Jump to content

Pao sam s travom - zanima me dalje postupak


Pali student

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Jučer navečer pao sam sa 0.6 g marihuane. Bio sam sasvim normalan i korektan prema policajcima kao i oni prema meni(sam sam si kriv sta cu), u zapisu je da sam dragovoljno predao. Sad mi nije jasno na koji način se žalim. Na nalogu piše da se mogu žaliti unutar 8 dana, dok sam vidio neke informacije da se mogu žalit tek kad dođe poziv sa suda?

Zanima me što mi je raditi u preostalih 7 dana, naime svakako želim ić na sud pokušat smanjit kaznu?(konzumacija prvi puta, student diplomskog studija s visokim prosjekom i potencijalan student poslijediplomskog studija, kajanje zbog počinjenog dijela te ga sigurno neću počiniti opet).

Da li moram u ovih preostalih 7 dana onda se žaliti sudu ili kako? Malo sam baksuz za ove stvari, hvala svima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako si dobio prekršajni nalog, na njega se moraš žaliti u tih 8 dana. Imaš na ovom linku ukratko o prigovorima, pa vidi.

Uz priznanje, kajanje i olakotne okolnosti (nekažnjavanost, student...), sigurno je smanjenje na oko 2000 kn (ima iskustava na forumu da je bilo i manje, jedan i na 700 kn), a na kraju ćeš imati pravo plaćanja 2/3 te konačne kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 42 minuta, drot13 je napisao:

Ako si dobio prekršajni nalog, na njega se moraš žaliti u tih 8 dana. Imaš na ovom linku ukratko o prigovorima, pa vidi.

Uz priznanje, kajanje i olakotne okolnosti (nekažnjavanost, student...), sigurno je smanjenje na oko 2000 kn (ima iskustava na forumu da je bilo i manje, jedan i na 700 kn), a na kraju ćeš imati pravo plaćanja 2/3 te konačne kazne.

Hvala puno vidim da spašvaš ljude na veliko :D

Još bi me samo zanimalo da li ovo šaljem mailom ili moram poštom? Također živim blizu suda da li mi išta utječe ako odem samostalno na sud informirati se o svemu? Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštom (preporučeno s povratnicom) ili odneseš sam. U svakom slučaju prigovor ide u policijsku postaju koja ti je izdala nalog, a oni će dalje na sud koji treba. I na sud ne trebaš ići, ali možda je najbolje napisati prigovor bez izjašnjavanja o krivnji, pa doći na sud i reći sve što treba, a da te sutkinja/sudac vidi i uživo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav imao bih još par pitanje te bih bio zahvalan na odgovoru. Posljednjih par dana sam istraživao dosta te čak mi je i zanimljivo sve ovo znati pa sam došao još do par pitanja.

1. Ako je rok 8 dana na prigovor, događaj je bio 15.05.2021(četvrtak). u 23:30, da li to u teroiji znači da se imam pravo žaliti do 23.05.2021(petak) u 23:30(znam da ne mogu u 23:00 nista, pitam terojiski koja je granica)? Znači zanima me kad mi je zadnje da mogu poslat?

2. Da li teorijski postoji ikakva zakonska rupa kojom mogu suzbit ovaj događaj u cijelosti? Jasno mi je da je to gotovo nemoguće i pomirio sam se s time i snosim poslijedice u cijelosti(sam sam si kriv, trebao sam prije misliti). Više me to zanima jer bih volio bi znat tu domenu zakona, tipa da li može sud po bilo kojoj osnovi preinačit prekršaj u opomenu na osnovnu olakotnih okolnosti koje su maksimalne, i da je vrlo jasno da se dogođaj više neće ponoviti(da se prekršajni postupak protiv terečene osobe odbaci u cijelosti)? Čuo sam kao da se mogu žaliti da to uopće nije moje i da sam tada se jako loše osjećao te da mi je to podmentnuto od strane nekoga te sam kasnije shvatio situaciju? Također ako razumijem može se tražiti očitovanje otisaka, obzirom da policijski službenici nisu koristili rukavice postoji određena vjerojatnost da mojih otisaka nema(pretpostavljam da je ovo poricanje prekršaja u cijelosti, i nikako mi ne ide na ruku jer ako se ispostavi suprotno mogo bi dobiti još veću kaznu).  

3. Da li će bez obzira ako ne podnesem prigovor doći poziv od suda te ću svejedno moći otiči tamo i biti u istoj situaciji za smanjenje kazne? Čuo sam od par prijatelja da se nitko od njih nije prigovarao već da su samo dobili poziv od suda, otišli i smanjili kazne? Koliko dobro razumijem fizički odlazak na sud je zapravo ne izbježan ukoliko je došlo do prekršaja, naravno uz vlastitu volju(Isključujući pisanu obranu)?

4. Ako pišem prigovor, a vrlo vjerovatno ću ga danas napisati, da li pišem prigovor na prekršaj- bez izjašnjavanja o krivnji ili objašnjenje podataka u prigovoru? Htio bih prigovarati, vidio sam primjere te proučio ovo bez izjašnajvanja op krivnji, zahvaljujem na istima, samo me zanima da li mogu odmah pisati olakotne životne okolnosti u kratkim crtama, te da li uz prigovor dostavljam tipa potvrdu o redovnom studiranju(visokom prosjeku itd.) ili mogu iznjeti na obrani pred sudom kao dokazni materijal? Tu me malo mući da li to onda oni mogu shvatiti ko pisanu obranu, jer svakako želim ići na sud. Možda je malo ne formulirano pitanje, ali poanta je da bih htio što bolje napisati prigovor na PN, i sigurno želim otići fizički na sud.

5. Da li dodatni materijali koji dajem u postupak(potvrda rednovnog studiranja, visok prosijek) moraju biti službeni dokumenti ili mogu biti screenshoot? Znam da možda malo zvuči smiješno, jasno mi je da screenshoot nije legitiman ali nikako drukčije ne mogu prikazati prosijek ocijena. 

6. Polcijski službenici su bili u civilu, prilikom cijelokupne radnje dolaska, pretresanja do samog završetka nisu nosili niti rukavice niti masku niti držali razmak od 2 metra. Puno stvari su dodirnuli, a rekli su mi onda da sjednem u auto gdje nije bio otvoren prozor te na taj način obavili cijeli proces(komunikacijski dio su bili korektni i fer). Ja sam stvarno bio jako umoran(ne pod utjecajem ničega) te sam kasnije registrirao tu situaciju. Da li ovo može ići bilo kako na moju korist?(Da recimo prikupljanje dokaza nije valjano zbog ugrožvanje zdrastvene sigurnosti ili kako već te da su time počinili stupnjevito veći prekršaj u realizaciji manjeg stupnja prekršaja kojeg se stavlja meni na teret)? Poanta pitanje da li se može obustaviti prekršaj protiv mene jer nije napravljen u skladu s epidemiološkom situacijom, bili su sestra i prijatelj sa mnom te su njemu auto pretresli i njega samog i mene(prikupljeni dokazi nisu u skladu s pravilom prikupljanja istih)?

7. Da li postoji još neki dodatni zapisnik o dogođaju osim onog što sam ja dobio? Tipa da li oni imaju više informacija negdje zapisane? Jer znam da sam im reko u efektu da jako jako rijetko zapalim što je i istina i da je isključivo u edukacijske svrhe kada sam kapacitiran za tri čovjeka doslovno obzirom da radim na niz još drugih projekata te da mi minimalna konzumacija 0.05 ili 0.1 pomaže u efektivnosti. Zadnjih par mjeseci stvarno je tako jedva i da spavam. Sad me zanima da li ja mogu reć na sudu da sam prvi put tad zapalio ili će to bit onda laž?

8. Kada nosim prigovor u policjsku postaju mogu je pretpostavljam odnijet u njenom radnom vremenu(piše od 8-21) ili je drukčije radno vrijeme? Također da li je dovoljno da im predam samo A4 papir prigovor o PN ili mora biti u nekoj foliji, fasciklu itd? Ako šaljem preporučenom pošiljkom da li se gleda vrijeme otkad sam poslao u pošti(potvrdu koju dobijem)?

9. Da li ja na sudu mogu dobiti ikakva testiranja ako kažem da sam prvi put konzumirao?Da sam redovan student koji planira ići na doktorski, koji iznimno puno čita(više knjiga pročitao, trenutnu čitam jednu od 700 strana za financijsko tržište), smatra da je mozak najveći alat čovjeka te da nikako ga nisam htio ugrožavati konzumacijom te da čak nisam bio siguran ni da li ću izkonzumirati drogu do kraja, već u nedostatku sporta(nogomet igram iznimno često, zbog corone ne), istraživao sam puno te se vidio tipa da je Elon Musk konzumirao, da posotje inicijacije i da je Albert Einstein i itd.. Također uz sve to bavim se financijskim tržištem već nekoliko godina(dionice itd.), digitalni marketing, planiram čak otvaranje neke firme u Britaniji(ne fizička) vrlo ubrzo, već dulje radim na tome projektu a 24 godine mi je. Da li meni ima smisla išta to pričat uopće? Razumijem da njih samo zanima zakon i šta je šta nije te ništa više izvan te domene, pustio bih i suzu nije problem znam kontrolirat emocije da bude iznimno uvijerljivo.

10. Ako je takvu obranu iznesem na u sud i izađu mi maksimalno u suret, a padnem opet kakva će procedura biti drugi put? Da li će me imati na oštrom zubu kak bi se reklo ili šta?

11. Da li ja uopće da konzumiram sad marihuanu dok se to sve ne riješi? Zanima me zbog tih testiranja i svega ili tu nema pravila jednostavno pretpostavljam dal će mi dat testiranje.

Volio bih ako je ikako moguće probati da ne ostanem zapisan u policijskoj evidenciji za cijeli život(znam da su neutemeljene moje želje, kažem pomirio sam se s time) nije mi čak ni problem kaznu platiti ni išta nego bi bilo zanimljivo ako bi mogao ikako to maknut. Znam da je nemoguće gotovo ali eto.

Ispričavam se unaprijed na opsežnim pitanjima i možda čak nekim ne bitnim stvarima, volio bih razumiejti cijeli mehanizam od početka do kraja što se tiče ovakve prirode PN-a u potpunosti čak i da onda ak se nekome od prijatelja desi da mogu prenjeti Vaše znanje, a i jednostavno volim znati kako funkcionira sistem. Razumijem ako neću dobit odgovor na svako pitanje malo sam možda previše napisao, rado bih svejedno nekako barem kavom ili pivom počastio jer meni je ova vrijednost znanja koja dobijem kroz odgovore vrlo visoka te sam iznimno zahvalan.


Zahvaljujem unaprijed i srdačan pozdrav,  

uređeno: od Pali student
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok za prigovor je točan,petak do 23,30 ali je rok do 15 jer je upitno imaju li prijemni pečat u 23.30.

Ako u prigovoru napišeš samo da prigovarao na PN i tražiš saslušanje kod suca tamo ćeš mu sve objasniti.

A od objašnjavanja ide samo ovo 

a. priznaješ krivnju i tražiš ukor ili smanjenje novčane 

b.nije moje, podmetnuto itd smatra se negiranje prekršaja i kazna može bit maksimalna

Ako napišeš da prigovaraš na PN ništa ne moraš prilagati policiji nego na sudu.

Ako budeš uhvaćen drugi puta nema izvlačenja na neosuđivanost.

Pošto je prvi put možeš proći bez kazne ali moraš odlaziti na "liječenje-razgovori-testiranja".

Piše u PN-u da si predao travu a ne da se kažnjavao zbog prijašnjeg pušenja.

Suca ne zanimaju rukavice i auto.

Ako ćeš pisat široki prigovor onda sve moraš odmah i priložiti ali te sudac ne mora zvat nego donest presudu bez tebe.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 minuta, sivko je napisao:

Rok za prigovor je točan,petak do 23,30 ali je rok do 15 jer je upitno imaju li prijemni pečat u 23.30.

Ako u prigovoru napišeš samo da prigovarao na PN i tražiš saslušanje kod suca tamo ćeš mu sve objasniti.

A od objašnjavanja ide samo ovo 

a. priznaješ krivnju i tražiš ukor ili smanjenje novčane 

b.nije moje, podmetnuto itd smatra se negiranje prekršaja i kazna može bit maksimalna

Ako napišeš da prigovaraš na PN ništa ne moraš prilagati policiji nego na sudu.

Ako budeš uhvaćen drugi puta nema izvlačenja na neosuđivanost.

Pošto je prvi put možeš proći bez kazne ali moraš odlaziti na "liječenje-razgovori-testiranja".

Piše u PN-u da si predao travu a ne da se kažnjavao zbog prijašnjeg pušenja.

Suca ne zanimaju rukavice i auto.

Ako ćeš pisat široki prigovor onda sve moraš odmah i priložiti ali te sudac ne mora zvat nego donest presudu bez tebe.

 

 

 

 

Hvala puno na odgovorima!
Znam da suca ne zanima rukavice i auto ali nisu ni maske imali nisu ni distance se držali ko da nema epidemiološke situacije. A ovako ide članak 90 prekršajnog zakona.  
image.png.4247d6c96f7c7bdae5aaaddeddc1382c.png
Da li mogu pozvati na stavku (2)-d) jer su zapravo povrijedili isto ne korištenjem maske i ponašanjem ko da nema epidemiološke situacije? Još ću istražiti ali upravo to se nadovezuje na članak 47. stavku 9) Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Siguran sam da postoji neki članak da se moraju nositi maske te da kako nisu su povrijedili to te samim time dokaz nije valjan. I može sudac šta oće reć ali ako imam pravnu vezu takvu i potkripljenja je zakonom u konačnici ću biti oslobođen. Iskreno ne pada mi uopće teško to sve briga me za jedan prekršaj ali volio bih se izvući ako postoji mogućnost.

Imam tri svijedoka koji su to vidjeli.
image.png.4447c540c2982d0ae8bcd6ba80f00e54.png

Stvarno hvala još jednom svima!

uređeno: od Pali student
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , sivko je napisao:

Budeš li tako sucu pilio nema ništa ni od smanjenja kazne.

Dragovoljno si predao i prekršaj postoji i to je jedino što suca interesira.

Hvala ti puno, jasno jasno, nitko ne voli kad na očitu stvar ideš nešto drugo pričat. 

Sad ne znam je li tako ali zar nije da bez obzira koliko je situacija očita i jasna makar i priznaje, ako se dokaz diskreditira kao pravno valjan da se postupak odbacuje? Odnosno da je dokaz veći kriterij (rang)od same situacija i priznanja.

Mislio sam samo da ako zakon tako propisuje da se može povuč pravna veza između dvaju zakona, jer u praksi ja stvarno pazim s kim se družim zbog roditelja i sve,ne mogu nogomet igrat ne mogu na fax itd..svatko svoj neki križ nosi ovo stvarno nisu neki problemi...ali onda mi nije jasno da oni tak mogu uletit samo bez maske i ičeg približit mi se maksimalno, mislio sam zato da je to ta povreda jer realno zakonski oni stvarno na taj način barem su minimalno ugrozili mene (teorijski tako je kad se povuče ta pravna veza između dva zakona)...samim time ako je moja sigurnost ugrozena mislio sam da bi se mogo pozvat na taj članak jer u konačnici tako i je...samim time probat diskreditirat dokaz isključivo tom pravnom vezom...sad stvarno zadnje pitanje...

 

Ne bi ih ništa pilio bio bi sasvim normalan priznao krivnju ali da li svjedno se mogu pozvat na tu situaciju, odnosno na članke i tu pravnu vezu? Kažem ništa bahato, isključivo potisten, kajem se iznimno, ljubazan stav. Ako ne uvaze nema veze, komunikologija uživo mi ide, kažem rekao bi samo da sam to primijetio u cijeloj situaciji a van toga ponašanje policajca pohvalio, odnosno njihovu korektnost te da prihvacam bilo kakav ishod.

 

Na kraju mi stvarno svjedno jedan prekršaj ali ako ga se može maknut zašto ne.

 

Znam da sam malo dosadan, ali stvarno ste mi puno pomogli s odgovorima do sad u razumijevanju problematike i zakona općenito te hvala još jednom:)

uređeno: od Pali student
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Pali student je napisao:

 

Sad ne znam je li tako ali zar nije da bez obzira koliko je situacija očita i jasna makar i priznaje, ako se dokaz diskreditira kao pravno valjan da se postupak odbacuje? 

Naravno da se odbacuje kad to i dokažeš.

Prije nego počneš bilo što objašnjavati a nakon davanja osobnih podataka pitat će te osjećaš li se krivim ili ne.

Kako dokaz može bit nezakonit ako si im ga dragovoljno predao?A možda ga nisi dragovoljno predao?Onda oni lažu?.....

Što se tiče maski i malog razmaka reći će ti sudac da zbog toga možeš uputit prigovor MUP-u o da to nema veze s prekršajem.

Možete ti bacit komunikologiju kakvu želiš samo moraš znat da se sudac naslušao svakakve "komunikologije" u svojem radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 22. 04. 2021. at 7:52, sivko je napisao:

Naravno da se odbacuje kad to i dokažeš.

Prije nego počneš bilo što objašnjavati a nakon davanja osobnih podataka pitat će te osjećaš li se krivim ili ne.

Kako dokaz može bit nezakonit ako si im ga dragovoljno predao?A možda ga nisi dragovoljno predao?Onda oni lažu?.....

Što se tiče maski i malog razmaka reći će ti sudac da zbog toga možeš uputit prigovor MUP-u o da to nema veze s prekršajem.

Možete ti bacit komunikologiju kakvu želiš samo moraš znat da se sudac naslušao svakakve "komunikologije" u svojem radu.

Sve jasno hvala puno :)

 

mislim da mi najbolje se ne zezat mi glumit ista, priznat i ic na smanjenje kazne, ionak je to samo prekrasaj i kolko kuzim jedino će me policija kad zaustavi imati mrvicu na piku. Hvala puno na odgovorima :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ovog dijela o odbacivanju dokaza, on će se odbaciti samo ako je došlo do formalne greške u točno propisanom dijelu te radnje, od pronalaska do oduzimanja. Nošenje maske prilikom oduzimanja nije element koji je formalno propisan, tako da (ne)nošenje maske nema nikakvog utjecaja te se niti ne razmatra.

Na sudu se možeš braniti kako god želiš, ali sjeti se da sutkinja/sudac svaki dan cijeli dan ispred sebe ima nove ljude u jednim te istim situacijama i rijetko kad imaju vremena za filozofiju, a vrlo dobro znaju procijeniti bitno od nebitnog, tako da pazi da komunikacija ne bi bila krivo shvaćena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , drot13 je napisao:

Što se tiče ovog dijela o odbacivanju dokaza, on će se odbaciti samo ako je došlo do formalne greške u točno propisanom dijelu te radnje, od pronalaska do oduzimanja. Nošenje maske prilikom oduzimanja nije element koji je formalno propisan, tako da (ne)nošenje maske nema nikakvog utjecaja te se niti ne razmatra.

Na sudu se možeš braniti kako god želiš, ali sjeti se da sutkinja/sudac svaki dan cijeli dan ispred sebe ima nove ljude u jednim te istim situacijama i rijetko kad imaju vremena za filozofiju, a vrlo dobro znaju procijeniti bitno od nebitnog, tako da pazi da komunikacija ne bi bila krivo shvaćena.

Hvala puno na odgovoru!

 

Ma znam da i oni su ljudi na kraju krajeva sam sam si kriv šta ću, bit ću fin i pristojan i priznat krivnju :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija