Jump to content

Bolovanje/invaliditet - retroaktivno


Stari55

Preporučene objave

Poštovani,

pokušati ću biti što sažetiji, no priča je malo složenija. Dakle - 58 mi je godina, imam 25 godina plaćenog staža, nakon dugog razdoblja nezaposlenosti (nisam nikada tražio nikakva prava) otvorio sam vlastitu tvrtku i  sada sam vlasnik i jedini zaposlen u vlastitom j.d.o.o. koje postoji već treću godinu i do prije 20-ak dana nisam imao lipe duga ni prema kome (ni neke zarade, ali preživljavao sam nekako). S obzirom na specifičnost djelatnosti, od ožujka prošle godine tvrtka nije uprihodovala niti kune, tako da sam od onda na tzv. Mjerama za očuvanje radnih mjesta, tj. HZZ tvrtki isplaćuje 4000 kuna na račun, tvrtka taj iznos kao moju plaću na moj tekući, pa onda ja  opet prebacujem/pozajmljujem manji dio natrag, da račun ne bude prazan. 

Ostatak od cca 3500 kuna je za plaćanje računa, a polaganom rasprodajom vlastite imovine, privatnim pozajmicama i sl. svo to vrijeme dobar dio ulažem u poslovanje (projekte) i pokušavam dogovarati i ugovarati buduće poslove u vjeri da će sve to skupa napokon stati pa da me ne dočeka nespremnog, a taj novac i nije iznos od kojeg se može živjeti.

Početkom prosinca zadobivam ozbiljnu ozljedu noge, teško sam pokretan, no ne otvaram bolovanje da ne ispadnem iz 'Mjera', a i nemam u tom slučaju ni od kuda podmirivati niti fiksne troškove (doprinosi itd.). Pokušavam se sam zaliječiti, nažalost, ne ide, situacija se pogoršava i koncem siječnja odlazim na preglede nakon kojih su ustanovljene teške unutarnje ozljede koljena i zaključeno je da je neophodna operacija (uz napomenu da sam idiot jer nisam došao odmah). Početkom veljače sam operiran, operacija je djelomično uspjela, odnosno, koljeno je uništeno do te mjere da ga je bilo nemoguće u potpunosti 'srediti'. Sredinom mjeseca me dopremaju iz bolnice kući. Živim sam, prijatelji tu i tamo donesu hranu, nepokretan sam, prvih tjedan dana jedva da mogu do toaleta.

U tom mi razdoblju (oko 20. veljače) knjigovođa javlja da mi je Porezna uprava blokirala tvrtku zbog poreznog duga (neplaćanja predporeza na zaradu - a uopće je nisam imao, doprinosa komori i neke razlike u doprinosima za mirovinsko i zdravstveno). Iznos nije dramatičan (cca 20.000 kuna s kamatama), ali sad sam u situaciji da, kada država uplati 'Mjere' za veljaču, račun firme je ovršen i ne mogu si isplatiti plaću, tj. radim prekršaj i ispadam iz sustava 'Mjera'. A još uvijek sam nepokratan, na štakama i u kolicima...

Iznalazim rješenje otvaranjem zaštićenog računa firme jer naprosto nisam trenutno u stanju podmiriti dug odjednom. Međutim, od 15.03. mi je određena fizikalna terapija od 21 dan (nestacionarna - voziti će me prijatelj), a nakon toga još tri tjedna stacionarna u toplicama. Na kontrolnom pregledu zaključeno je da je koljeno djelomično sanirano, no da ću, unatoč 6 tjedana terapija i rehabilitacija biti nesposoban bar još neko vrijeme za normalno funkcioniranje. A kad dovoljno ojačam (predviđaju negdje do jeseni) slijedi još jedna operacija kojom bi se koljeno pokušalo dodatno sanirati (pa opet rehabilitacije itd...), uz napomenu da ne isključujem varijantu kako će biti neophodna ugradnja umjetnog koljena. 

Dakle: Postoji li ikakva mogućnost za retroaktivno otvaranje bolovanja (od prosinca, pa dok komisija ne zaključi da sam sposoban za rad? Pokretanje postupka ustanovljavanja invalideiteta ili nešto treće? Naprosto sam u neizmjernoj panici jer u ovakvoj situaciji razmišljam o crnom scenariju - po rehabilitacijama, bez mogućnosti ikakve da zarađujem, bez neke vlastite imovine koju bih rasprodao, bez ikakvih prihoda s fiksnim rashodima i dugom koji se penje u nebesa?

Hvala onom tko je imao strpljenja pročitati, a još više onom tko mi može dati savjet kako da se izvadim iz ove situacije! Trenutno jedino rješenje vidim u eventualnom otvaranju retroaktivnog bolovanja na trošak HZZO-a no nisam siguran je li to moguće. I s obzirom na moju dob, a i zdravstvenu situaciju - ako će mi ugrađivati umjetno koljeno neću biti sposoban za ništa do sredine 2022. kada će mi već biti 59 godina, postoji li ikakva mogućnost pokretanja postupka za prijevremenu invalidsku mirovinu. Naime, tvrtka teško da može, zapravo, ne može, na taj način prihodovati, a kamoli izvršavati obveze prema državi koje se samo gomilaju.

Hvala unaprijed! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Bolovanje/invaliditet - retroaktivno

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija