Jump to content

Standardni ugovor od djelu - garancija rada


programer

Preporučene objave

Pozdrav!

Citam ovaj ugovor o djelu ovdje: https://seminar.hr/ugovor-o-djelu/ i sljedeci dio me zbunjuje:

Citiraj

Nakon pregleda i primanja izvršenog djela izvođač više ne odgovara za nedostatke koji su se mogli opaziti uobičajenim pregledom, osim ako je znao za njih, a nije ih pokazao naručitelju.

Kada bi se kasnije pokazao neki nedostatak koji se nije mogao otkriti uobičajenim pregledom, naručitelj se ipak može pozvati na njega, pod uvjetom da o njemu obavijesti izvođača što prije, a najkasnije u roku od mjesec dana od njegova otkrivanja, s time da se istekom dviju godina od primitka obavljenog posla, naručitelj više ne može pozvati na nedostatke.

Ovim se tehnicki dogovara garancija od 2 godine na izvrseno djelo, zar ne? Onaj dio sto mene zbunjuje je taj sto se u tom ugovoru nigdje ne definira nedostatak. Recimo u slucaju da se radi o izradi softwarea (nazovimo taj software XY) i nakon sto narucitelj testira i utvrdi valjanost XY-a posao je time zakljucen, ali nakon 1.5 godina narucitelj promjeni dio sustava i time (drasticno) utjece na XY koji je izvrsitelj napravio, je li se onda moze pozvati na ovo i traziti od izvrsitelja da skoro pa nanovo izradi software? Ili sto ako narucitelj naruci nekoga treceg koji ce raditi izmjene u XY i time nanese stetu, je li se narucitelj moze pozvati da izvrsitelj dodje nazad i pocisti za tom trecom osobom? Naravno ako je sve to nedostatak naknadni popravci i ciscenja za drugima bi ulazili u prvotnu cijenu te bi izvrsitelj u oba slucaja radio besplatno zar ne?

Koliko je uobicajan ovaj dio ugovora, te moze li se ovo promijeniti da ne moze doci do navedenih slucajeva, ili (u teoriji) da izvrsitelj mora radi 2 godine besplatno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ova je odredba preuzeta iz Zakona o obveznim odnosima, radi se o skrivenim nedostatcima (čl. 404. ZOO-a). Nedostaci su definirani u čl. 401. ZOO-a i to moraju biti nedostaci koji su postojali (ali nisu bili vidljivi) u vrijeme predaje djela naručitelju, a ne nedostaci koje je prouzročio naručitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija