Jump to content

Zatvorska kazna


Tiffany

Preporučene objave

Pozdrav svima! 
Naime muz je prije 6 godina imao saobracajnu nesrecu u kojem je jedna osoba poginula. Dobio je godinu dana zatvora ali nikako nije otisao jer je odvjetnik uvijek pokusavao rjesiti to bez zatvorske kazne. Ljetos nam je rekao da RH razmatra o promjeni zakona i dopustanju placanje kazne zatvora (naravno tu ne spadaju sve kazne), ali kazna moga muza bi spadala jer je iz nehaja. Nije imao prekoracenje brzine, alkohola u krvi niti bilo sto slicno. Obitelj usmrcenog nije ga tuzila, sto znaci da ga drzava goni. U tih 6 godina naravno da se svasta promijenilo, ozenio se, ima dijete.. Znam da to nije opravdanje ali voljela bi da izbjegnemo zatvor. Zanima me je li taj zakon na snazi ili je jos uvijek samo na razmatranju? 
Hvala svima, ugodan dan!  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako što neće se desiti sigurno, jer bi bilo protivno Ustavu. Kakva bi se poruka poslala time? Ako imaš novaca, možeš "otplatiti" svoje kazneno djelo (pa makar i nehajno), a ukoliko nemaš, onda ideš u zatvor?

Tiffany, ovo nije upereno protiv vas i vašeg supruga, samo naglas razmišljam. Razumijem da vi i vaš suprug tražite svaki mogući način da izbjegnete zatvor, što je ljudski. A KD u prometu (nehajno) je nešto što nam se svima "smiješi" doslovce svaki dan, jer dovoljna je sekunda nepažnje i ... Pa znate i sama najbolje.

Moguće da vaš branitelj ima takvih saznanja, jer ako je među poznatijima u zemlji, kreće se u krugovima osoba, koje su članovi radnih skupina, pa je moguće da se takvo što doista razmatra (a i uskoro nam slijedi, ne znam već koja po redu, novela Kaznenog zakona), ali i dalje stojim da takva odredba neće proći test ustavnosti. Da ne pričam što će tek mediji napraviti iz toga.

Inače, jedina similarna odredba ovome što ste naveli jeste ona iz čl. 40. st. 4. KZ-a -

"Kad zakon za određeno KD propisuje kaznu zatvora do 3 godine, sud može izreći novčanu kaznu kao glavnu".

Dakle, nešto slično, nebitan je stupanj krivnje (može biti čak i namjera), ali sud je taj koji u konačnici odlučuje i važe, može li primijeniti tu odredbu na konkretan slučaj ili ne. Limit je postavljen na posebnom zakonskom maksimumu od 3 godine, što znači da, u pravilu, obuhvaća lakša KD, ali primjerice po osnovi ove odredbe i tzv. eutanazija odnosno usmrćenje iz čl. 112. st. 3. KZ-a dolazi u obzir, što mnogi (uključujući mene) smatraju suludim, jer ispada da ljudski život ipak može imati cijenu.

Također, Sivko je istaknu važnu stvar - čak i da se uvede, ovakva odredba neće se moći primijenjivati na slučajeve koji su pravomoćno okončani prije njena stupanja na snagu.

Ono što jeste realna opcija po supruga je da, ukoliko ove činjenice koje spominjete (brak, dijete) nisu bile vrednovane u pravomoćnoj presudi, možete podnijeti zahtjev za tzv. nepravom obnovom postupka, koja bi možda mogla uspjeti glede promjene sankcije. A ukoliko su te činjenice ipak bile vrednovane, onda do toga, jasno, neće doći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija