Jump to content

Predugovor


Zuti_zg

Preporučene objave

Pozdrav,

Kupujemo nekretninu za koju nije ishođena uporabna dozvola. S prodavateljem smo dogovorili uplatu kapare ali se prodavatelj zbog raznih okolnosti ne želi obavezati vraćati duplu kaparu u slučaju da se uporabna dozvola ne ishoduje unutar zadanih rokova pa predlaže da se ugovor sačini na način da se u slučaju raskida ugovora (s bilo koje strane), kapara vraća u iznosu kapare a ne uobičajene duple kapare (kao što bi bilo normalno u slučaju njegovog otkaza ugovora). To nas stavlja u nepovoljniji položaj pa predlažemo drugačiji tekst ugovora, koji bi obje strane stavio u ravnopravniji položaj:

Članak x.

Ugovorne strane su suglasne da ukoliko prodavatelj ne ishoduje uporabnu dozvolu da je kupac u mogućnosti raskinuti ovaj predugovor i da će prodavatelj vratiti kupcu predanu kaparu za kupnju nekretnine iz članka a. u iznosu iz članka b. ovog predugovora, a ovaj predugovor o kupnji nekretnine biti će nevažeći te će se raskinuti.

Članak y.

Ugovorne strane su suglasne da ukoliko prodavatelj ishodi uporabnu dozvolu i odluči raskinuti ovaj predugovor, da će prodavatelj vratiti kupcu dvostruku kaparu za kupnju nekretnine iz članka a. u iznosu iz članka b. ovog predugovora, a ovaj predugovor o kupnji nekretnine biti će nevažeći te će se raskinuti.

Moje pitanje je bih li se člankom x ugovora zaštitio na način da u bilo kojem kupac (ja) može odustati od kupnje ukoliko nije ishođena uporabna dozvola? Jesam li prodavatelja stavio u nezavidan položaj člankom y ili je pošten? Po vašem mišljenju, kriju li ovi članci neku zaskočicu koju nisam predvidio.

Napominjem, cilj je obje strane staviti u ravnopravan položaj. Za sebe kao kupca želim da s obzirom da dajem kaparu biti siguran da mogu uvijek odustati od kupnje ako ishođenje dozvole ne bude u skladu očekivanja. Također ne želim da prodavatelj u slučaju veće ponude jednostavno raskine ugovor i vrati kaparu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
Dana 25. 08. 2024. u 14:20, petar90 je napisao:

Što je na kraju bilo s ovim. Trenutno sam dobio jedan predugovor i ne sviđa mi se što se ne spominje nigdje uporabna (a znaju da cu placati kreditom)

A takoder, ne spominje se kljucna rijec "kapara" ili odustatnina nigdje

Ne mora se spominjati, bitno da ju ima. 

Ako se ne spominje kapara, ne traže Vas kaparu. Ako nema kapare, ne može se ni ugovoriti kapara kao odustatnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija