Jump to content

Etažiranje kuće


HAR214

Preporučene objave

Vlasnik sam jednog apartmana u kući koja ima ukupno 6 suvlasnika i svaki posjeduje po jedan apartman. Kuća nije etažirana. Angažirali smo građevinskog inžinjera koji je izradio etažni elaborat. Jedan od suvlasnika ne želi potpisati taj elaborat, a takodjer ima i problem jer apartman još nije prenio na sebe sa ranijeg vlasnika u gruntovnici. Ne pokazuje želju da riješi svoje probleme i za sada ga na zanima etažiranje. A nas ostale zanima.

Da li postoji način da se izvrši etažiranje bez njegove privole, da li ga treba tužiti ili što treba napraviti?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , HAR214 je napisao:

da li ga treba tužiti ili što treba napraviti?

Odredbe ZVDSP-a su u ovome slučaju jasne te je na osnovu njih i sudska praksa zauzela stajalište da navedenim zakonom , a niti drugim propisom, nije predviđena mogućnost donošenja presude koja nadomješta suglasnost suvlasnika nekretnine za uspostavu vlasništva posebnog dijela nekretnine drugim suvlasnicima. Međutim, neki korisnici su povratno javili da su u tome uspjeli ali nažalost ne i nakoji način, te kako sudska praksa u ovome slučaju nije nešto velika, možda bi vam pomogla odluka Žs u VG Gž-1165/11-2 od 27. svibnja 2015.

 "Pravilan je zaključak prvostupanjskoga suda da tužbeni zahtjev nije osnovan.

Prije svega treba reći da tužitelj u ovoj pravnoj stvari zahtijeva donošenje presude kojom će se nadomjestiti suglasnost tuženice za uspostavu vlasništva posebnog dijela nekretnine. U odnosu na tako postavljen tužbeni zahtjev, valja ukazati da ZVDSP-om, a niti drugim propisom, nije predviđena mogućnost donošenja presude koja nadomješta suglasnost suvlasnika nekretnine za uspostavu vlasništva posebnoga dijela drugom suvlasniku. Naime, točno je da je odredbom čl. 73. st. 2. ZVDSP propisano da niti jedan suvlasnik nekretnine ne može uskratiti svoj pristanak na uspostavu vlasništva posebnoga dijela drugom suvlasniku koji ima odgovarajući suvlasnički dio, osim ako bi se uspostavom novoga vlasništva posebnoga dijela u korist toga suvlasnika ukinula ili ograničila prava koja njemu već pripadaju na temelju njegova prije uspostavljenoga vlasništva posebnoga dijela. Međutim, navedena odredba ne predstavlja osnovu po kojoj bi bilo moguće sudskom odlukom nadomjestiti navedenu suglasnost u situaciji kada te suglasnosti nema. Navedena odredba ovlašćuje suvlasnika nekretnine da može zahtijevati sudsko razvrgnuće suvlasništva uspostavom etažnog vlasništva ako netko od suvlasnika bez valjanog razloga osujećuje provedbu etažiranja te ako su ispunjene i sve ostale pretpostavke određene zakonom. U tom slučaju nepostojanje sporazuma ne predstavlja zapreku da sud razvrgne suvlasničku zajednicu uspostavom etažnog vlasništva, ako su za to ispunjene i ostale pretpostavke propisane zakonom.”

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija