Jump to content

Ostavina i nasljedjivanje novcanih sredstava


rumpelstilskin

Preporučene objave

Pozdrav

Prije nekog vremena je preminula supruga i naravno dosli smo do ostavinske rasprave. Pokusat cu ukratko objasniti situaciju pa molim za misljenje: u braku smo bili skoro pa 10 godina i zivjeli smo u kuci u kojoj je ona imala udio koji joj je pripao nakon smrti majke. Takodjer imala je udio u stanu u kojem su zivjeli otac i brat. 

Na raspravi je receno da se trecine koje pripadaju njoj moraju dijeliti izmedju mene i njezinog oca sto je meni ok jer ne svojatam i ne polazem prava na nesto u cemu nisam sudjelovao. Ali, u 10 godina u kuci smo ulozili cca 60000 eur u popravke i adaptacije krovista, stolarije kupaona, cijevi, dvorista itd itd. Uglavnom puno toga. 

I jos je spomenuto da otac ima pravo na 50% novcanih sredstava koja su polagana na poseban racun za štednju i zajedno smo godinama odvajali i to mi je nevjerojatno da netko tko je sjedio kod kuce ima pravo na 50% naseg tesko zaradjenog novca. Racun je glasio na supruzino ime jer smo si vjerovali.  Da li je to zaista moguce??? Jer novac je bio skupljan u svrhu otkupa ostatka kuce uz odricanje od dijela u njihovom stanu. 

Takodjer ja zelim isplatiti oca i brata za neku vrijednost kuce ali njih ne zanima sto je ulozeno u nuzne popravke i adaptacije. Kako postupiti u ovom slucaju? Ici na sud koji ce trajati 15 godina ili se dogovarati sa ljudima s kojima se ne može dogovoriti. A posebno me zanima ta situacija sa novcem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 14. 05. 2021. at 5:30, rumpelstilskin je napisao:

jos je spomenuto da otac ima pravo na 50% novcanih sredstava koja su polagana na poseban racun za štednju i zajedno smo godinama odvajali i to mi je nevjerojatno da netko tko je sjedio kod kuce ima pravo na 50% naseg tesko zaradjenog novca. Racun je glasio na supruzino ime jer smo si vjerovali.  Da li je to zaista moguce???

Sve upućuje na činjenicu da se radi o sredstvima iz bračne stečevine, prema čemu bi Vi polagali pravo na 3/4 od ukupne sume (1/2-ina po osnovu bračne stečevine + 1/4 po osnovu zakonskog nasljeđivanja) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija