Jump to content

Postupanje prometne policije

kulisleg

Preporučene objave

Vjerojatno je već bilo pitanja, no ovdje imam konkretno pitanje vezano za trenutnu novonastalu situaciju.

Naime, zaustavilo me je vozilo prometne policije. Sad, okolnosti zaustavljanja su isto čudne, ali ajde, recimo da to nema veze (vozio sam u naseljenom mjestu 50 na sat, pretekli su DIVLJE 2 vozila između nas, vozili ispred mene skoro 1km, prestalo je ograničenje, prvo na 60 pa na 80, ja sam ih krenuo preticati jer nisu imali rotirku upaljenu i vozili su 50 na otvorenoj ravnoj cesti bez pune linije gdje je dozvoljeno 80, i čim sam dao žmigavac upalili su rotirku!).

Iz vozila je prvo izašla djelatnica, bez kape, bez pozdrava, pitala me jel znam zašto su me zaustavili. Ne znam, rekoh. Zbog mobitela, veli. Kakvog crnog mobitela, imam BT upaljen (tvornički od auta) i mob ne koristim, a i da nemam, vidio sam ih u ogledalu, a i da sam ga koristio a nisam, zaustavili su me 1km kasnije itd... Uglavnom, ne, rekoh, niste me vidjeli s mobitelom jer imam BT i nisam ga koristio (tražio sam stanicu na radiju kad su me pretjecali, ali na volanu imam kontrole radija). Na to je ona ušla u auto s vozačkom i prometnom, i iz auta je izašao djelatnik, opet bez pozdrava, bez kape i bez MASKE.

Rekoh, ne bi li se vi trebali predstaviti i nositi maske kad mi prilazite, alinisa bio ni nepristojan ni ništa, jer stvarno nema smisla da meni prijete zbog nenošenja maski, a oni ne postupaju ni u skladu s zakonom ni u skladu s epidemiološkim mejrama koje su oni donjeli. Na to mi je on rekao da ON NE MORA, ali da ja u AUTU MORAM! Ja samga zamolio da se predstavi, jer je to i trebao učiniti, na što je on rekao da ne mora zbog GDPR-a! I onda mi je rekao da mi dijete nije svezano, a bilo je i onio i ja, samo je mali kad su nas zaustavili meni dodavao torbu s novčanikom (i uopće nisu spominjali pojaseve do tada, ni djelatnica ni on, nego mobitel). Ja sam mu rekao da se ne slažem ni s tim, da nisam ni mobitel koristio i da dijete nije bilo nesvezano, na što je on pitao kako se dijete zove. E, onda sam ja njemu rekao da mu ne želim reći, da imam dokumente kraj sebe ( i imao sam, išli smo od liječnika, zdravstvenu knjižicu jer ni ne mroa imati osobnu, iako ju iam ali je kod mame) i da i za ene vrijedi GDPR kad se ON NE ŽELI PREDSTAVITI. Onda je ušao u auto i pitao me - pazi sad - hoću li platiti kaznu - ipak za mobitel (iako mi je dijete kao nevezano, a i ja sam se odvezao kad sam im davao dokumenet), a ja sam rekao da nemam namjeru ništa platiti niti pričati s njim dok se ne predstavi. Onda mi je dao papire i rekao da će mi kazna stići doma.

Odmah nakon toga sam nazvao policiju u Sisku i dežurni u postaji je pokušao ući u raspravu sa mnom (odakle meni da se moraju predstaviti, imaju vidljivo značku - ne, MORAJU, jer ja ne vidim broj na znački i jer piše u zakonu, odakle meni da ja mislim da su oni neznalice - nisam to rekao, samo sam nazvao da uložim pritužbu...).

Konkretno pitanje:
- znam da se MORAJU predstaviti, ali je li povreda nekakvog poslovnika ako se ODBIJU i kad ih zatražim
- smije li se tako ponašati, ne nositi masku i oboje ih mene izlagati riziku (tko zna koliko su ljudi tako ganjali za ko zna što)

Eto, u najmanju ruku me to zanima, da ne ulazim sad u spekulacije da me je zaustavio jer mu je trebala žrtva za pisanje kazne.

Hvala

Dijeli na drugim stranicama

Dovoljna je značka a za one koji traže dlaku u jajetu mora pokazat i iskaznicu ali samo na zahtjev građanina.

Ako nisi vidio broj značke još manje ćeš vidjet ime na iskaznici.Ali tvoje je pravo da tražiš.

Možeš se žalit direktno MUP-u a odgovor će bit da su postupili točno prema propisima.Ako ste lokalci znaju koga trebaju tražit u budućnosti.

prije 21 minuta, sivko je napisao:

Dovoljna je značka a za one koji traže dlaku u jajetu mora pokazat i iskaznicu ali samo na zahtjev građanina.

Ako nisi vidio broj značke još manje ćeš vidjet ime na iskaznici.Ali tvoje je pravo da tražiš.

Možeš se žalit direktno MUP-u a odgovor će bit da su postupili točno prema propisima.Ako ste lokalci znaju koga trebaju tražit u budućnosti.

...službene značke i službene iskaznice...
Nama programerima je to AND, možda je policiji OR, ali predstavio se nije. 
OK, očito je da si ti na strani policije (potpuno legitimno) ali stvar je tu jasna - ja tražim - on ne da.
I onda sumnjam i u ispravnost te odluke. Da ga citiram, vidio je on iz auta da ja koristim mobitel. Bio je crn. Prestrašno. Šta ako je bio NOVČANIK? I on je crn?
Šta ako je bio muffin s čokoladom? Ili krafna? Pa dokle to može ići?
U svakom slučaju, hvala na komentarima.
Pritužbu šaljem svakako, a oni nek se svete, nek me traže.
Po propisu nisu postupili, i ne treba biti mudar da se to vidi, samo realan.

prije 45 minuta, kulisleg je napisao:

...i službene iskaznice...

Značke bi bilo pod  a) a " i sl.iskaznice na zahtjev.." bi bilo pod b).Ako ništa ne tražiš dovoljno je pod a).

Tražio si "predstavljanje",nije postupio po propisima,ti si u pravu i imaš se pravo žalit (uputit predstavku).Moraju nositi i kapu.

Nisam uopće na njihovoj strani.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija