Jump to content

Razvrgnuće suvlasničke zajednice


niki89

Preporučene objave

Moj otac je u oporuci ostavio 1/2 svoje kuće dvojici unuka (koji su sinovi od njegovog pokojnog sina) a drugu polovicu kuće je oporučno ostavio svojim 4 kćerima (znači svakoj 1/8). Znači, ja i moje tri sestre imamo polovicu kuće.

Svojoj supruzi (mojoj mami) nije ostavio ništa osim prava da živi u kući dok je živa i da ima plod uživanja kuće.
Nije joj ostavio ni mirovinu već prima socijalnu pomoć, i nepokretna je.(Ona ima preko 90 godina.)
 
I sad prije otprilike 5 ili 6 godina ta dvojica unuka koji imaju zajedno polovicu kuće su svoju polovicu kuće prodali jednom čovjeku (koji ima i hrvatsko državljanstvo) a koji živi u inozemstvu.
 
 
Mi sestre smo 2019. godine htjele prodati svoju polovicu (ja konkretno kako bih pomogla plaćati skrb za moj mamu), ili preko agencije za nekretnine, ili ovom čovjeku iz inozemstva  koji je već kupio prvu polovicu kuće i koji je bio zainteresiran da kupi i ostatak kuće
Ali problem je u tome što on nije želio platiti koliko smo mi željeli već samo polovicu toga (Mi smo željeli samo poštenu tržišnu cijenu).
Napominjem da se kuća nalazi odmah prvi red do mora.
Tako da nakon mnogo pregovaranja nismo se mogli dogovoriti. Mi smo predložili da se proda cijela kuća nekom trećem po tržišnoj cijeni ali on to nije želio.
Pitali smo ga da on nama sestrama proda kuću po onoj cijeni koju je on nama nudio ali naravno ni to nije želio.
 
I sada prije tjedan dana taj  je poslao od svog odvjetnika prijedlog za uređenje odnosa među suvlasnicima, odnosno poziv nama sa suda radi razvrgnuća suvlasničke zajednice.
On predlaže na temelju elaborata (kojeg je on narućio) od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo da se nekretnina proda na javnoj dražbi ili na drugi prikladan način, a dobiveni iznos podijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima (civilno razvrgnuće)
 
 
Ali mi pretpostavljamo da je zapravo on sam želi kupiti preko svog opunomoćenika tako da na taj način dobije cijelu kuću po sniženoj cijeni kao što oduvijek želi.
Da ga stvarno zanima prodaja kuće onda bi želio prodati po najvećoj mogućoj cijeni preko agencije za nekretnine a ne po najnižoj cijeni preko suda, pogotovo sada dok traje epidemija.
 
2020 godine je poslao nekoga da izradi elaborat o vrijednosti kuće, kvadraturi kući, itd,, ali mi se nismo složili sa tom procjenom jer mislimo da nije objektivno odredio ni cijenu ni kvadraturu kuće.(da je odredio manju vrijednost i manje kvadrata, a cijenu je odredio prema nekim kućama koja su se  prodale u drugim mjestima koje su udaljene nekoliko stotina metara od mora), odnosno da je umanjio vrijednost nekretnine.
Sudski vještak koji je izradio elaborat je napisao da se kuća ne može podijeliti ali mi se ne slažemo s tim, jer nije se ni pokušala podijeliti.(ovaj elaborat iz 2020. godine je priložio uz poziv koji smo svi primili od suda)
On kaže da je nemoguće provesti geometrijsku diobu pa predlaže civilnu diobu, ali mi se s tim ne slažemo.
 
I sad me zanima što mi možemo učiniti.
Može li sud prodati kuću bez našeg pristanka?
 
Mi zapravo ne želimo da se kuća proda dok je moja mama živa (jer se bojim da ako on postane jedini vlasnik cijele kuće da će je pokušati izbaciti iz kuće (već je izrazio želju da ako kupi cijelu kuću da je sruši i ponovno sagradi), ili želimo da se proda po najvećoj mogućoj cijeni preko agencije za nekretnine, ili želimo da se kuća podijeli, da on dobije  svoju polovicu, a  sestre svoju polovicu). 

 

 
 
 
 
 
 
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Na 09. 04. 2021. at 10:57, niki89 je napisao:

Može li sud prodati kuću bez našeg pristanka?

U konačnici može

 

Na 09. 04. 2021. at 10:57, niki89 je napisao:

Mi zapravo ne želimo da se kuća proda dok je moja mama živa (jer se bojim da ako on postane jedini vlasnik cijele kuće da će je pokušati izbaciti iz kuće

Majka ima osobnu služnost nad cijelom kućom, pa je glede citiranog zaštićena. 

 

Na 09. 04. 2021. at 10:57, niki89 je napisao:

osim prava da živi u kući dok je živa i da ima plod uživanja kuće

Nadam se da je citirana služnost upisana u zemljišnoj knjizi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Da, služnost je upisana u zemljišnoj knjizi.

Mozemo li mi dati prigovor na njegov zahtjev i reći da je to na našu štetu,  ili reći da želimo geometrijsku diobu kuće i npr. zatražiti da drugi sudski vještak za graditeljstvo pokuša napraviti geometrijsku diobu kuće jer ovaj prvi vještak u elaboratu nije ni napisao da ne može geometrijsku diobu, već to samo piše u prijedlogu što je njegov odvjetnik napisao. Ili možemo li zatražiti da se nekretnina proda na drugi prikladan način (npr. preko agencije za nekretnine)? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 minuta, niki89 je napisao:

služnost je upisana u zemljišnoj knjizi.

Odlično, svaki je novi vlasnik dužan da trpi izvršavanje sadržaja služnosti

 

prije 15 minuta, niki89 je napisao:

Mozemo li mi dati prigovor na njegov zahtjev i reći da je to na našu štetu

Možete isticati sve prigovore 

 

prije 17 minuta, niki89 je napisao:

reći da želimo geometrijsku diobu kuće i npr. zatražiti da drugi sudski vještak za graditeljstvo pokuša napraviti geometrijsku diobu kuće jer ovaj prvi vještak u elaboratu nije ni napisao da ne može geometrijsku diobu

Naravno, tek nakon negativnog nalaza i mišljenja vještaka o fizičkoj  je moguća civilna dioba. 

 

prije 18 minuta, niki89 je napisao:

možemo li zatražiti da se nekretnina proda na drugi prikladan način (npr. preko agencije za nekretnine

Ovo se radi sporazumom izvan suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On predlaže na temelju elaborata (kojeg je on narućio) od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo da se nekretnina proda na javnoj dražbi ili na drugi prikladan način, a dobiveni iznos podijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima (civilno razvrgnuće).

Koji bi to onda mogao biti drugi prikladan način?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija