojećih ili sklapanjem novih ugovora, sukladno članku 3. stavak 2. citiranog Sporazuma. Postupci izručenja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država temelje se na Ugovoru između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o uzajamnom izdavanju odbjeglih od pravde potpisanom 25. listopada 1901. koji je Republika Hrvatska preuzela sukcesijom nakon osamostaljenja, a čije brojne odredbe nisu u skladu sa suvremenom praksom izručenja. Poradi toga je Vlada RH izmijenila naziv ugovora i nacrtom izmijenila odredbe ugovora koji je nakon pregovora s američkom stranom potpisan 10. prosinca 2019.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 11 minuta, Spitfire je napisao:

Nije baš identični stari ugovor ali se temelji na njemu. Naime, "kako je moguće" proizašlo je iz jednostavne činjenice da je Republika Hrvatska kao članica Europske unije dužna slijediti utvrđeni pravni okvir Europske unije, a Sporazumom o izručenju između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država od 25. lipnja 2003. (SL L 181/27, 19.7.2003.) predviđeno je da će države članice rješenja iz postojećih dvostranih međunarodnih ugovora o izručenju, koje imaju sklopljene sa Sjedinjenim Američkim državama prilagoditi navedenom tzv. „krovnom Sporazumu“ izmjenom postojećih ili sklapanjem novih ugovora, sukladno članku 3. stavak 2. citiranog Sporazuma. Postupci izručenja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država temelje se na Ugovoru između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o uzajamnom izdavanju odbjeglih od pravde potpisanom 25. listopada 1901. koji je Republika Hrvatska preuzela sukcesijom nakon osamostaljenja, a čije brojne odredbe nisu u skladu sa suvremenom praksom izručenja. Poradi toga je Vlada RH izmijenila naziv ugovora i nacrtom izmijenila odredbe ugovora koji je nakon pregovora s američkom stranom potpisan 10 prosinca 2019.

Znam, ali, recimo ovdje: https://scholar.google.com/scholar_case?case=12371263390101726462&q=croatia&hl=en&as_sdt=2003&as_ylo=1990&as_yhi=2021#r[2]

Amerikanci spominju stari sporazum prije nego je potpisan ovaj novi prilagođeni.

A koliko znam novi nije još ratificiran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, thegreen_zebra je napisao:
Prije 7 minuta, Spitfire je napisao:

Znam, ali, recimo ovdje: https://scholar.google.com/scholar_case?case=12371263390101726462&q=croatia&hl=en&as_sdt=2003&as_ylo=1990&as_yhi=2021#r[2]

Amerikanci spominju stari sporazum prije nego je potpisan ovaj novi prilagođeni.

Što znači preuzela sukcesijom?

Prije 5 minuta, thegreen_zebra je napisao:

A koliko znam novi nije još ratificiran.

Je, donošenjem Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija