Jump to content

Administrativno odvajanje zgrade po ulazima


Fantazmagorija

Preporučene objave

Pozdrav,

Naša zgrada se sastoji od 4 ulaza sa po 20 stanova svaki. Zbog lošeg upravljanja odlučili smo se odvojiti po ulazima gdje svaki ulaz upravlja svojim dijelom zajedničkog vlasništva i razmjerno udjelu zajedničkim dijelovima zgrade. Od početka upravitelj zgrade vodi prihode i troškove po ulazima odnosno po mjestu troška tako da se točno zna koliko je svaki ulaz uprihodio i imao troškova na svom ulazu i razmjerno tome financijsko stanje nije za svaki ulaz jednako (neki ulazi su u plusu, a neki u minusu).

Zbog razdvajanja potrebno je podijeliti i financije pa me zanima da li postoji zakonska odredba koja kaže kako se to radi? Da li se to dijeli prema vođenju prihoda i rashoda kroz 30 godina i saldu svakog ulaza, da li se to radi prema dogovoru i odluci svih suvlasnika ili se sredstva na zajedničkom računu zgrade na dan razdvajanje dijele temeljem udjela svakog ulaza u odnosu na obračunsku kvadraturu pričuve (nemaju svi ulazi jednaku kvadraturu stanova)? Zanima me kao to zakon definira budući da to ne mogu ili ne znam promaći na webu.

 

LP,

Tomislav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se kao i samo odvajanje na temelju suglasnosti suvlasnika i međuvlasničkih ugovora prema kojem će upravitelj otvoriti račun za svaki odvojeni ulaz. Tako svaki ulaz može imati i svog upravitelja a kada ih ima više upravljaju zgradom kao cjelinom a o zajedničkim dijelovima (krov i sl.) oni odlučuju večinom glasova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Mene konkretno zanima da li zakon definira financijsku raspodjelu sredstava? Konkretno, mi na računu zgrade (sa zadnjim danom kako smo bili cjelina) imamo 50-ak tisuća kuna, ali prihodi od pričuve i rashodi se od početka knjiže prema mjestu prihoda i troška (svaki ulaz ima svoju analitičku karticu) i 2 ulaza su u znatno većem plusu, dok su 2 ulaza u minusu 100-ak tisuća kuna jer se tamo znatno više trošilo.

Da li zakon kaže da se na dan razdvajanja dijele preostala sredstva na računu temeljem udjela svakog ulaza u odnosu na obračunsku kvadraturu pričuve (postotak kvadrature stanova ulaza u donosu na cijelu zgradu)? Ili se sredstva dijele kako je navedeno na gore navedenim analitičkim karticama? Ili pak to zakon ne definira i stvar je odluke većine suvlasnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoje nikakovi posebni propisi koji bi to točno propisali u ovom slučaju pa je to stvar dogovora i odluke suvlasnika. Hoće li upravitelj i dalje voditi svaki ulaz prema analitičkim karticama ili napraviti za svaki posebni račun (što bi bilo svakako pametnije) ovisi samo onima u minusu. Naime, svoj dio računa bi prvo valjalo izravnati da bi i za njih otvorio posebni. I tu ćemo vjerovatno doći do one stare i opće poznate communio est mater rixarum ili suvlasništvo je majka svađa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija