Jump to content

Privatna tužba


Alex101

Preporučene objave

Pozdrav,

imam pitanje vezano za podnošenje privatne tužbe. Naime na internetu sam pronašla podatak da je rok za podnošenje privatne tužbe tri mjeseca:

"Privatna tužba mora se podnijeti nadležnom sudu u roku od tri mjeseca od dana kada je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja."

Molim da me netko ispravi ukoliko sam pronašla krivi podatak.

Međutim, moje pitanje glasi, ukoliko bi se tijekom postupka (vještačenja) utvrdilo da je počinitelj druga osoba, odnosno osoba različita od one koju sam navela u prijedlogu, moram li ja tada podnositi novu tužbu protiv te "nove" osobe te dali ja zapravo u tom slučaju propuštam navedeni rok od tri mjeseca budući koliko sam upućena da bi postupak uopće započeo može proći i do godina + dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je 3-mjesečni rok vezan saznanjem za KD i počinitelja, trenutkom saznanja s vaše strane da se zapravo radi o drugom počinitelju počinje teći taj 3-mjesečni rok.

Jedino na što valja pripaziti jest rok zastare kaznenog progona, jer za KD koja se progone privatnom tužbom, on je u pravilu onaj najkraći, dakle 6 godina (računajući od počinjenja KD-a). Uz to valja napomenuti kako naši sudovi i nisu previše ažurni u rješavanju privatnih tužbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U međuvremenu sam bila i kod svog odvjetnika koji mi je drugačije protumačio računanje roka. Rekao mi je da ukoliko pokrenem postupak protiv određenog počinitelja te se u postupku vještačenja utvrdi da se radi o drugoj osobi da vještak može samo utvrditi dali je osoba navedena u prijelogu kriva ili ne za ono za što se tereti te da bilo kakav podatak o eventualnom drugom počinitelju vještak ne može ustupiti budući se radi o privatnoj tužbi. Što više da osoba koju sam navela u prijedlogu ima pravo na protutužbu budući sam tada ja učinila KD klevete te da bi snosila u biti sve troškove postupka. Također mi je rekao budući bi postupak već pokrenula protiv određene osobe da istekom navedenog roka zapravo gubim pravo podizanja nove tužbe jer je rok od tri mjeseca istekao odnosno počeo je teći danom kada sam u prijedlogu napisala datum saznanja te navela počinitelja, iako isti možda to zapravo i nije (ispunjeni su uvjeti saznanja za KD i počinitelja pa makar se na posljetku i dokazalo da isti nije kriv)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam slijedio vaše pitanje koje je bilo konotirano na način da je kroz postupak utvrđeno da je počinitelj djela druga osoba od one protiv koje ste podigla privatnu tužbu. Iako respektiram, ne slažem se s tumačenjem odvjetnika, zakon jasno govori o trenutku saznanja za djelo i počinitelja, po mom mišljenju nema veze što je postupak prvotno iniciran protiv osobe za koju se u konačnici utvrdilo da nije počinitelj, jer vama u tom slučaju fali saznanje o stvarnom počinitelju.

Glede klevete, samo ću napomenuti jednu stvar - navedeno KD moguće je počiniti isključivo s izravnom namjerom, u vašem slučaju to bi značilo da ste vi, znajući da osoba protiv koje podižete privatnu tužbu, nije počinitelj KD i svejedno ste inicirala kazneni postupak protiv njega. Preslikajte sad to na svoj slučaj i vidite nalazite li se u tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija