Jump to content

Brisanje kaznenog prekršaja


amuzzha

Preporučene objave

Pozdrav, 

Prije 3godine sam bila u situaciji di mi je nećakinja stavljala u kolica određene stvari jer je dijete. I tete u dm-u su na kraju urgirale jer su uređaji na izlazu 'pištali'. Naravno da su zvale policiju, na sto sam ja tražila da se vide kamere ali uporno nisu htjele. Policija me je zapisala, uzela podatke te takodjer prijavila. Da ne kažem da sam isto tako i njima objasnila situaciju. No to vise ni nije bitno zato jer sam u evidenciji. Čula sam da postoji mogućnost brisanja istoga.  Zanima me kako mogu 'izbrisati' ako se mogu tako izraziti tu evidenciju u dosje-u jer mi treba za posao potvrda o nekažnjavanju. 
naravno da zahtjevam sve uvjete za taj posao ali ne mogu samo znog toga. Dali postoji ikakva solucija? 

kakva je procedura!? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta evidencija u policijskom dosijeu se ne briše.Tj. nešto se izbriše a nešto i ostane ali to nema veze sa potvrdom.

Podigli su kaznenu prijavu?Da li je podignuta optužnica,bila rasprava na sudu,donesena nepravomoćna presuda?Ako nije podignuta optužnica ni donesena nepravomoćna presuda potvrda će bit čista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@drot13 već 3 pokušaj upada na policijsku akademiju s tim da sam apsolutno sve prosla. Imam 26g i teško da bi imala još prilika, s tim da uopće nisam znala da mi je to upisano dok mi na kraju jedan čovjek kojeg imam unutra rekao za to iako je teško došao do te info jer nitko me nije o tome obavjestio zašto nisam prosla. E to je stvar kako sam saznala za to jer se smatram da nisam kriva u tom slučaju bila i da su me shvatili bili ali očigledno nisu. 
a sada je stvar znog posla, u HS-produktu, naime mora sve biti čisto, zahtjevam sve uvjete ali na žalost eto, to će mi predstavljati problem, tj predstavlja problem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite odredbe čl. 26. st. 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Dakle, to je ono što se trajno čuva i biti će uvijek vidljivo onima koji imaju pravo uvida u takve evidencije.

Kada se radi o izoliranom incidentu, smatram da je tako nešto suviše rigorozno, jer ispada da nemate pravo ni na jednu pogrešku (pa čak i kada to nije vaša pogreška), no za sada, koliko je meni poznato, pravila su takva i to može predstavljati prepreku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim kolege @G-man, @drot13, @sivko za savjet.

Naime jedan moj dobar prijatelj je imao u mladosti neku tučnjavu (obrađeno po ZPPJRM- dakle prekršaj) i nešto po ZSPC, nije se zaustavio na znak službene osobe, pokušao je bježati zbog nenošenja kacige i neregistriranog skutera. Ovo za tuču je prošlo pred više od 15 godina, a ovo za bježanje pred više od 10.

Kaznenih djela nema apsolutno nikakvih, inače kad bi bilo koga u njegovom selu pitali za njega svi bi vam bez iznimke rekli da je to jedan super pošten i radišan čovjek.

Međutim, ima taj problem da ga se prilikom gotovo svakog prelaska državne granice redovito "pegla" od strane hrvatskih policijskih službenika. Po njegovim riječima u 9 od 10 puta ga redovito zamole da stane sa strane, a isto on sada povezuje sa ovim svojim prekršajnim grijesima iz sada već daleke prošlosti. Također treba napomenuti da mu ni u bližoj i daljnjoj obitelji nitko nije operativno interesantna osoba ili netko iz njegove blizine tko bi bio sklon vršenju kakovih krivičnih djela ili ozbiljnijih prekršaja.

Pitanje glasi, kakvi bi podaci u zbirkama MUP-a mogli stvarati probleme prilikom prelaska granice, ukolko bi se isti zbog proteka vremena sada i mogli brisati sukladno odredbama ZPPO, kome se obratiti točno, kakav zahtjev napisati (koje zbirke navesti), ima li kakav obrazac i slično.

Unaprijed hvala na savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtjevi (za IS MUP-a) su negdje na dnu https://mup.gov.hr/zastita-osobnih-podataka/222

Međutim neće napravit baš ništa jer će neke evidencije/zbirke sukladno čl.26 st.2 https://www.zakon.hr/z/173/Zakon-o-policijskim-poslovima-i-ovlastima ostat trajno zabilježene i tu nema pomoći.U praksi to izgleda ovako,ako idem "otvarati dosije" preko A prijatelj će bit "čist" a ako se ide preko D ili N vidjet ću da je bio učesnik tuče a preko P  će se vidjet koje je sve prometne kazne imao.

Kad je netko "naučen" da je i "bivši" prekršitelj automatski i "sadašnji" onda imamo to što imamo i tu nema promjene sklopa.Sva sreća da ga u debeloj prošlosti nisu uhvatili da 0.1 g trave jer bi tek onda bilo belaja.

Nisam pomogao jer je to nemoguće ali je tako dok ne uđemo u schengen 😀

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, nažalost, neke stvari se čuvaju trajno i tu nema pomoći.

I kako Sivko kaže, srećom pa nije bilo droge, jer poznajem jednu osobu, koja je zbog jednog bezveznog jointa za vrijeme faksa u ranim dvadesetima (doduše, prema tadašnjoj regulativi to je bilo KD, ne prekršaj) i dan-danas ima ozbiljnih problema, pa su je tako jednom, nakon preko 10 godina proteka vremena, usred bijela dana u centru ZG skidali do gola na ulici tako da su svi prolaznici mogli vidjeti. A ovo što sami opisujete dešava mu se na redovnoj bazi.

Dal će Schengen pomoći, ne znam, ali svakako se slažem da bi se neke stvari trebalo promijeniti, jer ako postoji rehabilitacija (što je puno gore, jer se tamo radi o pravomoćnim osudama, a ovdje samo o postupanju i sumnji), onda bi morao postojati nekakav ekvivalent i za ovakve evidencije ili barem da budu vidljive tek ukoliko dođe do pokretanja kakvog postupka, ne prilikom običnih kontrola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 40 minuta, Iustitia_ZD je napisao:

Kako se onda točno zove zbirka podataka za koju bi moj prijatelj trebao zatražiti brisanje?

Ma neće moći obrisati jer će se tuča kao događaj uvijek vidjet.Kad "netko" otvori događaj vidi se ekipa koja je učestvovala,gdje je bilo,kad....a događaji se ne mogu brisati kao ni kazne u prometu.

Meni je neprofesionalno i nadasve glupo nekog pilit za tuču prije xx godina a došao je na granicu.

To bi bile evidencije iz čl.30 st.1 toč.8 gore pomenutog zakona.

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija