Jump to content

Susjed izgradio ogradu unutar našeg posjeda


IvanJak

Preporučene objave

Pozdrav, trebao bih pravno mišljenje i savjet kako postupiti. 

Još prije 20g, možda i dulje, moj djed je dao usmenu dozvolu susjedu da koriste dio našeg dvorišta da mogu ulaziti autom do kuće. 

Međutim, susjed je prije nešto manje od godinu dana sagradio parkirno mjesto, koje se naravno nalazi unutar našeg dvorišta i napravio ogradu.

Ja osobno nisam znao da taj komad zemlje pripada nama dok nisam saznao od svoje obitelji. Ja bih taj komad zemlje uzeo natrag ali me zanima da li postoji koji zakon koji bi me u tome spriječio. 

Od naše kuće imamo još metar i pol te zemlje, što je dosta prostora gledajući kako prolazi kroz cijelu duljinu kuće i dvorišta ali ako bi si to uzeo, susjed ne bi imao pristup autom do svoje kuće. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nađite kopiju katastarskog plana  na način da u tražilici ukucate pravosudje.hr i  pod katastar -čestica ukucate vašu česticu i potražite grafički prikaz , isprintajte ga i provjerite pravo stanje stvari .  Ako želite povrat vlasništva i posjeda  trebali bi ustati tužbom .U tom slučaju konzultirajte se sa vrlo savjesnim i stručnim odvjetnikom !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da ja dam odgvor šta može uslijediti po pitanju odvjetnika.

Susjed mi je "ušao" svojim ogradom na parcelu u dužini cca 15mt i širine 0,5 m prije 6 godina. Poslao sam mu obavijest da vrati u prvobitno stanje u roku tjedan dana (povratnicom koju je potpisao) Na kraju dao sam stručnom odvjetniku po preporuci firme koja ga koristi s obzirom da se isti odvjetnik bavi samo imovinsko pravnim pitanjima, katastrom itt. Podignuta vlasnička tužba protiv susjeda, Prije toga od ovlaštenog geometra izradio elaborat iz kojeg je bilo sve vidljivo ono šta sam gore naveo.Sudkinja izlazi na lice mjesta i sastavlja nekakva zapisnik. Parnica pri Općinskom sudu u Novom Zagrebu započinje kroz godinu dana. Ukupno 3 parnice. Na jednoj susjed tvrdi da je njegova ograda od uvijek na tom mjestu. Ja prilažem fotografije (sva sreća da ih imam) kako je bilo prije i kako je sad te prilazem i geoelaborat sa katastarskim planom. Taj geoelaborat po Sudu nije službeni već se treba odrediti sudski vještak da ga ponovno izradi. I tu sve staje. Dobivam presudu po kojoj se uvažava susjedovo mišljenje da je ograda ovdje "od uvijek". Ne traži se novi eleborat sastavljen od sudskog vještaka niti se u obzir uzimaju moje fotografije. Upućujem žalbu na višu instancu koja nakon nekog vrema potvrđuje prvostupanjsku presudu. Sve u svemu izgubljeno vrijeme i lova za ništ.

uređeno: od Borbena7
Neprimjereno izražavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija