Jump to content

Pokloni učinjeni članovima porodice obuhvaćeni bračnom tekovinom?


Michael22

Preporučene objave

Supruga je tijekom 15 god, za vrijeme bračne zajednice, prebacivali svu svoju ustedjevina sa radnog mjesta članovima porodice (sestra, djeca) na njihove bankovne račune. Kako sud tretira ove uplate pri diobi bračne tekovine ako su izvedene bez mog znanja odnosno. dozvole? S druge strane, suprug je finansirao nekretnine u periodu kas supruga uopće nije radila osim u kućanstvu i insistira na jednakoj razdiobi. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novac koji je ona zaradila može pokloniti kome želi, jedino ako traži novac natrag od njih onda imate pravo na njega. Ako je novac primijenio vlasnika nemate nikakva prava. Niti ona mora imati vašu dozvolu da dio svoje plaće pokloni obitelji. To što ste plaćali troškove življenja dok ona nije imala primanja nema neku pravnu težinu. Jedino ako je ciljano u svrhu razvoda i zaštite imovine sve te godine odvajala novac da bi trošila vaš, ali to morate dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško da tu oni mogu igrati ulogu, osim ako nije bilo svjesno udruženje i oni taj novac drže neiskorišten s ciljem povratka vašoj ženi. 

Problem je zakon koji ide na pola pola.

 

Trenutno je na snazi Obiteljski zakon iz 2015., prema kojem se bračna stečevina dijeli na pola, ali nije uvijek bilo tako. Naime, do 1999. na snazi je bila zakonska odredba prema kojoj se, prilikom utvrđivanja suvlasničkih dijelova, udio bračnog druga u zajedničkoj imovini određuje prema njegovu doprinosu u stjecanju imovine.

Tako da po starome zakonu vi bi imali veća prava. Ovako morate dokazivati njeno namjerno skrivanje.

 

Ali kako su uopće bile raspoređene financije, tko je plaćao što, kako niste u 15 godina sjeli i vidjeli plan akcije s financijama, tko je plaćao račune, tko je kupovao veće stvari i kako (auto, stan, renovaciju)? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija