Jump to content

Lista dužnika Porezna


dragon_slovenia

Preporučene objave

Recimo da se osoba X nalazi na listi dužnika porezne uprave (https://duznici.porezna-uprava.hr/) zbog nekog neplaćenog poreza. I osoba pokrene upravni spor jer tvrdi da ne treba platiti porez, i sud za recimo godinu dana presudi u korist te osobe. Tko će osobi odgovarati za potencijalnu reputacijsku štetu koja joj je nanesena stavljanjem na tu listu dužnika? Kakvog smisla ima stavljati tamo slučajeve o kojima se još vodi upravni spor? Kako je to u skladu s GDPR uopće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje kojim je razrezana porezna obveza i po žalbi utvrđena, jest u upravnom postupku konačno. Upravni sud (upravni spor) predstavlja sudski nadzor zakonitosti akata kojima je razrezana porezna obveza, i on je tek uvjetan, te u najvećem broju slučajeva ne odgađa primjenu rješenja iz upravnog postupka. Dakle, upravni spor nije pravni lijek u upravnom postupku, slijedom čega je utvrđeni porezni dug konačan i može se staviti na listu dužnika. Što se tiče reputacijske štete ako upravni spor utvrdi da poreznog duga nije bilo, ne znam je li itko ikada pokrenuo takav postupak, bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se dogodilo, jer reputacijsku štetu treba dokazati glede visine (izgubljeni poslovi, narušeni ugled). Što se tiče GDPR-a, vjerujem da je javna objava liste poreznih dužnika u skladu s nekim propisom, a kada se radi o zakonskoj obvezi, tada nije potrebna privola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija