Jump to content

Bludne radnje - pojašnjenje


thegreen_zebra

Preporučene objave

Članak 155. KZ:

Citiraj

 

(1) Tko pod uvjetima iz članka 153. stavka 1., 3. i 5. ovoga Zakona kad nije počinjen ni pokušaj tog kaznenog djela počini bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(2) Tko pod uvjetima iz članka 153. stavka 2. i 4. ovoga Zakona kad nije počinjen ni pokušaj tih kaznenih djela počini bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(3) Tko pod uvjetima iz članka 154. ovoga Zakona kad nije počinjen ni pokušaj tog kaznenog djela počini bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Sad što bi ovo značilo, što su bludne radnje, kojim uvjetima ako ni pokušaj nije počinjen?

Jedino sam našao ovo ali svejedno bi zakonodavac trebao to jasnije definirati, kako je u navedenom austrijskom zakonu (stranice 9 i 10): http://www.vsrh.hr/CustomPages/Static/HRV/Files/AGaracic-Spolna_radnja_izjednacena.PDF

Citiraj

 

Kazneno djelo bludne radnje zakonodavac nije definirano, nego ga stavlja u odnos s drugim djelima pa navodi da onaj tko ne pocini ili ne pokusa pociniti kazneno djelo silovanja, spolnog odnosaja s nemocnom osobom, prisilu na spolni odnosaj, spolni odnosaj zlouporabom polozaja i spolni odnošaj s dijetom, ostvario je bludnu radnju, s tim da kad su u pitanju djeca zakonodavac predvi a strozu kaznu.

Ovakav negativni opis bludne radnje stvara velike poteskoce u sudskoj praksi, pogotovo nakon izmjena Kaznenog zakona iz 1998. g. po kojim izmjenama, kazneno djelo silovanja ostvari pocinitelj koji prisili zrtvu, ne samo na spolni odnosaj, nego i na spolnu radnju koja se s njim moze izjednaciti.

Bludna radnja postojat ce samo onda kada se ostvaruje na tijelu ili dodirom tijela druge osobe. Samo promatranje zrtve s libidoznom namjerom ne predstavlja bludnju radnju, bludna radnja ne postoji ni kada osoba obavljanje neke seksualne radnje na vlastitom tijelu, grube i nepristojne radnje pocinjene radi sale tako er nisu bludne radnje, a to nije ni obavljanje spolnoga odnosa pred trecim osobama.

Za razgranicenje izme u pokusaja silovanja i bludne radnje odlucan je sadrzaj libidozne namjere pocinitelja. Kada je sud utvrdio da je optuzenik ostecenicu uhvatio rukama oko pasa, stezao rukama oko struka i pritiskao njezino tijelo svojim spolovilom (iako spolovilo nije bilo izva eno iz hlaca), te joj zadao i lake tjelesne ozljede, proizlazi da je primijenio sile nad ostecenicom radi zadovoljavanje spolne pohote cime je ostvario kazneno djelo bludne radnje.

U drugom slucaju optuzenik je ostecenicu sustigao, udarcem sake u glavu srusio na tlo, zatim joj desnu ruku gurnuo u usta da ne moze vikati, a lijevom rukom je dirao preko hlaca po straznjici, prednjoj strani nogu i izme u nogu po spolovilu, na koji nacin je ostvario sva bitna obiljezja kaznenog djela bludne radnje iz cl. 193. u svezi s cl. 188. st. 1. KZ.

Kazneno djelo bludne radnje moze se pociniti samo na tijelu ili dodirom tijela druge osobe, kako je vec naprijed navedeno, pa maloljetnik kojemu se stavlja na teret da je zajedno s drugim maloljetnikom u jednom trenutku izvadio svoje spolovilo, te u prisutnosti maloljetnice poceo onanirati nije ostvario ovo kazneno djelo. Naime, tocno je da je maloljetnik išao za zadovoljenjem spolnoga nagona na drugi nacin i da ta radnja vrije a pristojnost u sferi spolnosti, ali bludna radnja se moze pociniti samo na tijelu ili dodirima tijela druge osobe, a cinjenje ovakvih radnji na vlastitom tijelu, pa i u nazocnosti drugih osoba, konkretno ostecene i ostalih maloljetnika, bez doticaja ostecene, nije nacin pocinjenja kaznenog djela bludne radnje. Me utim, u koliko su te radnje izvrsene na javnome mjestu, moglo bi se eventualno raditi o prekršaju.

Ponekad se kao bludne radnje procesuiraju ponašanja koja to objektivno nisu, nego se radi o slobodnijem ili naprosto nepristojnom ponašanju. Tako se ne moze prihvatiti tvrdnja ostecene, supruge optuzenika, da je optuzenik konkretne zgode ostvario potrebne elemente kaznenog djela bludne radnje time što je u stanu prošao gol kroz kuhinju i hol i time što se, ali samo krace vrijeme, zadrzao gol u holu kod televizora. Naime, on time, a u vlastitom stanu, niposto nije grubo povrijedio ni osjecaj stida ni morala, a iz procesnog materijala ne slijedi da bi to okrivljenik ucinio u namjeri da zadovolji vlastitu pohotu. U drugom slucaju sud tako er nije prihvatio da se radi o bludnoj radnji u situaciji kad je okrivljenik rukama obujmio tijelo ostecenice, milovao je jednom rukom po vratu iza uha, govorio da su srodne duse (ostecenica stara 17 godina) i da u zivotu ima malo lijepih trenutaka, pri tome, stiscuci je uz sebe, okrivljenik nije pocinio bludnu radnju, jer se tim radnjama grubo ne povrje uje stid i moral, nego je to nepristojno i nedolicno ponasanje sa spolnim konotacijama, što nije objektivni supstrat za postojanje bludne radnje u smislu kaznenog prava.

Ove dvije odluke, mada su starijeg datuma, aktualne su i danas, jer i nakon izmijenjene strukturi kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnoga cudore a, opisane radnje ne bi predstavljale bludne radnje.

Kada su u pitanju razgranicenja izme u radnje izjednacene sa spolnim odnosajem i bludne radnje, mislimo da treba prihvatiti praksu austrijskih sudova, za njih je presudno dali se ta radnja moze usporediti sa spolnim odnošajem prema njenom ukupnom djelovanju i popratnim pojavama. O tome se jos ne bi moglo govoriti kod frikcije uda u bedro zrtve ili izlijevanja sjemena po licu ili grudima zrtve.

U koliko penetracija izostane, a nju uzmemo kao me u razlucenja kaznenog djela silovanja i bludne radnje, radnje pocinitelja trebalo bi oznaciti kao bludne radnje, no, ako pribjegnemo vrijednosnom ocjenjivanju onoga sto je ostvareno, kroz tezinu povreda spolnih sloboda, tezinu ponizenja, omalovazavanja zrtve i ugrozavanja njenog spolnog integriteta, onda ne mozemo iskljuciti mogucnost da bi iz bez penetracije kazneno djelo silovanja, moglo biti ostvareno.

 

 

-     1. Strana zakonodavstva

Prema cl. 205. st. 2. austrijskog Kaznenog zakona pod bludnom radnjom podrazumijeva se spolna radnja, po vrsti i tendenciji velikoga opsega, koja prema do sada donesenim sudskim pravorijecima u svakom slucaju predstavljaju dodirivanje odre enog intenziteta po podrucju spolovila, bilo neposredno bilo preko uz tijelo pripijene odjece, a tako er i pomocu nekoga sredstva ili alata. (LG Innsbruck,27 Vr 3727/96; OJZ, 1998,434)

 

 

AGaracic-Spolna_radnja_izjednacena.PDF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bludna radnja bila bi svaka radnja koju osoba počinitelja poduzima u cilju zadovoljenja svoje pohote, a pritom ne predstavlja spolni odnošaj ili s njime izjednačenu radnju.

Primjerice, hvatanje nekoga u području genitalija ili blizu tog područja (šlatanje odnosno štipanje za guzicu ili hvatanje grudi), neželjeni ili isforsirani poljupci i sl.

Slažem se da bi bilo bolje da imamo zakonsku definiciju, ali kako vidite i iz primjera kojeg ste sami naveli, nijedan zakonski tekst vam nikad neće taksativno opisati što jeste, a što nije bludna radnja, prosto iz razloga što su životne situacije koje se mogu realizirati nebrojene. Poanta zakona, na kraju krajeva, i nije da na taj način uređuje neka ponašanja i odnose ljudi, već da postavi okvir toga, a onda prepusti sudu da svojom praksom, koja prati konkretno vrijeme i prostor, to regulira u stvarnim životnim situacijama koje se nađu pred njime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija