Jump to content

Nuzni dio


Toni28

Preporučene objave

Pozdrav ekipa, i sam sam zahrdjali pravnik pa mi treba pomoc. Stanje je ovakvo: s ocem nisam bio u kontaktu cijeli zivot. Iza rastave sa mojom majkom se ponovo ozenio te dobio jos jedno dijete. Prosli mjesec je umro. Prije par godina je darovao toj kceri svoj dio stana ( druga polovica je zenina). E sad, znam da imam pravo na nuzni dio, ali kako da dokazem da je doslo do darovanja, posto sam do podatka dosao nesluzbeno. U poreznoj upravi mi ne daju podatke kod kojeg je javnog biljeznika ovjeren ugovor. Uglavnom, moje pitanje je- ako odem u parnicni postupak, moze li sud naloziti poreznoj upravi ili javnom biljezniku dostavu tog ugovora u dokazne svrhe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Update, dobio sam darovni ugovor ali u njega je ugradjena stavka- " darovanje je ucinjeno iz razloga sto daroprimateljica skrvi o darovatelju sto ce ciniti i ubuduce, osobito na nacin da se obvezuje darovatelju omoguciti stanovanje u predmetnom stanu, a u slucaju otudjenja nekretnime iz tocke 1 ovog ugovora osigurati darovatelju primjereni smjestaj, osigurati mu potpunu prehranu, svu potrebnu njegu u slucaju bolesti i nemoci, snositi troskove lijecenja, placati rezijke i druge troskove zajednickog stanovanja. E sad moje pitanje je, dali ovo ometa moje pravo na nuzni dio u slucaju da se dokaze da je o njemu skrbljeno, tj kakav utjecaj ova stavka ima na nuzni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Kapetankuka je napisao:

, dali ovo ometa moje pravo na nuzni dio u slucaju da se dokaze da je o njemu skrbljeno, tj kakav utjecaj ova stavka ima na nuzni dio?

Iz vašeg upita je izvjesno da postoji sumnja kako bi se moglo dokazivati da predmetni darovni ugovor predstavlja teretni pravni posao u vidu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a što bi rezutiralo posrednim isključenjem nasljednog prava, pa tako i prava na nužni dio. 

Mišljenja sam da uprkos uglavku o obvezi uzdržavanja se isti ugovor o darovanju ne može smatrati ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju ako nije sačinjen u propisanom obliku iz čl. 580 u vezi čl. 589 Zakona o obveznim odnosima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
Na 17. 08. 2021. at 15:33, Kapetankuka je napisao:

stan je prodan). Moje pitanje dal moja tuzba glasi na povrat stana u imovinsku masu radi namirenja nuznog dijela ili odma idem na isplatu ekvivalentne tj prodajne vrijednosti tog stana.

Stan je u vlasništvu treće osobe, tako da vam ostaje zahtjev za isplatu protuvrijednosti nužnog dijela. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav, nakon smrti majke naslijedio sam 1/3kuće(ako su garaže i prostor na garaža na istoj čestici koja se djeli, dali i tu imam 1/3),jer nisam u dobrim odnosima sa ocem i bratom i ne živim u toj kući. Sad nakon smrti oca ako je darova svoj dio bratu, imam li pravo na nužni dio i koliko on iznosi, neovisno o oporuci ako je ima,,,, vjerujem da ima,,,, lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 minuta, stjepanz07 je napisao:

nakon smrti majke naslijedio sam 1/3kuće(ako su garaže i prostor na garaža na istoj čestici koja se djeli, dali i tu imam 1/3

Prema čl. 9 ZV, pojedinačnu nekretninu čini zemljišna čestica, uključujući i sve što je s njom razmjerno trajno povezano na njezinoj površini ili ispod nje, iz čega u konkretnom slučaju proizilazi da ako ste suvlasnik na k. č, suvlasnik ste i svega onog što je s njom trajno povezano. 

prije 10 minuta, stjepanz07 je napisao:

Sad nakon smrti oca ako je darova svoj dio bratu, imam li pravo na nužni dio i koliko on iznosi

Ukoliko nema druge imovine koja će činiti ostavinu a iz koje bi se mogli namiriti u nužnom dijelu, da. 

Nužni dio iznosi jednu polovinu od dijela koji bi vam pripadao temeljem zakonskog nasljeđivanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 16. 09. 2021. at 13:28, stjepanz07 je napisao:

dali se pod imovinu smatra kuća samo ili zemlja, šuma i sl,,,,

U smislu ostavine, sve ono što je u trenutku smrti ostavitelja predstavljalo njegovo vlasništvo. 

 

Na 16. 09. 2021. at 13:28, stjepanz07 je napisao:

do te vrijednosti ili nužni dio u kući ili nekoj nekretnini, lp 

Pri namirenju nužno dijela nema parcijalnog zadiranja u imovinu, tj. neće se moći tražiti nužni dio u svakoj pojedinačnoj stvar u smislu npr. hoću nužni ovdje i ovdje i tamo i vamo, ne, toga nema. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
prije 48 minuta, stjepanz07 je napisao:

Pozdrav, dali bez obzira na oporuku, po zakonu imam pravo na nužni dio, i da li će to bilježnik napomenuti, ili u slučaju oporuke(a da nisam naveden), moram to napomenuti ili tužbom ishodovati? Lp

Ako ste nužni nasljednik prema čl. 69. Zakona o nasljeđivanju, onda bi Vas na ostavinskoj raspravi javni bilježnik trebao pitati, da li tražite svoj nužni dio. Međutim, bez obzira da li Vas pita, Vi slobodno možete istaknuti svoje potraživanje na ime nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
prije 47 minuta, stjepanz07 je napisao:

a pošto ja taj prostor ne mislim koristiti mogu ga prodati ili trebam pokrenuti proces civilnog razvrgnča

Ne, niste dužni pokrenuti izvanparnični postupak razvrgavanja suvlasničke zajednice. Slobodno možete raspolagati sa svojim suvlasničkim dijelom, pa ga tako i možete prodati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 47 minuta, stjepanz07 je napisao:

on nema više pravo prvootkupa

Pravo prvokupa se može imati temeljem zakona što ovdje ne bi bio slučaj, ili ako je to određeno nekakovim pravnim poslom. Ako je o tome riječ, tada bi eventualno morali kupnju prvo ponuditi bratu.

prije 52 minuta, stjepanz07 je napisao:

mogu ga prodati

Sa svojim suvlasničkim udjelom možete raspolagati i na način da ga možete prodati ukoliko postoji netko zainteresiran za kupnju istoga.

prije 54 minuta, stjepanz07 je napisao:

trebam pokrenuti proces civilnog razvrgnča

Pravo na razvrgnuće imate uvijek i to pravo ne zastarjeva međutim, civilno razvrgnuće će se odrediti ukoliko geometrijska podjela nije moguća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija