Jump to content

Korištenje stranih akademskih naziva na hrvatskom jeziku?


Qwerty77

Preporučene objave

Pozdrav

Imam pitanje vezano uz korištenje akademskih naziva stečenih studijem u inozemstvu na hrvatskom jeziku. Recimo da netko u inozemstvu završi doktorat te time stekne titulu Ph.D.

Na stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje navodi se pitanje "Je li u postupku priznavanja moguće steći akademski naziv odnosno titulu na hrvatskom jeziku?", a odgovor glasi:

Citiraj

U skladu s važećim propisima, u postupku priznavanja se ne dodjeljuju stručni i akademski nazivi niti akademski stupanj, već se formalno potvrđuje vrijednost inozemne obrazovne kvalifikacije, u svrhu općeg pristupa tržištu rada Republike Hrvatske.

Nadalje, ako pogledamo Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, tamo piše:

Citiraj

Novčanom kaznom od 300,00 kuna do 15.000,00 kuna kaznit će se, na način i u postupku propisanom Zakonom o prekršajima, fizička osoba koja upotrebljava akademski ili stručni naziv ili akademski stupanj i njegovu kraticu protivno odredbama ovoga Zakona ili protivno popisima donesenim sukladno ovom Zakonu.

Zanima me slijedi li iz navedenoga da bi osoba koja je studirala u inozemstvu i stekla titulu Ph.D. trebala platiti kaznu od 300,00 do 15.000,00 kn ukoliko nakon povratka u Hrvatsku koristi titulu dr. sc.? Postoji li neki drugi način kako ta osoba može ozakoniti korištenje svojeg stečenog stupnja na način da koristi titulu dr. sc., a ne Ph.D.?

uređeno: od Qwerty77
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija