Jump to content

Uzdržavanje supruge bolesnog supruga


Zabrinuti građanin

Preporučene objave

   Pozdrav svima na forumu, novi sam ovdje i nadam se da će mi netko moći odgovoriti na pitanje i pomoći u rješavanju problema. Radi se o mojoj majci, koja ima 71 godinu. U braku je od 1992. god. sa čovjekom koji ima dvije kćeri iz prvog braka. 2005. god. su se vratili iz Njemačke u Hrvatsku i žive u njegovoj kući. Moja majka je potpisala predbračni ugovor u kojem pristaje da neće prodati kuću u slučaju njegove smrti. Ona ima mirovinu od 1300 Hrk, a on ima njemačku mirovinu 1200 Euro cca. Prije nekoliko godina njegovo duševno zdravlje je ozbiljno narušeno. Počeo je dosta piti, zaboravljati, imati napade paranoje, ljubomore...Uglavnom, sumnjali smo i na alzheimerovu bolest. Počeo je maltretirati suprugu, prijetiti, prestao joj je davati i novac za domaćinstvo, već je on odlazio u trgovinu s njom. U siječnju je fizički napao svoju suprugu, a kad je to učinio i drugi put u alkoholiziranom stanju, ona je pozvala policiju. Gospodin je završio na psihijatriji, gdje mu je dijagnosticirano više poremećaja, demencija, shizofrenija...Uglavnom, njegove kćeri su došle iz Njemačke i starija je ovlaštena punomoći nad njegovim računima. Smjestile su ga prvo u jedan dom, koji nije pružao adekvatnu skrb. Prošlog tjedna su opet došle i premjestile ga u drugi dom koji košta 6200 Hrk mjesečno. Režije kućanstva se podmiruju putem trajnog naloga, ali moja majka sad ima samo svoju mirovinu kao izvor prihoda. Znam da bi u slučaju njegove smrti imala pravo na određeni dio njegove mirovine, ali zanima me kako se pravno rješavaju ovakve situacije. Da li su njegove kćeri dužne zakonski osigurati suprugu svojega oca, pošto su zakonski njegove opunomoćenice i skrbnice? Nažalost, moja mati nema novca za angažiranje odvjetnika, a i problem bi trebalo čim prije riješiti, pa vas molim za pomoć .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Režije se podmiruju s računa vlasnika kuće, što je suprug moje mati. Što se tiče točnog iznosa, zaista ne znam, ali tu su struja,plin,voda,telefon,tv pristojba,ostale komunalne naknade...Inače, oni su u drugom gradu, 350 km od mene. Ja sam jedini sin, pokušavam pomoći koliko mogu u ovim frustrirajućim vremenima. Zbog ove pandemije, majku nisam vidio skoro dvije godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, žena koja je veći dio života provela brinući se o čovjeku koji je postao zlostavljač, prisiljena je pod stare dane postati socijalni slučaj? Čemu onda B.a.b.e. i ostale organizacije, ako nam zakoni ne štite dostojanstvo žena koje nisu ništa loše učinile?U svakom slučaju, hvala na odgovoru. Volio bih kad bi se javio netko tko je imao sličnih iskustava...Makar nikom ne želim da proživi to što proživljava moja mati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Zabrinuti građanin je napisao:

Dakle, žena koja je veći dio života provela brinući se o čovjeku koji je postao zlostavljač, prisiljena je pod stare dane postati socijalni slučaj? Čemu onda B.a.b.e. i ostale organizacije, ako nam zakoni ne štite dostojanstvo žena koje nisu ništa loše učinile?U svakom slučaju, hvala na odgovoru. Volio bih kad bi se javio netko tko je imao sličnih iskustava...Makar nikom ne želim da proživi to što proživljava moja mati...

neznam kako bih ovo napisao ,a da ne shvatite kao uvredu ili ne razumjevanje za Vašu situaciju,ali reči ću Vam par činjenica...

ima jako puno slučajava gdje umirovljenici imaju male mirovine (1000-1500kn) i još im nitko ne plaća režije...tako da niste jedini ,što nije za utjehu,ali nažalost je tako ...

Vi gledate na to kao sin ,pa ste malo subjektivni,ali koliko god se suprug treba brinuti za suprugu,tako je i obratno.....u ovoj situaciji je sreća da njezin suprug ima dobru mirovinu i kćeri koje pomažu tako da se uspije platiti dom i još pomagati plaćajući režije vašoj majci.

Šta mislite kako bi bilo da nemaju tu mogučnost njegove skrbi u domu i da je on psihički bolestan (sami ste naveli dg) ,te da se još Vaša majka mora skrbiti o njemu.

Postoji socijalna služba i čisto sumnjam da će te od njih izvuči "nešto" jer nisam baš nešto posebno upučen u to,ali mislim da oni samcima koji nemaju uopče primanja daju negdje oko 800kn (neznam da li se šta poboljšalo) i prije da će Vas opteretiti da se brinete o majci ,nego njegove kćeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , Zabrinuti građanin je napisao:

ako nam zakoni ne štite dostojanstvo žena koje nisu ništa loše učinile?

Zakon štiti roditelja na način da ga je punoljetno dijete dužno uzdržavati ukoliko roditelj nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

   Hvala vam na zanimanju za ovu temu. Nisam osoba koja anonimno komentira bilo kakve teme na raznim portalima, iza svojih mišljenja volim odgovarati svojim imenom i prezimenom. Kako sam ovu temu osobno otvorio, osjećam da moram napisati još nekoliko činjenica, da mi srce bude na mjestu, bez namjere da otvaram nove polemike.

 Pitanje koje sam postavio odnosilo se na konkretan slučaj moje mati, naravno da sam prilično subjektivan. Svi mi, koji mrzimo nepravdu, posebno smo osjetljivi kad sa nanosi nekom nama bliskom ili nama samima. Naravno da ću ja pomoći svojoj majci , ne treba mi nikakav zakon da me na to podsjeti, a kamoli prisili. Međutim, ono što me boli i frustrira su još neke činjenice iz tog slučaja koje ću navesti, da bi onaj tko to eventualno pročita bolje shvatio dubinu i složenost situacije.

   Prije nekoliko godina počeli su prvi simptomi bolesti mog očuha. Moja mati ga je pokušavala nagovoriti da potraže pomoć, ali naravno da je on to odbijao. Najžalosnije je da ni njegove kćeri ,koje ga vide najviše jednom godišnje, nisu željele priznati da nešto nije u redu i uvjeriti svog oca da se treba početi liječiti. Umjesto njega, ubrzo je pomoć psihijatra potražila njegova supruga. Priznajem, nisam ni ja bio svjestan koliko je bolest napredovala. Zbog pandemije se nismo dugo vidjeli, a mati nije osoba koja voli kukati i žaliti se drugima. Ironija je što je ona uvijek govorila da će u slučaju njegove smrti, ići živjeti u dom. Moram spomenuti da postoji i neka njegova ušteđevina, kao i sef s čijim sadržajem su upoznate samo njegove kćeri koje su ga ispraznile.

   Uglavnom, nije mi namjera nikoga optuživati. Nije se djelovalo na vrijeme i sad imamo slijedeću situaciju. Čovjek je propao duševno i fizički, on je 1940. godište i smješten je u dom. Njegova supruga živi u kući od 150 m2 s plaćenim režijama i mirovinom od 1300 hrk. Njegove kćeri žive u Njemačkoj sa svojim obiteljima i okrivljuju moju majku jer je pozvala policiju nakon što ju je pokušao zadaviti. Ja sam na drugom kraju Hrvatske i ne mogu prežaliti situaciju do koje je došlo. Bojim se da ne postoji u svijetu zakon koji bi mogao popraviti ono što se dogodilo. Svi su na gubitku, možda je nažalost najlakše tom čovjeku u domu, jer više nije ni svjestan što se događa. Znam da se događa svakodnevno puno ružnih stvari, znam da puno ljudi pretražuje smeće, imaju male ili nikakve mirovine, netko će uvijek reći da bi moglo biti i gore. Ali mene zanima, kako bi zakon reagirao da se nekoj ženi dogodi isto što i mojoj majci, ali da suprug umjesto u domu, završi u zatvoru? Da li bi ta žena bila prisiljena tražiti socijalnu pomoć? Ponavljam, nije mi namjera ovdje pljuvati po državi, zakonima, sistemu...Zakon i pravda se prečesto ne podudaraju, samo se pitam zbog čega tisuće ljudi, a pogotovo žena, završe kao žrtve i budu predmet žaljenja. Da, to je žalosno...Ali nažalost zakon je takav..?

   Još jednom hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija