Jump to content

Plaćanje dugova za struju nakon prodaje nekretnine


gungurr

Preporučene objave

Pozdrav svima. 

Isprike unaprijed ako je ovo pitanje u krivom podforumu. Naime, zanima me u slucaju kupnje kuće u kojoj trenutni vlasnik nije mozda i godinu dana podmirio račune HEP-u za struju, prelaze li ti troškovi na mene kao novog vlasnika nakon kupnje te kuće? Jesam li obavezan preuzeti na sebe nepodmirene dugove HEP-u ili ti dugovi ostaju kao obaveza bivšem vlasniku, a ja plaćam račune za struju koji dolaze tek nakon prelaska vlasništva? 

Hvala unaprijed na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba vidjeti, da li je taj vlasnik već ovršen za te dugove ili samo postoje ispostavljeni i nepodmireni računi na njegovo ime? Također, treba vidjeti o kakvim se iznosima radi, radi mogućnosti postojanja zabilježbe tereta u zk? I ugovorom o kupoprodaji trebate regulirati pitanje svih režijskih troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

Koliko mi je poznato, trenutni vlasnik nije ovršen ali neki broj računa nije podmiren. Radi se o iznosu reda velicine 1500-2000kn. Znaci, kada se ovo nebi izricito reguliralo kupoprodajnim ugovorom, onda bi postojala mogucnost da ja kao novi vlasnik budem odgovoran za namiriti taj dug? 

Nisam ovako nesto ocekivao jer je to usluga koju je iskoristila druga osoba, i to u razdoblju u kojem je s tom drugom osobom je HEP imao ugovor o opskrbi strujom. Ocekivao bih da dugovi za iskoristene usluge ostaju po defaultu na onom tko je te usluge ugovorio i iskoristio, osim ako ja izricito pristanem preuzeti tu obvezu na sebe, a ne obratno, da moram izricito reci u ugovoru da necu preuzeti na sebe :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očekivanja su Vam ispravna. Za dug odgovara dužnik i to isključivo svojom imovinom. Tako da Vi ne bi trebali odgovarati za ovaj dug, jer dospijeli računi glase na dužnikovo ime. Ali postoji drugi moment, a to je da prijašnji vlasnik ne podmiri dug, a Vi dođete ispuniti svoju zakonsku obvezu kod davatelja usluge tj. prebaciti brojilo na svoje ime (a što ćete regulirati i ugovorom o kupoprodaji tj. da od tog datuma računi glase na Vaše ime), te Vas on odbije, jer postoje dugovanja po tom brojilu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

Ako sam dobro shvatio, HEP ovo podmirenje dugova prije prijenosa moze traziti bez obzira sto mi kupoprodajnim ugovorom reguliramo režijske troškove? Ako je to moja zakonska obveza, da prebacim brojilo na sebe, kako HEP ima ovlasti odbiti prijepis brojila jer trenutni vlasnik ima dug prema HEP-u ? Čini mi se kao da se s time nekako mene indirektno prisiljava da podmirim tuđi dug ako ne želim čekati da HEP riješi situaciji s trenutnim vlasnikom, a pri tome sam mozda i prekrsaju posto je taj prijepis moja obaveza po zakonu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Htjela bih se nadovezati na temu pošto je bliska, da ne otvaram novu.

Naime, moja majka je. kupila kuću i nije znala da postoji dosta velik dug prema HEP-u. Dug je tada bio oko 11 000 kn.

Ona kao samohrana majka nije to mogla plaćati te je 2007. godine isključena struja. Važno je napomenuti da je taj račun za struju glasio ne na bivše vlasnike od kojih je ona kupila, već na vlasnicu prije - znači danas je ta osoba na koju računi glase pokojna.

Mene sada zanima, ja sam darovnicom dobila taj stan i htjela bih živjeti u njemu. Pošto je prošlo preko 10 godina, taj dug bi trebao biti u zastari. Poslala sam mail HEPu, zajedno sa dokumentacijom (kupoprodajni ugovori od te pokojne vlasnice pa sve do darovnog, tako da mogu utvrditi moje vlasništo).
Znate li što ja sve moram sada napraviti da bi oni meni ponovno priključili struju? Čitala sam da korisnik sam mora tražiti zastaru, ali ja nemam ni OIB te osobe niti išta, a zahtjev treba podnijeti tadašnji kupac ili - ako netko drugi u njegovo ime podnosi, treba imati punomoć.
Mogu li oni potraživati da ja taj dug (danas preko 14 000 kn) platim? Imam karticu analitičkog knjigovodstva i zadnje dugovanje upisano je za javnobilježničku naknadu, 2009. godine.

Svaka sugestija je dobrodošla, čekam odgovor od HEPa ali bih voljela čuti mišljenje nekoga kome nije u interesu opelješiti me na temelju mog neznanja. 😄

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , Lana1234 je napisao:

Čitala sam da korisnik sam mora tražiti zastaru, ali ja nemam ni OIB te osobe niti išta, a zahtjev treba podnijeti tadašnji kupac ili - ako netko drugi u njegovo ime podnosi, treba imati punomoć.

Vi s tim dugom nemate ništa, pa se ne možete ni pozivati na zastaru, to je u ovlasti osoba koje su naslijedile dužnika.

prije 17 sati , Lana1234 je napisao:

Mogu li oni potraživati da ja taj dug (danas preko 14 000 kn) platim? Imam karticu analitičkog knjigovodstva i zadnje dugovanje upisano je za javnobilježničku naknadu, 2009. godine.

Ne, ako računi ne glase na Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Ako može pomoć na sličnu temu.

 

Zainteresiran sam za kupnju jedne kuće, u kojoj već dosta godina nitko ne živi-vani su vlasnici. Konkretno struja je isključena. Kako doći do svih dugovanja,obaveza i kako se maksimalno osigurati pri kupovini nekretnine da sutra ne izađu neki problemi ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija