Jump to content

Skrbništvo nad ujakom u domu


Gemminy

Preporučene objave

Poštovani, trebam savjet i pomoć u postupanju:
Imam ujaka koji je živio sam i kojeg sam prije tjedan dana, zbog njegove opće slabosti,
uspjela nagovoriti i smjestiti u privatni dom. Udovac je, bez djece.
Ja sam mu nećakinja, živimo u istom gradu (imam i sestru koja stanuje 300 km dalje, koja nema vremena ni moogućnosti više sudjelovati u ujinom životu).
Potpisnik na ugovoru od doma, kao korisnik - obveznik plaćanja sam ja. Plaćam dom novcem sa ujinog tek. računa na kojem ima novca za neko vrijeme plaćanja mj. cijene doma (karticu mi je dao zbog te svrhe).
Ja svojom plaćom ne mogu podmiriti trošak niti nekog jeftinijeg doma.
U  razgovoru s njim putem mobitela u tih tjedan dana primjetila sam da je ujak počeo sve više i sve češće zaboravljati koji je dan, datum, i sve ostalo pomalo. Nisam sigurna ni dali bi me više prepoznao kada bi me vidio (posjete u domovima nisu dozvoljene do daljnjega zbog "pandemije").
Obzirom da nemam nikakav fizički kontakt s njime zbog okolnosti, a obzirom da iza ujaka ostaje pristojna imovina, zanima me na koji način mogu osigurati nasljedstvo zbog njegovih sve češćih otklona od stvarnosti?

Hvala na odgovoru 🙂

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znam.
Regulirale bismo mi to prije, ali on nije nikada htio razgovarati o nasljednicima svoje imovine (karakterno je bio "malo težak").
Strah me je, da obzirom na okolnosti, dovoljno je troje ljudi (neki nasljednik + neka 2 svjedoka) koji mu imaju pristup, i njegovim potpisom oporuke mogu sve nasljediti.
Zanima me dali još uvijek postoji neki način, sada u tim okolnostima, osigurati nasljedstvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Gemminy je napisao:

Zanima me dali još uvijek postoji neki način, sada u tim okolnostima, osigurati nasljedstvo?

Da, sklapanjem nekih od naprijed navedenih pravnih poslova. Kako se radi od dvostranim pravnim poslovima za njih je prijeko potreban volja ugovornih strana, pa ako je čovjek prije bio "malo težak", pitanje je koliko će sada biti za suradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, 

imam također sličnu situaciju, samo je u pitanju prabaka koja nije proglašena nesposobnom. U domu je već 4 godine, a razliku doma nadoplaćuje mama. Ujaci su se zasad usmeno odrekli svog djela njezine imovine, a to je stan. Zanima nas kakve bi pravne aktivnosti trebali poduzeti da osiguramo nasljedstvo? 
Prošle godine smo bili kod javnog bilježnika gdje su ujaci htjeli potpisati da se odriču svega u mamino ime, ali on nam je savjetovao da ne plaćamo zasad to jer to ne bi prošlo na sudu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija