Jump to content

Otvaranje tvrtke te rad u dvije tvrtke istovremeno?


igna

Preporučene objave

  • 2 mjeseci kasnije...
Na 18. 03. 2021. at 21:02, Miljko je napisao:

Može ali vam treba suglasnost trenutnog poslodavca da se zaposlite u tom novom poduzeću. Ograničenje vam je što smijete maksimalno samo 1 sat nakon posla raditi u tom poduzeću (prema zakonu)

Ograničenje vam je što smijete maksimalno samo 1 sat

Sasvim dovoljno, da se u slučaju inspekcijskog nadzora - obavi terenski posao vezano uz 1 nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

@frenki zg zar ne glasi zakon, da agencije za nekretnine kao i turističke agencije moraju imati jednu stalno zaposlenu osobu na puno radno vrijeme u vidu voditelja poslovnice (s obaveznim završenim ispitom za voditelja poslovnice/ agenta za nekretnine)?

"Članak 6. Zakona , propisuje da je jedan od uvjeta za dobivanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje posredovanja u prometu nekretnina i upis u Registar posrednika sklapanje ugovora o radu na puno radno vrijeme s osobom koja je agent posredovanja u prometu nekretnina."

"GLAVA III. VODITELJ POSLOVA Obveza zapošljavanja voditelja poslova , Članak 16. , Turistička agencija mora imati najmanje jednog zaposlenog voditelja poslova, u punom radnom vremenu, neovisno o broju poslovnica odnosno poslovnih prostora."

Naime i sam razmišljam o otvaranju vlastite firme u jednoj od ovih djelatnosti (d.o.o. već imam i glasi na člana uže obitelji, te su obje djelatnosti , turistička agencija te agencija za nekretnine upisane pod djelatnost poduzeća), tečaj za voditelja poslovnice već imam (već sam bio zaposlen u tur. agenciji kao voditelj poslovnice) , razmišljam i o upisu tečaju za agenta za nekretnine. Zakon i obavezno zapošljavanje jedne osobe trenutno mi ne idu na ruku s obzirom da nemam dovoljnu financijsku zalihu na koju bi se mogao osloniti, te sam primoran raditi kod drugog poslodavca koji nema ništa protiv, dapače.

Da li postoji kakva rupa u zakonu koji je po meni poprilično jasan u ovakvim slučajevima čak i pravnom laiku poput mene?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!🤝

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , sasac je napisao:

 zar ne glasi zakon, da agencije za nekretnine kao i turističke agencije moraju imati jednu stalno zaposlenu osobu na puno radno vrijeme u vidu voditelja poslovnice (s obaveznim završenim ispitom za voditelja poslovnice/ agenta za nekretnine)?

Da. Ako već niste trenutno za stalno zaposleni, i na ovaj način (  1 h, prijavljenog rada ) izbjegavate plaćati doprinose i sve ostalo na punu plaću.
Kroz opisani način to je prema državi regulirano.
Politika države nije da u narednim godinama isplaćuje Starosnu mirovinu ili neku Soc. pomoć, a vi kao radno sposobna osoba društvu ni sebi (ne) 
odgovornim ponašanjem niste ništa doprinjeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Na 04. 10. 2021. at 20:31, frenki zg je napisao:

Da. Ako već niste trenutno za stalno zaposleni, i na ovaj način (  1 h, prijavljenog rada ) izbjegavate plaćati doprinose i sve ostalo na punu plaću.
Kroz opisani način to je prema državi regulirano.
Politika države nije da u narednim godinama isplaćuje Starosnu mirovinu ili neku Soc. pomoć, a vi kao radno sposobna osoba društvu ni sebi (ne) 
odgovornim ponašanjem niste ništa doprinjeli.

@frenki zg hvala na odgovoru, s obzirom da sam stalno zaposlen ova opcija otpada.
Da li postoji zakonska prepreka da se vrši prodaja smještajnih kapaciteta ali da se ne otvara turistička agencija, već po uzoru na Crno jaje ( PRAVI KLIK TURISTIČKA AGENCIJA d.o.o. ) , s djelatnošću 6209, Ostale uslužne djelatnosti u vezi s informacijskom tehnologijom i računalima.
Koliko je meni iz ovoga vidljivo, turistička agencija je samo u nazivu pravnog subjekta dok sama djelatnost ne spada pod turističku djelatnost.
Shodno tome, pretpostavljam da bi se na ovaj način mogla riješiti problematika jednog stalno zaposlenog voditelja poslovnice turističke agencije, odnosno mogao bih i dalje biti zaposlen na stalnom radnom mjestu te paralelno s time obavljati gore navedenu djelatnost kao direktor kojem doprinose plaća poslodavac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , sasac je napisao:

kao direktor kojem doprinose plaća poslodavac?

Nema potrebe - ( a i ne mogu se doprinosi za jednu zaposlenu osobu plaćati dva puta - mislim na HZZO i HZMO - jer ti se to
već plaća tamo gdje si već zaposlen )
Direktor u Vlastitoj firmi možeš biti - to ti je - Funkcija.
Samo što ti - Plača i  gore navedena davanja - neće ići u Rashod prilikom obračuna Poreza na dobit.
Imaš - godišnji Prihod - npr. 600.000.kn - Rashod - 400.000.kn - ne oporezovana dobit = 200.000.kn i plaćaš porez na
Dobit, na tih - 200.000.kn.
Da si sebi kao direktor isplaćivao zakonski minimum - 5.000.kn + gore navedena državna davanja , neka je Bruto - 8.000.kn
To je godišnji rashod 12 x 8.000 = oko 100.000.kn - Osnovica za oporezivanje ne bi bila 200, već - bi porez na dobit plačao
na - 100.000.kn. = ?
Što se tiče načina rada, - mogao bi raditi - kao posrednik između davatelja usluge i korisnika iste.
Nešto kao Agencije za Nekretnine - i oni su se počeli (usljed manjka posla - posredovanje kod prodaje nekretnina ) baviti i najmom nekretnina - Stanova - uz jednokratnu naknadu.
Ugovor sa Vlasnikom Apartmana - određena provizija.
Sad, hoćeš li ti to Reklamirati u Medijima - ili ne, to je do tebe .
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija