Jump to content

Kleveta - internet


random_art_generator

Preporučene objave

Pozdrav, trebam vaše mišljenje i pomoć,

naime vlasnik sam firme koja ima sjediste/prijavu u Hrvatskoj međutim većina poslovanja se odvija u Njemačkoj.

Jedan od mojih nezadovoljnih korisnika je ostavio ocjenu na google-u gdje navodi kako sam ga prevario, slagao itd., te mi je ostavljena negativna ocjena, koja naravno šteti mome poslovanju.


Ocjena je objavljena od osobe koja se u trenutku objave nalazila u Njemačkoj, a gdje se sada nalazi iskreno ne znam. Budući je ocjenu nemoguće obrisati, a provjera googla je očito prošla jer je ista objavljena, zanima me imam li koristi od HR suda pokrenuti privatnu tužbu za kazneni postupak za klevetu i može li sud uopće utvrditi identitet objave budući je objavljena s lažnim imenom i lažnom email adresom na području druge države. 

Međutim imam saznanja tko je to učinio ali nemam nikakvog dokaza za to. Kolika je vjerojatnost da ću nešto postići, ili da to sve zaboravim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neke javne koristi od tog postupka nećete imati, tim više što je sporna nadležnost (djelo počinjeno na teritoriju druge države, posljedice nastale na teritoriju ove) i identitet počinitelja. Ja bih radije zaboravila ili nastojala ukloniti kanalima Googlea, jer ovi postupci po privatnim tužbama nemaju prioritet u kaznenom pravosuđu, te se može dogoditi da kroz godinu ili dvije postupak tek započne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imala sam sličnu ako ne i identičnu situaciju. Može li uopće sud tražiti te naposljetku i dobiti informacije od stranih davatelja internetskih usluga unutar EU za ovakve ili slične postupke pokrenute putem privatnih kaznenih tužbi za klevetu a koja je objavljena putem interneta od strane nepoznatih osoba? Znam dosta ljudi koji odlaskom u inozemstvo izbjegavaju alimentacije, ovrhe i koje sve ne progone. Kao što je gore navedeno da treba puno vremena da se postupak pokrene, međutim što kada se jednom pokrene. Kakva je uopće sudska praksa po tom pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za privatne tužbe ne znam, ako bi se i išlo tražiti, to bi moralo ići putem instituta tzv. pravne pomoći, dakle naš sud zatražio bi pravnu pomoć suda države u kojoj se nalazi sjedište konkretnog internet providera, da taj sud to pribavi, pa dostavi našem. Valja naglasiti kako je to procedura koja traje dugo i košta, pa se postavlja pitanje isplativosti. Plus što je sporna i jurisdikcija, kao što je Ruby navela.

Što se ovrha vezano za uzdržavanje tiče, to se ne može izbjeći odlaskom u drugu državu, dapače, postoje mehanizmi kako se to dade riješiti, jedino što će malo potrajati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija