Jump to content

Uknjižba temeljem rješenja o nasljeđivanju kada 3 prethodna rješenja nisu upisana (pradjed->djed...)


marra007

Preporučene objave

Poštovani,

Nakon smrti mog pradjeda (koji je upisan kao vlasnik k.č. u ZK)  doneseno je rješenje o nasljeđivanju (1980. godine) i imovina je podjeljena kako je u rješenju odlučeno. To rješenje nije provedeno u ZK (ne znam zašto, možda se tada po zakonu nije automatski slalo na upis u ZK), u spisu nema naknadnih žalbi.

Naknadno je umro moj djed, pa njegova žena - moja baka, pa nakon toga i moja mama, a to je 1/3 cijelokupne imovine mog pradjeda. Imao sam ostavinsku raspravu nakon moje mame, čekam rješenje o nasljeđivanju.

Pitanje 1: Kako nakon smrti pradjeda vlasništvo nije upisivano već je sve vanknjižno, zanima me koji postupak ću morati pokrenuti pred ZK?

Da li moram prvo pokrenuti prijedlog za upis vlasništva temeljem rješenja o nadjeđivanju nakon pradjeda,  pa kada postane pravomoćno i provede se podnosim  novi prijedlog temeljem rješenja o nasljeđivanju nakon smrti djeda djeda, pa nakon upisa toga,  novi prijedlog za upis temeljem rješenja o nasljeđivanju nakon smrti bake i na kraju finalno prijedlog za upis temeljem rješenja o nasljeđivanju nakon smrti moje majke? Ili je dovoljno jednim prijedlogom za upis prava vlasništva  tražiti provedbu upisa i priložiti ovjerene preslike svih rješenja o nasljeđivanju koje počinju sa pradjedom - kompletan slijed do mene.  

Pitanje 2: Nakon smrti pradjeda dakle vlasništvo nije upisivano u ZK ali neki nasljednici (braća mog djeda) su se upisali u katastar. Na pradjedu je ostalo ono što moj djed tada nije napravio - upisao sebe na što ima pravo. Na koji način mogu svoje vanknjižno pravo upisati u katastar s obzriom da nakon pradjeda nije bio upisan moj djed pa baka koja je nasljedila sve od djeda, pa moja mama... U posjedovnim listovima za navedenu kat.čest. dakle pradjedovi sinovi osim mog djeda su se upisali, a na pradjeda se vodi ono što pripada meni. Da li trebam doći u mjesno nadležan katastar, priložiti ovjerene preslike rješenja o nasljeđivanju i tražiti upis neovisno o postupku u gruntovni? 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija