Jump to content

Nasljeđivanje duga - zastara


jelsun

Preporučene objave

Naslijedila sam darovnim ugovorom stan od mame, a ona nasljedstvom od njenog oca, mog djeda. Djed je stan podijelio na dva manja tako da sam ja vlasnik manjeg (na papiru 1/3 stana), a mamina sestra većeg (2/3 stana). U mom stanu je davno živjela djedova pokojna sestra, pa je taj dio bio na njeno ime, a kad je ona umrla, djed je naslijedio taj njen dio (1/3).

Komunalna naknada je za cijeli stan (1/3+2/3) do 2018. godine bila na ime djedove sestre (iako je ona preminula početkom 2000.-ih nije je prenijelo na djeda), i djed nije ništa plaćao pa se nakupio velik dug. Godine 2018. teta i ja smo razdvojili komunalnu naknadu pa otad plaćamo svaka svoj dio.

Problem je taj dug do 2018. koji i dalje dolazi u obliku 4 uplatnice sa 4 različita iznosa na ime pokojne djedove sestre svake godine. Uplatnice dođu bez ikakvog obračuna ili bilo kakvog teksta.

Može li mi netko reći da li samo ja i teta nasljednici tog duga, da li to ide u zastaru ili nam prijeti ovrha ako se dug nakupi do određenog iznosa? Imam li pravo dobiti neki obračun tog duga?

Hvala puno na savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije nikad pokrenut ovršni postupak, ali se nakupljaju kamate sve te godine, pa se bojim da ne dođe do toga. Djedova sestra je bila osoba s posebnim potrebama, ona je tu živjela, al je djed sve za nju plaćao, odnosno nije plaćao. Komunalna naknada je glasila na njeno ime za cijeli kat, iako je već tada samo 1/3 kata bila na njeno ime, a 2/3 na djeda. Kad je ona umrla, djed je naslijedio njenu 1/3, a kad je on umro naslijedila je 2/3 mamina sestra, a 1/3 moja mama. Mama je svoj dio prenijela meni darovnim ugovorom. Cijele te godine komunalna naknada se plaćala skupno za cijeli kat, tek smo 2018. razdijeli na zasebne cjeline po tim trećinama, al je ostao taj dug i uplatnice za dug dolaze na ime pokojne djedove sestre, a od 2018. imamo uredno uplatnice na naša imena koje plaćamo. Hvala puno ako mi možete pomoći savjetom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Pokojna polusestra od djeda bila je vlasnik stana kojeg sam sad ja vlasnik. Umrla je 2004. i tad je stan naslijedio djed, a kad je on umro 2014. ostavinskom raspravom stan je dobila moja mama. Ona je darovnim ugovorom stan predala meni. Cijelo to vrijeme komunalije gradu ostale su na ime djedove polusestre s dugom koji je s kamatama cca 18000 kn. Od 2018. naknada za komunalije dolazi na moje ime i plaćam ju, a oni i dalje šalju uplatnice s navedenim dugom na ime pokojne djedove polusestre. Ne pošalju nikakvo objašnjenje samo uplatnice s ukupnim dugom i kamatama, nikakva ovrha zasad. Da li to ide u zastaru i ako da, imam li pravo tražiti da prestanu slati te uplatnice na njeno ime? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, zaboravila sam da sam već postavila pitanje, sad tek vidim odgovor. 

Kad sam 2018. bila upisati se kao novi vlasnik za komunalije (a iznimno su neljubazni tamo) dali su mi neki papir da napišem da tražim otpis duga, ali da kao to je na njihovu dobru volju da li će to otpisati. Nikad dobila nikakav odgovor, samo svake godine šalju te uplatnice opet.. Oni su mi tamo tvrdili da ja kao nasljedujem taj dug i da sam dužna podmiriti ali zanima me da li je zaista tako. Nakon koliko godina to ide i zastaru? I da li sam stvarno naslijedila taj dug budući da je prije mene bilo druga dva vlasnika, a i nisam nasljedstvom naslijedila već darovnim ugovorom? Hvala puno unaprijed na pojašnjenju! Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija