Jump to content

Zarada sa interneta


CM1

Preporučene objave

Željela bih isprobati kako je to imati Onlyfans profil i koliko bih mogla pritom zaraditi. Budući da nisam poznata osoba, mislim da bi honorar bio jedva ikakav i zbog toga nije isključena mogućnost da od toga odustanem već za par mjeseci. Ono što me koči isprobati taj eksperiment je ogroman strah da ne zeznem zdravstveno osiguranje koje mi je sada besplatno.

Trenutno sam nezaposlena (tražim posao). Nemam nikakvih prihoda. Kad sam ostala bez posla, prijavila sam se na zdravstveno i rekli su mi da sad imam (besplatno) zdravstveno osiguranje dok se ponovno ne zaposlim.

Ako ću imati neki prihod sa interneta, naravno, prijavila bih porez i platila mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Prema nekom kalkulatoru doprinos za zdravstveno iznosi 7,5%. Ono što me muči, ako odustanem od zarade sa interneta prije nego se zaposlim (ili recimo te zarade drugi mjesec ne bude), što sa zdravstvenim osiguranjem…bojim se da ću u tom slučaju morati sama plaćati 800-1000 kn osnovno zdravstveno osiguranje (tako nešto sam bar čula na HZJZ-u kad je službenica objašnjavala dečku koji na vrijeme nije odjavio studentski status ili tako nešto, pa je ostao bez prava na zdravstveno osiguranje).

Znači, bojim se scenarija prema kojem bi zbog tog eksperimenta još završila u troškovima :) , a nemam kao nezaposlena osoba 1k mjesečno za davati na zdravstveno.

Druga stvar koja me muči, ako se zaposlim, da li poslodavac mora znati za vašu zaradu sa interneta? Ako da, da li zna sa koje stranice ta zarada dolazi? U tom slučaju bih također prekinula eksperiment jer mi je nedopustivo da poslodavac zna da imam Onlyfans. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja je osigurana kao nezaposlena može raditi preko ugovora o djelu/autorskog ugovora i ne gubi osiguranje ako radi preko njega. Platite svoje davanje na taj ugovor i to je to, i dalje trošak osiguranja snosi proračun, a ne korisnik.

prije 3 sati , CM1 je napisao:

(tako nešto sam bar čula na HZJZ-u kad je službenica objašnjavala dečku koji na vrijeme nije odjavio studentski status ili tako nešto, pa je ostao bez prava na zdravstveno osiguranje

Ovo je nešto drugo, on nije na vrijeme promijenio svoj status pa ga može vratiti samo ako platit najmanji doprinos koji iznosi 600 kn mjesečno.

 

prije 3 sati , CM1 je napisao:

Druga stvar koja me muči, ako se zaposlim, da li poslodavac mora znati za vašu zaradu sa interneta?

Ne mora ali s obzirom da je riječ o OF postoji šansa da će netko od vama poznatih osoba naleti na vaš profil i da će se to raširit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Miljko, puno hvala na odgovoru.

Još sam se nešto sjetila. Budući da bi za tu zaradu uplaćivala mirovinsko da li će se OF vidjeti na onom elektroničkom zapisu hrv. zavoda za mirovinsko? Ili se ne vidi pošto se radi o autorskom ugovoru (jedna naša “influencerica” koja ima OF kaže da joj se zarada isplaćuje mjesečno, preko autorskog ugovora, pa se nadam da bih i ja takav ugovor mogla sklopiti). Elektronički zapis je inače dokument na kojem je naveden poslodavac/obveznik doprinosa i osnova osiguranja. A taj elektronički zapis zna biti potreban kod slanja CV-a i slične dokumentacije kod javljanja za natječaje za posao.

Što se tiče ovog detalja da bi me netko mogao prepoznati na profilu, ne mislim stavljati lice (a i nick ne mora biti pravo ime). Dopušteni su profili bez lica i ima ih. Također, OF ima dosta profila i u non adult content spektru (fitness, kuhanje, glazba, bilo što).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema onome što sam izguglala čini mi se da to ne bi pisalo u elektroničkom zapisu. Mislim da bi se vodila kao samostalni obveznik doprinosa.

 

Trajanje staža osiguranja ne iskazuje se za :

- ona razdoblja za koja  postoji podatak o početku osiguranja, a ne postoji podatak o prestanku osiguranja

- osiguranike koji su sami obveznici plaćanja  doprinosa

- staž osiguranja s povećanim trajanjem

- staž osiguranja ostvaren po osnovi isplaćenog drugog dohotka i obavljanja druge djelatnosti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija