Jump to content

Izvlaštenje zemljišta


macak_15

Preporučene objave

Poštovani, 

prije nekoliko tjedana primili smo dopis da je grad u kojem živim oduzeo 40 čestica ljudima uz cestu i uknjižio se na njih. Među tih 40 čestica 5 je moje. U pismu  jednostavno piše da je od tog dana grad vlasnik tog zemljišta i gotovo, nijednom riječju se ne spominje riječ izvlaštenje, ne piše na temelju čega su to napravili, mogu li se žaliti, ništa. ne piše čak niti koju su česticu oduzeli kome, apsolutno ništa. Da stvar bude još gora, jednu veću česticu gdje sam mislio graditi vikendicu presjekli su napola nekakvim fiktivnim nepostojećim putom u vlasništvu grada koji presjeca buduće gradilište napola. Nakon svih ovih promjena ne mogu prići svojoj preostaloj zemlji, a propali su mi i planovi za gradnju. Postoji li kakva mogućnost da se barem dobije naknada za oduzetu zemlju ako ništa drugo. Razgovarao sam s drugim vlasnicima, uglavnom nitko ne želi ništa poduzeti.

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokrenite postupak prigovorom čelniku tijela kojim smatrate da je takovim postupanjem javnopravnog tijela povrijeđeno pravo i pravni interes (čl. 156 ZOUP-a), tražite da navedu na temelju čega je postupljeno tako kako je bez postupka izvlaštenja. Dužan vam je odgovoriti rješenjem u roku 8 dana od dana izjavljivanja prigovora (čl.122) a onda imate pravo na žalbu ili upravni spor.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Jedinice lokalne samouprave tako oduzimaju čestice puta u privatnom vlasništvu sukladno odredbama Zakona o cestama. Znači čestice puta koje su postojale 2011 .g. godina stupanja na snagu tog Zakona, postaju vlasništvo JLS, neovisno o upisanim vlasnicima. Tu nemate pravo na obeštećenje.

U drugim slučajevima treba provest postupak izvlaštenja, gdje se pozvani na aktivno sudjelovanje i pravičnu naknadu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija