Jump to content

Pravo nasljedjivanja posvjenikovih potomaka iza njegovog bioloskog roditelja


Zvrk123

Preporučene objave

Situacija je prilicno kompleksna. Naime, ostaviteljica je umrla 2018. godine te iza sebe svu svoju imovinu oporucno ostavila osobi koja je 15-ak zadnjih godina njezina zivota brinula za nju. Cijelog svog zivota ostaviteljica je (iako prije dvaput udavana (oba supruga umrla)) tvrdila da "nema nikoga svog". I doista, nitko se nikada nije ni pojavljivao u njezinom zivotu - do ostvinske rasprave na kojoj je jedinom nasljednicom trebala biti proglasena osoba iz (pravovaljane) oporuke. Pojavile su se osobe koje su se predstavile kao unuk i unuka ostaviteljice, odnosno, sin i kcer koju je pokojni ostaviteljicin bioloski sin imao iz svoja dva braka. Oporucna nasljednica ostala je zatecena, jer ostaviteljica nikad nije spominjala da ima sina, a za njega i njegovu djecu nije znao ni nitko iz sireg kruga ostaviteljicinih poznanika. Kako bilo, uvidom u rodne listove utvrdjeno je da su oni zaista djeca sina ostaviteljice i da imaju pravo na nuzni dio nasljedstva. No, oporucna nasljednica je odlucila detaljnije provjeriti kako je uopce doslo do ove situacije. Otkrila je da je ostaviteljica (uz suglasnost supruga/oca) sina dala na posvojenje kada je imao samo 3 godine (1963. g.), te nakon toga s njim izgubila svaki kontakt. Cinjenica posvojenja je upisana u sinovu Maticnu knjigu rodjenih, a prema Zapisniku o posvojenju ondasnje socijalne sluzbe SRH, navedeno je da ce djecak zadrzati svoje prezime ali da ce u potpunosti imati pravo nasljedivanja obitelji koja ga posvaja. Dakle posvojen je temeljem zakona SFRJ.

Pitanje je: imaju li unuci pravo na nuzni dio, primjenjuje li se u ovom slucaju zakoni SFRJ ili zakon RH koji je vrijedio u trenutku stajecanja ostavine, odnosno smrti ostaviteljice? Treba li oporucna nasljednica pokrenuti parnicni postupak kako bi dokazala da unuci nemaju pravo nasljedjivanja?

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 31 minuta, Zvrk123 je napisao:

primjenjuje li se u ovom slucaju zakoni SFRJ ili zakon RH koji je vrijedio u trenutku stajecanja ostavine, odnosno smrti ostaviteljice

Temeljem čl. 253 st. 1 i čl. 122 ZN, glede nasljeđivanja primjenjuje se zakon koji je vrijedio u vrijeme otvaranja nasljedstva, odnosno smrti ostaviteljice. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Matrix je napisao:

Temeljem čl. 253 st. 1 i čl. 122 Zakona o nasljeđivanju, primjenjuje se zakon koji je vrijedio u vrijeme otvaranja nasljedstva, odnosno smrti ostaviteljice. 

dakle, treba pokrenuti parnicni postupak kako bi se osporilo nuzno nasljedstvo? naime, oko posvojenja je sve "cisto", provedeno je prema vazecim zakonima bivse drzave, uredno je uvedeno u maticnu knjigu, nikada nije ponisteno (jer da je i to bi moralo biti uvedeno u maticu), te postoji preslika originalnog zapisnika/rjesenja o posvojenju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija