Jump to content

Problem korištenja zajedničke okućnice - susjed svojata


jasmina56

Preporučene objave

Živim u stambenoj zgradi s pet stanova, zgrada ima pripadajuću okućnicu i parkirna mjesta. Parkirna mjesta su, kako je vidljivo iz kupoprodajnih ugovora kao i izvadaka iz zemljišnih knjiga, etažirana i određen broj pripada pojedinom stanu, ali ostatak okućnice nije (niti u međuvlasničkom ugovoru se ne navodi da bi bilo drugačije.)

Međutim, jedni od susjeda (stanari u prostoru u vlasništvu pravne osobe, dakle ne i suvlasnici) uporno svojataju jedan dio livade, nazivajući ga svojim, a kao dokaz za to jednom su na sastanak donijeli nekakav, kako su rekli, aneks ugovora između pravne osobe i investitora. To je zapravo crtež u kojem je taj kvadrat livade podebljan crnom bojom i na temelju toga tvrde da je to njihovo. Pozivaju se na vanknjižno vlasništvo i tvrde da se na dio ne mogu upisati, iako je njihov.

Ima li to smisla/drži li vodu? Ne bi li zemljište prije no što se netko drugi upiše na pojedini dio trebalo parcelizirati i tko bi, u tom slučaju, snosio trošak? (Investitorska firma je u stečaju pa oni ispadaju iz igre.)

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vanknjižno vlasništvo bi bilo na nekakovom pravnom osnovu, ugovorom kojim bi se taj dio odredio kao vrt i kao takav mogao biti pripadak određenom vlasništvu posebnog dijela nekretnine te preetažiranjem upisati to u ZK.

Takova zemljišta se ne parceliraju jer se ne mogu, eventualno kao pripadak na već opisan način pripisani određenom vlasništvu posebnog dijela nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija