Jump to content

Nasljeđivanje imovine koja nam ne pripada


Ksilipet

Preporučene objave

Pozdrav svima,

da ukratko objasnim ovu neobičnu situaciju: djed umro, otac se odrekao nasljedstva u korist mog brata i mene, brat i ja došli na ostavinsku raspravu, potpisali da smo došli, trebamo javiti naknadno javnoj bilježnici kako ćemo podijeliti imovinu jer se na ostavinskoj utvrdilo da ima više toga od onoga što smo mi znali. Mi krenuli na pohod po katastrima i ZK uredima. Utvrdili smo da je djed, tamo valjda u stoljeću sedmom, prodao neke nekretnine, novi vlansici su se samo upisali u katastar, ali ne i u gruntovnicu. Djed je i dalje u ZK upisan kao vlasnik, u katastru su novi vlasnici. Mi te ugovore nemamo, progutalo ih vrijeme, ne možemo stupiti u kontakt s ljudima koji su se upisali u katastar, jednostavno ne možemo do njih doći. Brat i ja ne želimo naslijediti nekretnine koje nam de facto ne pripadaju. Postoji razlog za to: moramo platit porez na to, održavat to, općina nam može poslati kazne za neodržavanje, a nije naše, niti on niti ja nismo u mogućnosti brinuti o tim nekretninama. 

U katastru možemo dobit dokument na kojem piše na temelju čega je upisan posjed i kada. ZK uredu taj dokument nije dovoljan da bi se korigiralo vlasništvo, treba im rješenje suda, s time da mi ni ne možemo pokrenuti sudski postupak, već to treba napraviti novi vlasnik do kojeg ne možemo doći. Djelatnica ZK ureda rekla je da bi možda javni bilježnik na ostavinskoj raspravi mogao izostaviti te nekretnine kao predmet nasljeđivanja ako mu donesemo tu potvrdu iz katastra. U tom slučaju djed bi i dalje bio u ZK naveden kao vlasnik, a novi vlasnici nek se onda snalaze kako god znaju i umiju. 

Moje pitanje: da li postoji ikakav zakonski način po kojem bi to javni bilježnik mogao napraviti? Da li je to moguće? Ponavljam, brat i ja ne želimo naslijediti te nekretnine. 

Unaprijed hvala na odgovorima,

Lp

uređeno: od Ksilipet
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 14. 05. 2021. at 17:36, Ksilipet je napisao:

Djelatnica ZK ureda rekla je da bi možda javni bilježnik na ostavinskoj raspravi mogao izostaviti te nekretnine kao predmet nasljeđivanja ako mu donesemo tu potvrdu iz katastra.

Jedino moguće rješenje i dobra volja javnog bilježnika da se izostavi konkretna nekretnina. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija