Jump to content

nasljeđivanje nužnog dijela ako postoji oporuka


naivna budala

Preporučene objave

Poštovani,

raspitujem se za jednu staru osobu kojoj prijeti beskućništvo. Napominjem da se radi o starim ljudima.

Majka je umrla, nakon teške bolesti. Sin ima sedamdeset godina, nema penziju, ne radi i prima socijalnu pomoć. Živio je kod prijatelja u podrumu, a taj prijatelj je upravo prodao tu kuću i ovaj nema kamo otići. 

On već dugo nije živio s majkom i nisu bili baš u dobrim odnosima, tako da je njegova majka već odavno oprukom svoj trosobni stan u kojem je živjela ostavila unuci i tako preskočila njega u nasljeđivanju.

Posljednje 4 godine njenog života teško je oboljela i on se stvarno predano brinuo o njoj, a unuka bi dva puta godišnje navratila kod bake.

Međutim izgleda da je oporuka ostala takva kakva je i nije izmijenjena, nego je starica sinu ostavila neke poplune i deke, a niti njih mukćer nije dala , već je promijenila bravu na stanu. i grubo se s njim posvađala.

Zanima me da li sin može uprkos oporuci tražiti nekakav nužni zakonski dio od kćeri na način da se taj stan proda i dobije dio novca ili da može eventualno živjeti u jednoj sobi tog stana.

Također me zanima da li može s drugog osnova potraživati nešto od te svoje kćeri, budući da mi je poznato da su djeca dužna brinuti se o svojim nemoćnim roditeljima.

Kćerima 29 godina, te je završila fakultet i ima posao.(a sada i taj stan)

Također me zanima da li otac po toj osnovi može tražiti od drugog sina kojeg ima iz razvedenog braka sa mnom, da brine o njemu, ako ovaj ima 19 godina i još studira, te da li može tražiti brigu ukoliko se moj sin zaposli.

Napominjem da stari nije doprinosio ni za tu kćer nakon razvoda, a niti za mog sina ni u braku(jer je bio nezaposlen), a niti nakon razvoda braka. Živjeli smo u stanu koji mi je mama kupila.

Pomozite mi žao mi ga je jer sam emotivka, ali ne osječam mu se niti mrvicu dužna jer sam ga upoznala un njegovim poznim godinama i jer je bio grozan prema nama i nije ništa doprinosio kućanstvu. Bojim se da ne bi nešto i od mene tražio kao uzdražavanje.Jedino ne bih htjela da moj sin gleda oca beskućnika. Zato vam se obraćam. Moj sin ne bi niti jedan dan živio s njim jer ga maltretira.

Molim hitno odgovor!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija