Jump to content

Naknadno pronađena imovina


NutCoco

Preporučene objave

Otac je umro 2017. godine. Ostavinska je bila na Općinskom sudu u Zagrebu. Nasljedila ga je supruga, naša majka. Brat i ja smo prihvatili nasljedstvo i odmah svoje dijelove ustupili majci. Nakon nekog vremena doma je došla neka obavijest na osnovu koje je majka saznala da postoji ulog u dobrovoljni mirovinksi fond. Nisu joj htjeli reći o kojem iznosu se radi, ali joj se čini da je službenici izletilo da je riječ o nekih 600 kuna. Nije joj se dalo oko toga angažirati.

HPB je nedavno poslao obavijest da pokojna baka, očeva majka, na jednom računu ima nešto manje od 400 kuna. Baka je umrla 2001. godine. Naslijedio ju je jedan sin u cijelosti, naš otac, jer se drugi sin prihvatio nasljedstva i ustupio ga svom bratu. Ostavinska je odrađena također na Općinskom sudu u Zagrebu. I drugi bakin sin je u međuvremenu umro, a iza njega su ostali supruga i dvoje djece.

Upuštati se u rješavanje ovoga ili ne? Ne znam hoće li troškovi biti veći od potencijalnih tisuću kuna nasljedstva.
Pripada li naknadno pronađena imovina nasljedniku kojemu su ostali nasljednici ustupili svoj dio ili se moraju ponovo izjašnjavati o novom dijelu nasljedstva? Brat živi izvan Hrvatske i ovjeravanje bilo kakve izjave neće biti baš jeftino. A tu su i nasljednici iza strica, njih troje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Bili smo odlučili ne baviti se ovim, ali je opet stigla obavijest da postoji novac na računu. Kopka me što će to na kraju završiti na nečijem računu. A ako mogu riješiti uz nešto truda i malo troškova, da bar pojedemo kolače.

1. Koliki je trošak ostavinskog postupka za naknadno pronađenu imovinu?
Nigdje ne nalazim koliki je trošak na sudu. A obje ostavinske, i za baku i za oca, bile su na Općinskom sudu u Zagrebu. Pretpostavljam da bi onda i rasprava za naknadno pronađenu imovinu bila opet na sudu.
Ako možda završi kod javnog bilježnika, našao sam da je njihova nagrada 30 kuna za nasljedstvo do 1000 kuna. Je li to sve ili mogu još nešto naplatiti?
Plaća li se išta kada se podnosi prijedlog za naknadno pronađenu imovinu?

2. Pretpostavljam da zasebno ide postupak za bakinu imovinu, a onda novi za očevu?

3. Nasljednici iza bake bili su otac i stric. Obojica pokojni sada. Nasljednici iza oca smo majka, brat i ja. Stričevi nasljednici su strina i dvoje njihove djece.
Koga navesti na prijedlogu za naknadno pronađenu imovinu, oca i strica? Ili nas živuće nasljednike iza njih dvojice? (Što ako ne znam OIB-e i adrese svih nasljednika?)
(Kad sam počeo pisati sljedeću točku shvatio sam da pokojnici baš i ne mogu dati nasljedničku izjavu, pa možda ipak moraju ići živi nasljednici.)

4. Nema smisla da itko plaća ovjeru nasljedničke izjave. Također sumnjam da će stričeva strana ići na bilo koji sud davati izjavu. Također bih poštedio majku i brata bili kakvog angažmana. Mogu li oni ne doći na na raspravu te se tada smatra da su prihvatili nasljedstvo? Neka onda s rješenjem idu po svoj novac ako žele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija