Jump to content

Regulacija pogranične ceste?


Qwerty77

Preporučene objave

Pozdrav,

Zanima me kako su pravno regulirane pogranične ceste koje višekratno (svakih par stotina metara) sijeku granicu te su malo u Hrvatskoj, a malo u nekoj od susjednih zemalja.

Primjer (koji me na ovo i potaknuo) je cesta Grdanjci u hrvatskom naselju Grdanjci kod Žumberka. Kao što je vidljivo s donje slike, cesta na nekoliko mjesta (označeno strelicama) prelazi s hrvatske na slovensku stranu granice. Tamo nema nikakvih oznaka da se radi o graničnom prijelazu, nikakvih upozorenja, oznaka niti ičega. Isprva smo mislili da je na Google Mapsu krivo ucrtana granica, no tijekom istraživanja tog predjela našli smo uz samu cestu neki spomenik na slovenskom jeziku te smo zaključili da se zaista radi o Sloveniji - granica je potok Bregana, a cesta ide malo s jedne, malo s druge strane potoka.

Interesira me kakva je pravna regulacija ovakvih cesta. Očito se u praksi tu tolerira prelazak granice bez ikakvih procedura, no zanima me radi li se samo o "gledanju kroz prste" ili postoji neka pravna osnova na temelju koje je slobodno koristiti ovakve ceste.

 

image.thumb.png.c08ff70507a64973b49c06e4fe731b58.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu pomoći oko regulacije, ali s međunarodnopravnog stajališta mogu reći da je granica s Republikom Slovenijom još uvijek sporna, kako na moru (Piranski zaljev), tako i na kopnenom dijelu. Potok je vjerojatno dogovorena prirodna granica, ali nisam sigurna postoji li i međunarodni dokument koji to potvrđuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , sivko je napisao:

Tom cestom se bez problema može tranzitirat bez zaustavljanja na slovenskom dijelu.Takav je dogovor.

Ako znate, zanimalo bi me budu li takvi dogovori inače nekako formalizirani (npr. postoji li neki pisani sporazum između Hrvatske i Slovenije o pograničnim područjima gdje je uređeno, između ostaloga, i ovo pitanje) ili se radi o nekom neformalnom dogovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija