Jump to content

Dokumentacija potrebna za prodaju kuće .


liqui

Preporučene objave

Poštovani , lijep pozdrav svima !

 

Prosto iz nesnalaženja i nepoznavanja tematike , ljubazno molim za pomoć/savjet .

 

 

Što je konkretno od dokumentacije nužno imati I priložiti kod prodaje (obiteljske) kuće ?

 

 

Naime , sljedom godina i raznih događanja zagubljena je gotovo kompletna original dokumentacija od objekta (kuće) koju bih želio ponuditi na prodaju .

 

Jedino što imam od original dokumentacije je - “glavni projekt” , i naravno “vlasnički list” .

 

Od kopija dokumentacije koje smo jedva uspjeli izvući iz arhiva imam samo dva dokumenta naslova - “odobrenje za gradnju” iz 1974g , te “urbanistička suglasnost” iz 1972g.

 

Original “građevinske dozvole” naravno , nemamo , niti smo uspjeli doći do kopije iz arhiva .

Kopija je svojedobno tražena u mjesnom arhivu gdje je rečeno da nemaju i poslani smo dalje tražiti/upitati po okolnim mjestima/gradovima u tamošnjim arhivima no također bezuspješno .

Navodno je svugdje rečeno da – nema kopije “građevinske dozvole” u arhivu .. (ja osobno nisam tražio tako da neznam specifizirano zašto nema i što dalje ako nema niti u jednom od arhiva gdje je traženo .. ili se službenicima "nije tražilo" .)

 

Uporabna dozvola , po podacima iz vlaskičkog lista nije ni napravljena/priložena kod upisa kuće , tako da niti taj dokument nemam .

 

Kuća je građena 1974g. , te je upisana i ucrtana u katastar i gruntovnicu uključivo okućnicu , također ima sve legalne priključke (komunalije) .

Vlasništvo je čisto i bez tereta , kuća je građena u skladu sa podacima u “glavnom projektu” i ostaloj dokumentaciji koja specifizira sve detalje gradnje objekta i uređenja okućnice .

 

 

U nedostatku originala ili kopije “građevinske dozvole” , da li je moguće da nešto od gore navedene dokumantacije koju posjedujem može da tako kažem zamjeniti “građevinsku dozvolu” tj. da je dovoljno kao prilog za prodaju ? ili je apsolutno nužno pribaviti bar kopiju "građevinske dozvole" ?

 

 

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi u biti imate svu potrebnu dokumentaciju. Naime, 70-ih se izdavala urbanistička suglasnost što je ekvivalent kasnije lokacijske dozvole, a uz glavni projekt se izdavalo rješenje o odobrenju za građenje što je u biti akt o građenju ili ekvivalent sadašnje građevinske dozvole. Na osnovu toga bi vjerovatno trebali moći (kako kažete da je sve građeno u skladu s glavnim projektom) ishoditi uporabnu dozvolu za građevine izgrađene na temelju akta za građenje izdanog do 01. listopada 2007. a koja bi bila završni dokaz legalnosti građevine i vjerovatno bi je tražila banka ukoliko eventualni kupac diže kredit za kupnju nekretnine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlično ! onda barem jedna briga manje da je taj glavni dio prateće dokumentacije po ovome odgovarajući/dostatan bez da se ide u potragu za nekim dodatnim dokumentima .

 

Da čuo sam nešto a i čitam ovdije na forumu da po novome banke sada traže “uporabnu dozvolu” koju kupac mora priložiti ako bi dizao kredit za kupnju kuće , što će vjerojatno i biti slučaj da će kupac ići na varijantu kredit ili pola gotovina pola kredit .

Također sam čuo , pa i od prijatelja nedavno koji je kupovao kuću za koju je dizao kredit da ga je banka tražila i “energetski certifikat” . (u konkretnom slučaju je bila HPB banka)

 

Da li je po tome i “energetski certifikat” također potrebno izraditi ?

 

Što se tiče “uporabne dozvole” , bio bih vam zahvalan ako mi možete ugrubo/ukratko objasniti postupak sada završnog ishođenja uporabne dozvole .. nekako me najviše interesira kojiko vremenski traje postupak do izdavanja i okvirna cijena .

 

Koliko sam čitao “glavni projekt” i ostalu navedenu dokumentaciju , i koliko mi je objekt/kuća poznat

čini mi se da je sve rađeno po tome kako je naloženo u dokumentaciji bez devijacija .

Naravno nisam mjerio prostorije/zidove/krovište tj. išao toliko u detalje , optički mi sve štima u skladu sa dokumentacijom te nije ništa nadograđivano .

 

Hvala !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Energetski certifikat ste dužni imati svakako u slučaju prodaje nekretnine i predočiti ga kupcu, zahtjevala ga banka ili ne.

Zahtjevu za uporabnu prilažete postojeću dokumentaciju, prema kojoj službena osoba izlazi na teren provjeriti je li građeno onako kako stoji u projektu i aktu za gradnju, to traje (zavisi od područja RH pa me ne držite za riječ) cca 2 tjedna i ako je sve u redu plaća se pristojba od 600 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija