Jump to content

U zk ulosku upisana oranica?


Maliodkuzine

Preporučene objave

Postovani,

Molim Vas ako znate koja je definicija ili kako se pravno gleda na situaciju kada je u zemljisnim knjigama upisana oranica (jos kao drustveno vlasnistvo) a u naravi zemljiste sa kucom katnicom tj suvlasnicki dio upisan kao besplatno koristenje zemljista u svrhu podizanja obiteljske stambene zgrade? Da li Sud zemljisnoknjizni odjel ili bilo kakav pravni subjekt  koji tumaci pise i donosi zakone smatra ovo zemljiste poljoprivredno ili?

 

Ispricavam se unaprijed ako krivo baratam pojmovima jer nisam pravnik vec samo obican laik koji odvoji malo vremena i cita nase zakone. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije baš jasna svrha ovakovog pitanja, no pravno gledano to je trenutno oranica.

Vi ste, ili pravni prednik ako je na njega bilo upisano pravo korištenja, mogli temeljem odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u Dio deveti, Glava I (čl. 359 pa nadalje) upisati pravo vlasništva nad zemljištem, ucrtati kuću (ukoliko je rađena prema aktu za gradnju) te time riješili pitanje vlasništva i onoga što piše u ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitam iz razloga ako je formalnopravna klasifikacija oranica da li je moguće provest ovrhu nad takvim zemljistem ako u zakonu jasno stoji da poljoprivredna zemljista nemogu biti predmet ovrhe, da li sud u zk smije moze ili mora staviti zabiljezbu ovrsni prijedlog ili bilo kakvu pravnu notu na takvo zemljiste?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija