Artu objavljeno: 12. travanj 2021. Dijeli objavljeno: 12. travanj 2021. Trneutno sam zaposlen i jos neko vrijeme zelim ostati u radnom odnosu u sadasnjoj firmi dok ne vidim kako ce posao razvijat. Plan mi je otvorit jdoo bez zapsolenih a za sve dogovorene poslove uslugu montaže bi odrađivao prijatelj koji ima obrt. Moj posao bi bio pronalazak posla, izrada ponuda i slicno. Dali bi mogao imati nekih problema, tj dali je sve po zakonu ? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Miljko odgovoreno: 12. travanj 2021. Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2021. Sve je po zakonu, samo tko će raditi robu koja se montira Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
frenki zg odgovoreno: 12. travanj 2021. Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2021. prije 3 sati , Artu je napisao: a za sve dogovorene poslove uslugu montaže bi odrađivao prijatelj koji ima obrt. Moj posao bi bio pronalazak posla, izrada ponuda i slično. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Artu odgovoreno: 12. travanj 2021. Autor Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2021. Roba, proizvod po mjeri ce biti naručen,kupljen od firme koja ga proizvodi, samo montazu istog bi odradio kolega koji ima obrt, te bi ja tu bio ajmo reci posrednik do krajnjeg kupca. Dok ne vidim dali ce se posao razviti, te ako hoce i ako bude potrebe bih se ozbiljnije uspustio u to. Hvala na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
frenki zg odgovoreno: 14. travanj 2021. Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2021. , frenki zg je napisao: Sve je tu po zakonu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
MateoSplit odgovoreno: 9. kolovoz 2021. Dijeli odgovoreno: 9. kolovoz 2021. Pozdrav pravni znalci. Molim za savjet. Naime, u stalnom sam radnom odnosu (zaposlen na Sveučilištu u Splitu), ali razmišljam o dodatnom poslu. Konkretnije gledano, mislio sam u slobodno vrijeme voziti Uber/Bolt za nekog od partnera koji nude tu vrstu posla. Koliko je meni poznato, sklapanjem ugovora o radu obvezujem se na rad ne duži od 8 sati tjedno (budući da sam već stalno zaposlen). Ali pošto sam u mlađim godinama i volio bih voziti više (primjerice, vikendima po noći) sasvim je izgledno da ću debelo premašiti tu kvotu od 8 sati tjedno. Koje su mi pravne opcije? Hvala Vam puno na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
frenki zg odgovoreno: 9. kolovoz 2021. Dijeli odgovoreno: 9. kolovoz 2021. Nađite povjerljivu osobu koja bi htjela raditi / dodatno zaraditi a isti nema svoje vozilo. Uredi te termin/ vrijeme korištenja vozila. Vi ne bi prešli limit od 8 sati tjedno, ali bi dodatno, Tjedno ili Mjesečno imali prihod od korištenja vozila., što nije mal iznos, iznajmljivači vozila za Uber to naglase na dnevnoj razini, i tu se mnogi ,, upecaju,, - šta je npr. 80.kn dan, to u 2 vožnje zaradi, ali x 30 dana, lijepa suma novaca, a ima tu još kao, sitnih davanja, Kasko osiguranje podjeljeno na 30 dana, itd. Ovo je odgovor s pretpostavkom, da imate svoje vozilo i da ne namjeravate otvarati, neki dodatni biznis, u vudu, firme i slično. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Grgurski odgovoreno: 10. kolovoz 2021. Dijeli odgovoreno: 10. kolovoz 2021. Pozdrav, imam slično pitanje pa ću ga postaviti u ovoj temi. Zaposlen sam u jednoj firmi, a direktor u drugoj u kojoj nisam u radnom odnosu. Koju vrstu poslova mogu obavljati kao nezaposleni direktor u drugoj firmi i za iste ispostavljati račune? Prema odgovoru korisnika Miljko, neke montažne, instalaterske poslove kao nezaposlen ne bi smio obavljati? Drugo pitanje je smijem li kao nezaposleni direktor druge firme ispostavljati račune firmi u kojoj sam zaposlen za poslove kojima nisam vezan ugovorom o radu u toj firmi? Hvala unaprijed. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
frenki zg odgovoreno: 10. kolovoz 2021. Dijeli odgovoreno: 10. kolovoz 2021. prije 9 minuta, Grgurski je napisao: Koju vrstu poslova mogu obavljati kao nezaposleni direktor u drugoj firmi i za iste ispostavljati račune? Vi kao Direktor u drugoj firmi, smijete obavljat sve poslove koji su zakonom regulirani, za odgovornu osobu. Ako mislite, dali smijete obavljati još neke poslove, osim - funkcije direktora - ovisi o vašoj stručnoj spremi. prije 16 minuta, Grgurski je napisao: Drugo pitanje je smijem li kao nezaposleni direktor druge firme ispostavljati račune firmi u kojoj sam zaposlen za poslove kojima nisam vezan ugovorom o radu u toj firmi? Malo nejasno pitanje. Vi kao direktor smijete ispostaviti Račun FIRMI u kojoj ste zaposleni na nekom radnom mjestu. Da pojasnim : Vi ne ispostavljate račun - sebi, već Firmi u kojoj radite. Ispostavljate račune za obavljeni posao. Dali su djelatnici u toj firmi stručni, za posao koji se obavlja između dvije firme, to zna direktor firme, u kojoj ste zaposleni. ---------------- Slabo ste si dali truda oko pitanja. Puno nepoznanica - koji posao se radi . dali su djelatnici stručni, o kojem poslu se konkretno radi..itd. Ovako ispada, da 2 firme imaju jednog djelatnika. Malo budite opširniji. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Grgurski odgovoreno: 10. kolovoz 2021. Dijeli odgovoreno: 10. kolovoz 2021. Ispričavam se na nejasnoćama. Prvo da pojasnim da su sve osobe koje obavljaju poslove stručne i osposobljenje za izvršavanje tih poslova. Radi se o poslovima projektiranja, nadzora, ispitivanja i izvođenja instalacija. Prvo pitanje se odnosilo na to smijem li obavljati stručne poslove (prema svojoj stručnoj spremi) u firmi u kojoj sam direktor ali ne i u radnom odnosu i za njih, naravno, izdavati račune. Drugo pitanje je bilo smije li firma u kojoj sam direktor (ali nisam u radnom odnosu) ispostavljati račune za obavljeni posao firmi u kojoj sam zaposlen? Obje firme se bave istom vrstom posla, međutim račun bi se izdao za posao koji ja ne obavljam u firmi u kojoj sam zaposlen (prema ugovoru o radu). Nadam se da sam uspješno pojasnio situaciju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
frenki zg odgovoreno: 10. kolovoz 2021. Dijeli odgovoreno: 10. kolovoz 2021. prije 19 sati , Grgurski je napisao: Prvo pitanje se odnosilo na to smijem li obavljati stručne poslove (prema svojoj stručnoj spremi) u firmi u kojoj sam direktor ali ne i u radnom odnosu i za njih, naravno, izdavati račune. Vi možete raditi određene poslove (firma u kojoj ste zaposleni) u firmi u kojoj ste direktor, ali račun ispostavlja firma(a ne vi) u kojoj radite, firmi u kojoj ste direktor. (vi ste tada, radnik) prije 19 sati , Grgurski je napisao: Drugo pitanje je bilo smije li firma u kojoj sam direktor (ali nisam u radnom odnosu) ispostavljati račune za obavljeni posao firmi u kojoj sam zaposlen? Obje firme se bave istom vrstom posla, međutim račun bi se izdao za posao koji ja ne obavljam u firmi u kojoj sam zaposlen (prema ugovoru o radu). Ako je firma, u kojoj ste direktor odradila neki posao za firmu u kojoj ste zaposleni, ista će ispostaviti račun (vi ga pišete jer ste direktor) firmi u kojoj stvarno i radite. Malo ste me zbunili sa - ja izdam račun - račune izdaje firma. Jedino, ako ste mislili, da Vi, ne firma obavi neki honorarni posao, to je druga stvar. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mara6 odgovoreno: 27. veljača 2023. Dijeli odgovoreno: 27. veljača 2023. Pozdrav, stalno sam zaposlen u javoj ustanovi. Zanima me mogu li uz taj posao otvoriti j.d.o.o. i raditi tu i tamo koji projekat ili nadzor, buduci da sam ovlasteni inzenjer? Koje su mi mjesecne obaveze po mirovinskom, zdravstvenom osiguranju itd..... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Miran89 odgovoreno: 27. veljača 2023. Dijeli odgovoreno: 27. veljača 2023. prije 7 sati , mara6 je napisao: Zanima me mogu li uz taj posao otvoriti j.d.o.o. i raditi tu i tamo koji projekat Provjerite vaš ugovor o radu i ostale akte poslodavca da nema zabrane konkuriranja. prije 8 sati , mara6 je napisao: Koje su mi mjesecne obaveze po mirovinskom, zdravstvenom osiguranju Ako ste prijavljeni u toj firmi na bruto 1 veću od 888,67€ onda nemate nikakve obaveze za te doprinose. Iako ne bi bilo loše u mjesecima kad se nešto radi preko firme prijaviti na 1 sat kako biste spriječili ispitivanja prilikom evenutalnog poreznog nadzora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
LeonaRi odgovoreno: 14. svibanj 2023. Dijeli odgovoreno: 14. svibanj 2023. Planiram dodatno raditi online posao za koji bi uplate bile iz inozemstva pa mi je sugerirano otvaranje jdoo-a. Zanima me da li je to zaista najoptimalniji (i najpovoljniji) način ili postoji neka druga opcija (inače imam redovno zaposlenje na puno radno vrijeme kod privatnog poslodavca) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Miran89 odgovoreno: 15. svibanj 2023. Dijeli odgovoreno: 15. svibanj 2023. Paušalni obrt je najpovoljniji. Sve ostalo je tek onda najpovoljnije. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
MKIstra odgovoreno: 5. kolovoz 2023. Dijeli odgovoreno: 5. kolovoz 2023. Pozdrav, pokušavam ovdje pronaći odgovor, ali što više čitam, više sam zbunjen. Radim u firmi d.o.o. puno radno vrijeme. Elektrotehničar sam po zanimanju i otvorio bih djelatnost, uz posao, za jednostavne električarske radove i popravke, tipa kućni majstor. Koja je razlika i preporuka između paušalnog obrta i j.d.o.o.? Koji je maksimalni broj sati koji mogu odraditi u tom obrtu ili j.d.o.o.? Koja su davanjai troškovi između ta 3 tipa? Mora li se od poduzeća u kojem sam stalno zaposlen ishodovati kakvo odobrenje za otvaranje svoje dodatne djelatnosti? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Miran89 odgovoreno: 6. kolovoz 2023. Dijeli odgovoreno: 6. kolovoz 2023. (uređeno) Obrt: pravni oblik u kojem ne postoji odvojenost od osnivača/vlasnika obrta i kao takvi odgovarate za sve obveze nastale u obrtu svojom imovinom. J.d.o.o : pravni oblik u kojem postoji odvojenost od osnivača/vlasnika obrta i kao takvi ne odgovarate za obveze nastale u j.d.o.o-u S poreznog aspekta, definitivno se više isplati biti u paušalnom obrtu. Ako ćete otvoriti j.d.o.o., možete u njemu raditi maksimalno 180 sati godišnje jer ste već zaposleni (u praksi ljudi i rade više bez evidencije), za paušalni obrt mi nije poznato da postoji ograničenje koliko sati možete raditi. Niste dužni pribaviti suglasnost poslodavca za prijavu u svom poduzeću, ali ste ga dužni obavijestiti o svom dodatnom radu. Paušalni obrt će vas koštati u najvišem razredu 704,76€ poreza na dohodak i još cca 1000€ (da ste otvorili 1.1. toliko bi bilo, sad je već prošlo pola godine pa se računa razmjerno danima kojima je obrt aktivan) doprinosa za mirovinsko i zdravstveno. Na skoro 40.000€ zarade platili biste 1700€ +/- davanja, a sve ostalo je vaša zarada koju možete podići bilo kad s računa. J.d.o.o. će vas koštati mjesečno u doprinosima 92,44€ (od toga sjedne vama na račun 48,49€) i još na zaradu plaćate 10% poreza na dobit (koju možete izvući na razne načine), 10% poreza na dohodak od kapitala i još 18% prireza (ne znam di živite pa sam uzeo Zagreb za primjer). Na to sve računajte još 60€ za knjigovođu i nekih 10€ za banku. Edit: kod j.d.o.o.-a nema uzimanja novaca kad god poželite s računa. Morate donijeti odluku o isplati dobiti ili sklopiti ugovor o pozajmici te na tu pozajmicu obračunati kamatu sukladno propisima. Također, kod j.d.o.o.-a dužni ste staviti 25% ostvarene dobiti u rezerve dok ne skupite minimalno zahtijevani iznos za pretvorbu u d.o.o. uređeno: 6. kolovoz 2023. od Miran89 drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
MKIstra odgovoreno: 7. kolovoz 2023. Dijeli odgovoreno: 7. kolovoz 2023. Hvala na pojašnjenju. Još pitanja, Ako sam maturirao 1995. po zanimanje elektrotehničar, četverogodišnja srednja škola. Moram li za obavljanje djelatnosti jednostavnih električnih instalacija, popravci instalacija i npr. bojlera na terenu imati majstorski ispit? Ako da, koji su uvjeti za pristupanje ispitu? Postoji li neka "sestrinska" djelatnost da mogu obavljati te ili slične poslove, a da ne treba majstorski ispit? Nije meni problem to polagati, ali nemam radnog staža u tim djelatnostima. Postoji li neka nazovimo siva zona kako to prilagoditi tipa putem j.d.o.o.a? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.