Jump to content

Utjecaj novčanog dara tijekom života na nasljeđivanje


babura1234

Preporučene objave

Poštovani Legalis,

 

Imam nekoliko upita oko nasljeđivanja. Situacija je sljedeća: radi se o nasljeđu moje bake, čija bi se imovina trebala dijeliti na moju majku i njenu sestru. Što se tiče same imovine, podrazumijeva se da će se dijeliti pola pola između majke i tete. Baka nema druge djece.

Međutim, do problema dolazi zbog nečega što se dogodilo skoro 20 godina unazad, a to je financijska pomoć koju je baka dala mojoj majci kako bi se izvukla iz loše bračne situacije. Naime, baka je mojem ocu isplatila njegov dio zajedničkog stana, kako bi on otišao i ostavio moju majku na miru. Time je moja majka "dobila" svoj stan, što od tada smeta teti jer smatra da je zakinuta s obzirom da nije dobila ekvivalentnu cifru novaca. 

Sada, kad je baka ostarila, teta vrši pritisak na nju da ju "obešteti" tako da teta nasljedi više nego moja majka zbog tog financijskog dara. No gdje se stvari još više kompliciraju je činjenica da teta zahtijeva da se njoj "refundira" cijela vrijednost majčinog stana, koja se u ovih 20 godina skoro utrostručila. Recimo da je baka majci poklonila 100 tisuća eura da otplati stan, dok stan sada vrijedi skoro 300 tisuća eura (brojke su izmišljene za anonimnost, ali omjer je isti). Teta sada zahtijeva da njen dio nasljedstva bude 300 tisuća eura veći od majčinog.

Teta pritišće baku na sve načine koje zna te joj čak i prijeti nekakvim zakonima. Mene zanima postoji li ikakav temelj da se tetu obešteti na temelju nečega što je baka poklonila za svog života? Po mojem shvaćanju, baka je mogla i prosjaku na ulici dati 100 tisuća eura i nikome ne bi bila dužna ništa. Čak i kada bi postojao pravni temelj za tetin zahtjev, bi li ona imala pravo da joj se obešteti 100 tisuća eura, ili cijela sadašnja vrijednost stana, odnosno 300 tisuća?

Baka se osjeća krivo i želi rješiti situaciju na nepristran način prije smrti da joj kćeri ne bi godinama bile na sudu i u svađi, no ne želi niti biti opljačkana. 

Smatrate li da bi baka i/ili majka trebala konzultirati odvjetnika? 

 

Unaprijed hvala

uređeno: od babura1234
tipfeler
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , babura1234 je napisao:

Teta pritišće baku na sve načine koje zna te joj čak i prijeti nekakvim zakonima

Baka nije dužna da se povinuje ničijim prohtjevima pa tako ni djetetovim. 

Nema tog zakona kojim kčer može baki prijetiti glede raspolaganja vlastitom imovinom, što če reči da baka već sutra može istu ostaviti bez ikakvog nasljedstva. 

prije 5 sati , babura1234 je napisao:

Smatrate li da bi baka i/ili majka trebala konzultirati odvjetnika? 

Nema potrebe, jednostavno neka se ogluši na zahtjeve kčerke. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija