Jump to content

Kazne zbog kratkotrajnog parkiranja pred zgradom


Mayo88

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Zivim u centru Zagreba, te sam nedavno krenuo u renovaciju stana. Zbog toga sam u vise navrata parkirao auto na cesti sa sva 4 zmigavca kako bih unio materijal i namjestaj. Zgrada nema prilaz, niti dvoriste. Stajanje nasred ulice je jedina moguca opcija. 

Nedavno sam dobio kaznu pod brisac od prometnog redara. To sam platio, te sam naknadno zvao prometno redarstvo da provjerim jesu li primili uplatu. Tada mi je covjek rekao da su u procesu jos 3 kazne zbog iste stvari, gdje su me snimili kamerom, a koje cu dobiti na adresu. Prva kazna je jos iz Sijecnja, ali mi jos nije stigla. Rekli su da kada dodje kazna moram im dostaviti ime vozaca u roku od 15 dana ili cu morqti platiti izmedju 5000 i 15000 kuna kazne.

Imam 2 pitanja:

1. Ima li smisla pisati zalbe na te 3 kazne kada stignu? Mogu li napisati zalbu za sve te kazne odjednom ili za svaku posebno? Ako moram za svaku posebno, smijem li koristiti isti tekst svaki puta? Koliko traje dok sud to ne rijesi? Koliko moram platiti sudskih troskova ako mi sud ne uvazi zalbu?

2. Uskoro cu putovati van Hrvatske i nece me biti nekoliko mjeseci. Posto onu kaznu iz Sijecnja jos uvijek cekam, a sada je Ozujak, tko zna koliko cu to jos cekati da mi oni posalju... Sto ako ne dostavim ime vozaca zato jer nisam ovdje? Ovo mi se cini suludo, morqa biti neko rijesenje...?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo se moram osvrnuti malo na vaš ovaj uvodni dio. Sve iznad 3 minute je parkiranje, i tu Vam ne pomažu nikakva 4 žmigavca.

Kad je već takva situacija i kad ste već svjesni problematike, mogli ste stupiti u kontakt s prometnim redarstvom prije renovacije i raspitati se kako bi riješili ovu situaciju, ne vjerujem da oni nebi imali baš nimalo sluha za vaš problem.

U odnosu na pitanja:

1. Obzirom da su kazne, pretpostavljam, po 500 kuna, moja je procjena da se žalba ne isplati jer imate pravo platiti 50% u roku od 3 dana (tada dostavite dokaz o uplati i onda ne morate davati podatke o vozaču)

Ovo je iz razloga jer na sudu ne vjerujem da bi (nakon priznanja i kajanja i opisa situacije), znatno umanjili kazne. Možda bi i preinačili u opomenu ali to je nezahvalno prognozirati. Ponavljam da je po meni najjednostavnije platiti kad se može platiti 1/2 iznosa.

2. Poštar će Vam to, nakon što prvi puta ne podignete pošiljku, nakon druge neuspješne dostave pismo jednostavno ostaviti u sandučiću ili u vratima, što je sukladno zakonu i dostava će biti uredno iskazana. Od tada počinje teći rok od 15 dana (ako ne platite u roku), te ako kazna nije podmirena i podaci nisu dostavljeni, onda se izdaje kazna od 5 do 15 tisuća za nedavanje podataka.

Mislim da Vam to  nije u interesu, pa možete opunomoćiti nekog da u Vaše ime prima poštu, ili tijelu postupka dostavite podatke o vašoj adresi u inozemstvu (i pozovete se na konkretne predmete). Tako nebi smjelo biti problema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. 

Kazne nisu velike, svaka po 300 kn ili 150 kn ako odmah platim... Samo mi je zao davat novce za nesto takvo. Naknadno sam pitao sto napraviti, i rekli su mi da mogu tako stati nasred ceste od 22 do 6 sati. Od tada sad samo tako radim... Vec su se zalili susjedi zbog buke koju stvaram iza 10 navecer dok unosim stvari, ali nema sad to veze.

Pa mogu opunomociti, ali mi nije zgodno nikoga maltretirati da mi svakih 10 - 15 dana provjerava postu. Uostalom, na toj adresi ce uskoro zivjeti podstanari i tko zna hocu li im uopce moci vjerovati. 

Ne mogu vjerovati da se u 21. stoljecu ovakve stvari ne mogu mailom rijesavati ili preko e-gradjani. 

I kakav je to nacin opaliti 5 - 15k kuna kazne za nedavanje podataka. Pa ako im nisu dostavljeni podatci, zar ne mogu jednostavno teretiti vlasnika vozila...??? Nema mi to uopce misla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što bih Vam rekao pametno, ako Vam je žao davati novce za takvo nešto onda nemojte nepropisno parkirati i to je nekako najsigurnije rješenje.

Ovo od 22-6 sati nisam upućen, vjerojatno je riječ o internoj praksi prometnog redarstva grada zagreba da se takve stvari toleriraju.

što se tiče primanja pošte, napominjem da je zakonska dužnost prijaviti svaku promjenu svoje adrese. ako idete na dulje vremena u inozemstvo, to se prijavi MUP-u i onda će u evidenciji biti vaša adresa u inozemstvu.

obzirom da ste upoznati da su pokrenuti postupci za iste ove prekršaje, vi možete u skladu s odredbama iz prekršajnog zakona obavijestiti tijelo koje protiv vas vodi postupak o promjeni adrese. u konkretnom slučaju to znači da će vam oni poštu poslati i u inozemstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Mayo88 je napisao:

 

Kazne nisu velike, svaka po 300 kn ili 150 kn ako odmah platim... Samo mi je zao davat novce za nesto takvo. Naknadno sam pitao sto napraviti, i rekli su mi da mogu tako stati nasred ceste od 22 do 6 sati. Od tada sad samo tako radim... 

I kakav je to nacin opaliti 5 - 15k kuna kazne za nedavanje podataka. Pa ako im nisu dostavljeni podatci, zar ne mogu jednostavno teretiti vlasnika vozila...??? Nema mi to uopce misla.

Žalba ide na prekršajni nalog a to sve zajedno ide na sud.Ako sud i da opomenu plaća se izdavanje prekršajnog nalog i rad suda pa su troškovi veći od cijele kazne.

Ne može se parkirati ni zaustavit na sred ceste ni u kojem vremenu.Očito oni ne rade od 22-06 ali zato radi policija.

Može se teretiti samo osoba koja je upravljala vozilom pa se zato traže podaci od vlasnika.A pošto je ekipa "mutila" sa podacima ili nije dostavljala misleći da tako nema ni kazne ista je povećana na debeli iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , Mayo88 je napisao:

Naknadno sam pitao sto napraviti, i rekli su mi da mogu tako stati nasred ceste od 22 do 6 sati.

Zato što ada redari ne rade, ali radi policija, a i smeta susjedima (što si već vidio).

  

prije 21 sati , Mayo88 je napisao:

I kakav je to nacin opaliti 5 - 15k kuna kazne za nedavanje podataka. Pa ako im nisu dostavljeni podatci, zar ne mogu jednostavno teretiti vlasnika vozila...??? Nema mi to uopce misla.

Kažnjava se počinitelj, a ne vlasnik, što je i sasvim razumljivo, a takva je i zakonska odredba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija