Jump to content

ukidanje pravomoćnosti i ovršnosti


mikivg

Preporučene objave

Ovršen sam a da za ovrhu nisam ni znao. Žalio sam se na ovrhu nakon isteka roka. Moja žalba je usvojena i Sud je ukinuo potvrdu o pravomoćnosti i ovršnosti. Stavlja se izvan snage rješenje o ovrsi JB. Dio duga je u zastari. Na zastaru se nisam pozvao, jer za ovrhu nisam znao.  Kako nisam znao za ovrhu tako su mi dugu pribrojili i predvidive troškove. Nakon žalbe sam tražio povrat cijele ovršene sume. Odvjetnik ovrhovoditelja je podneskom povukao tužbu i tužbeni zahtjev, jer je podmireno cjelokupno dugovanje, ali nakon utuženja. Od suda sam dobio obavijest da je tužitelj povukao tužbu, ako tuženik na to pristane. 

Moram se o tome izjasniti. Što napraviti?  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovršen sam od Fine, a Prijedlog za ovrhu nikada nisam dobio. Da sam ovršen saznao sam kada mi je račun bio blokiran. Uložio sam Žalbu nakon proteka roka jer je za dio tradžbina nastupila zastara. Sud je uvažio moju Žalbu, ukinuo potvrdu pravomoćnosti i  ovršnosti i stavio izvan snage rješenje o ovrsi JB. Podneskom sam tražio povrat ovršenih sredstava. Nakon toga tužitelj je podneskom povukao tužbu i tužbeni zahtjev jer je dug podmiren, te traži nastali parnični trošak od 500,00 kn +PDV. Od suda sam dobio obavijest da je tužitelj povukao tužbu ako tuženik na to pristane.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, mikivg je napisao:

Uložio sam Žalbu nakon proteka roka jer je za dio tradžbina nastupila zastara. Sud je uvažio moju Žalbu, ukinuo potvrdu pravomoćnosti i  ovršnosti i stavio izvan snage rješenje o ovrsi JB.

Žalbom izvan roka s kojom se pozivate na zastaru je nemoguće ukinuti klauzulu pravomoćnosti i ovršnosti, tako da je uz tu žalbu morao biti dostavljen i nekakav prijedlog za ukidanje klauzule pravomoćnosti i ovršnosti?

prije 1 sat, mikivg je napisao:

Podneskom sam tražio povrat ovršenih sredstava.

Podnesak ste dostavili gdje? U parnični postupak koji je pokrenut ukidanjem klauzule pravomoćnosti i ovršnosti? Da li se ovrhovoditelj na njega očitovao?

prije 1 sat, mikivg je napisao:

Nakon toga tužitelj je podneskom povukao tužbu i tužbeni zahtjev jer je dug podmiren, te traži nastali parnični trošak od 500,00 kn +PDV.

Kako je obrazložen parnični trošak?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud je ukinuo potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti zbog neuredne dostave.

Podnesak sam dostavio u parnični postupak za ukidanje klauzule za pravomoćnosti i ovršnosti, ali pod drugim brojem jer je promijenjen upisnik. Na to se ovrhovoditelj nije očitovao.

Parnični trošak nije obrazložen, samo u zapisniku u pripremnom ročištu potražuje daljnji trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje sami morate odlučiti, da li ćete se upustiti u daljnji postupak, odnosno da li Vam je to isplativo. Odgovor na ovo pitanje ovisi o visini tražbine koja je bila pod zastarom. Prema navedenom, nepodmireni dug je postojao i pokretanje ovršnog postupka od strane ovrhovoditelja je bilo opravdano. Tako da ovrhovoditelju pripada i pravo na naknadu troškova ovog postupka, ali samo u dijelu u kojem bi uspio u sporu, odnosno ne i u dijelu za koji bi u parničnom postupku mogli dokazati da je u zastari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

paušalni materijalni trošak 40,00+25% PDV............................................................................50,00 kn

pribavljanje klauzule pravomoćnosti i ovršnosti 250,00+25%PDV..................................   312,50 kn

sastav prijedloga radi dostave rješenja o ovrsi 125,00+25%PDV........................................156,25 kn

trošak pribave isprave  odnosno izvatka 20,00......................................................................20,00 kn

javnobilježnička naknada (potvrda ovršnosti)30,00+25%PDV..............................................37,50 kn

                                                                                                                                  ....................................

                                                                                                                                                 576,25 kn

Sve su to predvidivi troškovi postupka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da pojasnim. Ovršen sam a da to nisam ni znao. Polovica duga u zastari. Sud ukinuo potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti. Ovršen za glavnicu, troškove postupka i predvidive troškove. Tužitelj povukao tužbu jer je dug podmiren ( ne znam zašto jer sam i tako ovršen ) i na kraju je to sve u redu i po zakonu. 

Sada još moram platiti 750,00 kn troška advokatu zato što je došao na sud i povukao tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija