Jump to content

Pomorac i suvlasnik u d.o.o.


karlop777

Preporučene objave

Ja I kolega smo nedavno osnovali d.o.o.

Oboje smo pomorci i radimo na brodu strane zastave.

Moje pitanje je vezano uz plaćanja mirovinskog i zdravstvenog.

Da li moramo plaćati dvostruko mirovinsko i zdravstveno ?

Ja sam sada prijavljen kao direktor a on kao član uprave u firmi.

Vlasnici smo 50/50 i ta to moramo normalno plaćati davanja.

Ali kada smo na brodu mi i dalje smo zaposlenici firme da li u tom slučaju moramo plaćati davanja i za brod i za firmu ili se to može nekako izbjeći ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Davanja za direktore se računaju na godišnjoj razini tako da se ne morate brinuti da čim stanete na tlo da ste dužni plaćati doprinose po osnovi direktorske plaće. S obzirom da plaćate doprinose već kao pomorac na početku godine će vam porezna poslati rješenje u kojem će pisati iznos doprinosa koji ste eventualno dužni doplatiti ako ste platili ispod minimalno propisanog iznosa.

Kao direktori minimalno ste godišnje (ovo se odnosi na 2021. što slijedi) dužni uplatiti na ime doprinosa za zdravstveno 11.815,92 kn, 14.322,36 kn na ime doprinosa za mirovinsko (zbrojena davanja za I i II stup) te još 1857,84 kn poreza na dohodak (na ovo još ide prirez prema vašim mjestima prebivališta ali ako imate dijete ili djecu može se namjestiti da ne plaćate uopće porez na dohodak). Sad od ovih tu iznosa oduzmite ono što ćete uplatiti na ime doprinosa kao pomorci i to ćete morati platiti dodatno državi.

Jedini način da ovo izbjegnete jest da nađete nekoga tko je već zaposlen (člana obitelji najbolje u kojeg imate povjerenja) i tko ima već plaću bruto 1 višu od 5967,65 kn, kad ga nađete imenujete ga direktorom, a vas dvojica postanete prokuristi koji nisu zaposleni (na njih se ne odnosi obveza minimalne direktorske plaće niti uopće ulaska u sustav obveznog osiguranja). Vas dvojica nećete morati plaćati doprinose, porezna neće ništa dodatno naplaćivati direktoru niti vama jer su ispoštovani svi zakonski kriteriji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija