Jump to content

Ispostavljen račun bez ugovora


Maharbal

Preporučene objave

Srdačan pozdrav svima. Ukoliko sam pogriješio u odabiru kategorije, molio bih administratora da premjesti objavu.

 

Ugl. stvar je sljedeća:

u trećem mjesecu ove godine na FB grupi posvećenoj HZZ-ovim poticajima za samozapošljavanje postavio sam upit ako bi mi tkogod sa iskustvom oko pripreme poslovnog plana za samozapošljavanje mogao pregledati plan koji sam sam napisao i predložiti eventualne ispravke odn. preinake. Javila mi se dotična gospođa iz jedne knjigovodstvene firme i rekla da će mi ona to učiniti bez ikakve obaveze i bez ikakve naknade. Tako je i učinjeno: plan sam joj predao, ona ga je pregledala, ponešto dodala i nakon toga prijavio sam plan koji je prošao i evo nedavno sam osnovao poduzeće.

Po dovršetku posla s planom zamolio sam dotičnu gospođu da mi pošalje ponudu za knjigovodstvene usluge za firmu koju otvaram. Poslala je ponudu, ja sam mailom u poruci rekao da prihvaćam ponudu i da mi ispostavi račun. Račun je ispostavljen i poslan mi je ugovor o knjigovodstvenim uslugama. Budući da sam upravo isti dan kako mi je poslan ugovor o knjigovodstvenim uslugama našao jedan drugi i povoljniji knjigovodstveni servis, odlučio sam ugovor ne potpisati i angažirati taj drugi knjigovodstveni servis. Javio sam onome prvom servisu da ipak neću koristiti njihove usluge jer sam našao bolju ponudu.

Dan poslije gospođa koja mi je bila slala ugovor za knjigovodstvene usluge (koji, napominjem, nisam potpisivao) poslala mi je račun na iznos od 1500 kuna + PDV za usluge pripreme poslovnog plana. Napominjem, u pisanoj korespondenciji prilikom dogovora za pregled poslovnog plana za HZZ rekla je da uslugu ne naplaćuje i da me njena pomoć pri pisanju ne obvezuje ni na što. Nakon što sam joj poslao mail rekavši da nema na temelju čega meni slati račun od 1500 kuna, rekla je da ima pisani dokaz o prihvaćanju ponude i da će komunikaciju nastaviti odvjetnici njenog poduzeća. 

Po meni ovdje su važni faktori:

- ispostavljen mi je račun za uslugu za koju je rečeno da se ne naplaćuje

- ispostavljen mi je račun koji za 500 kuna premašuje mjesečni iznos knjigovodstvenih usluga, ugovor za koje nisam niti bio potpisao

 

Moje pitanje jest: imam li ja obvezu platiti taj račun i može li mi po isteku roka za plaćanje ta firma, sa kojom nemam nikakav ugovor, išta potraživati? 

 

Bio bih zahvalan na mišljenju nekoga tko se razumije u ovo s pravne strane. Po meni, niti ja niti moja firma gospođi nismo obavezni išta platiti. Jesam li u krivu?

Unaprijed hvala na odgovoru i svako dobro!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Matrix je napisao:

Vidi odredbe čl. 252-267 ZOO

Hvala na odgovoru.

 

Članak 252: "Ugovor je sklopljen u trenutku kada ponuditelj primi izjavu ponuđenika da prihvaća ponudu"

Znači li to da je moja izjava u mailu obvezujuća u smislu ugovora, iako ugovor nisam potpisao?

 

Zanima me i kontekst ovoga:

Članak 259: "Ponuda ugovora za čije sklapanje zakon zahtijeva poseban oblik obvezuje ponuditelja  samo ako je učinjena u tom obliku (isto vrijedi i za prihvat ponude)"

Obvezuje li moje poduzeće izjava u mailu ili ugovor? U bivšoj firmi gdje sam radio, potraživanja u računima su uvijek imala uporište u prethodno sklopljenom ugovoru o pružanju usluga. 

 

Samo da napomenem: nisam potpisao ugovor o pružanju knjigovodstvenih usluga, ponudu za koje sam u mailu prihvatio. Nadalje, račun koji mi je došao uopće se ne odnosi na knjigovodstvene usluge već na pisanje poslovnog plana, za što ja imam pisani trag u kojemu mi je rečeno da se izrada poslovnog plana ne naplaćuje. Računom se dakle od mene potražuje uplata za usluge koje nisam koristio, a štoviše iznos računa dodatno premašuje iznos mjesečnog troška za pružanje knjigovodstvenih usluga (za koje sam izjavio da prihvaćam ponudu).  

 

Hvala još jednom na odgovoru!

 

 

 

Samo bih još napomenuo kako u ponudi stoji sljedeća stavka:

"Ponuda je informativna te je Naručitelj dužan po prihvaćanju ponude pristupiti potpisu ugovora. Usluge se ugovaraju na 12 mjeseci."

 

Ne znači li ako je ponuda informativna, da nije obvezujuća? I što je sa činjenicom da mi je ispostavljen račun za usluge koje nisu bile predmet ponude, niti ugovora?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija