Jump to content

Šta trebam uraditi nakon obnove zemljišne knjige?


novazora

Preporučene objave

Nedavno je izvršena promjena u zemljišnoj knjizi, na temelju zakona o zemljišnim knjigama, za katastarsku općinu Čučerje Novo.
Prema ranijoj situaciji imala sam rješenje o upisu u katastar, na osnovu zakonskog nasljeđivanja.
Tada je u Vlasničkom listu bilo upisano 8 posjednika od 1912, s kojima ja nemam veze u nasljeđivanju.
Ja sam imala samo moj nasljeđeni dio upisan u katastar ali ne i u Vlasnički list.
Nakon 110 godina promijenile se zemljišne knjige i 2020-09-14 upisana su 3 nova vlasnika, od kojih sam i ja jedan, svaki sa 1/3 utvrđenom prema katastru
Sada imam samo 1/3 u novom Vlasničkom listu, dodijeljenu na osnovu mog ranijeg katastarskog upisa.
Što trebam uraditi i gdje da bi dobila svoj Vlasnički list na tu !/3?
Ja ne živim u Hrvatskoj i moram nekoga zamoliti da to uradi.
Da li je komplicirano i treba li advokat za to ili može i neka moja opunomoćena osoba to uraditi.
(Ona je pravne struke ali radi na drugoj dužnosti). 
Hvala unapred na uputi..
 

uređeno: od novazora
gramatika
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Vašeg upita može se zaključiti da imate problem usklađenja  katastarsko g  stanja sa stanjem u gruntovnici . Takva se pitanja rješavaju kroz ispravni postupak  ako postoje razlike . To je problem koji se prepušta  odvjetniku ! Da li postoji nesklad između katastra i zemljišne knjige možete provjeriti i sami ako u tražilicu ukucate pravosudje.hr i  tražite  glavnu knjigu pa izvati te vlasnički list i poslije u katastru  ukucate broj k.č.  i tu možete izvaditi  stanje u katastru -posjedovni list , te zemljišno knjižni izvadak i usporediti pravo stanje .  

Ako su razlike nastale pri obnovi zemljišne knjige tada ste trebali dobiti rješenje na koje imate pravo žalbe . Sve to su stvari za odvjetnika u koliko postoji nesklad !

 

Pozdrav !

uređeno: od ude
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni se prije čini da se ovdje radi o katastarskoj izmjeri i tehničkoj reaumbulaciji koja je za dio područja K.O. Čučerje završena javnim izlaganjem 02.01.2020 godine nakon čega je obnovljena zemljišna knjiga te se o tome dobilo rješenje nakon provedbe u katastru nekretnina i zemljišnim knjizi te tu ne bi trebalo biti o nikakvoj razlici i eventualnom usklađivanju. 

Prema tome, ako se radi samo o vađenju zk izvatka, a kako su zemljišne knjige javne isprave, to joj može izvaditi netko tu a može podnijeti zahtjev i osobno online ako ima aktiviran sustav e-Građanin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno , 
to bi bilo tako kako ste stručno izrazili, jer je usklađeno sa katastrom ,
ali u katastru nije bilo nikad provedeno da je moj otac kupio 1973. dio za koji je i dalje ostala upisana moja sestrična. To nije bilo nikad provedeno u katastru. Ja nisam našla ugovor o kupoprodaji i nisam mogla priložiti ni kod nasljeđivanja.
Da li ima smisla da tražim sada izmjenu u ispravnom postupku ako nemam nikakav dokument kao podlogu za to.? Radi se o površini ukupno 482 m2. 
Za to bi mi sigurno trebala pravna osoba i to bi me možda koštalo više nego vrijedi.
Vi znate bolje koliki bi mogli biti troškovi takvog postupka.
Samo pitam da konačno riješim to u sebi.
Da li bi bilo jednostavnije ako bi sestrična priznala moj zahtjev za ispravkom.?
Nisam još uspostavila kontakt s njom.

A u slučaju kako je sada, koji je čist, za dio koji imam i prema katastru, da li se vlasnički list može jednostavno izvaditi iako je upisano kao dio ,1/3 novoformirane čestice?
Hvala na odgovoru

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda bi Vam pomogao povijesni izvadak iz zemljišne knjige i  izvadak iz katastra o posjedu . Postoji mogućnost da je Vaš otac kupio i bio u posjedu  te nekretnine ,u takvom slučaju treba  ustati tužbom na utvrđenje  vlasništva kupoprodajom , i trebate navesti svjedoke da je to  koristio Vaš otac i da je po kupoprodaji bio vanknjižni vlasnik  i posjednik. Za takve navode trebate imati svjedoke  o korištenju te nekretnine od strane Vašeg oca . Tužba se podnosi protiv svih upisanih na toj čestici  u zemljišnoj knjizi . Treba provjeriti tko je bio posjednik  1973. na toj k.č. Sestrična kada primi tužbu  mora podnijeti odgovor na tužbu , a ako se ne žali i ne pristupi sudu , Sud može donijeti odluku na temelju priznanja , i po pravomoćnosti iste Vi se uknjižujete kao vlasnik. To sve trebate prepustiti odvjetniku i dogovoriti se o trošku . Da bi si smanjili troškove sami  e-mailom tražite od zemljišnoknjižnog odjela  povijesni izvadak iz zemljišne knjige , te iz katastra povijesni izvadak o posjedu ,jer su ti izvatci potrebni za utuženje .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Hvala na jasnom odgovoru..
Da li mi zastarjeva  pravo tužbe ,otkako sam primila zapisnik o izmjeni zemljišnih knjiga i nisam pokrenula ispravni postupak odmah.
prošlo je 6 mjeseci od tada. 
Da li da pokrećem ispravni postupak i tužbu ? 
Da li da zamolim izvadak vlasničkog lista za ovo što je čisto i usklađeno sa knjigama i katastrom.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija